Fryslân, 04-11-2009 • Politieberichten van dinsdag 3 november 07.00 uur t/m woensdag 4 november 07.00 uur.

Sneek: politie zoekt getuigen van vernielingen middels graffiti
De politie onderzoekt elf vernielingen die op diverse plekken in de stad werden gepleegd. Sinds half oktober ontving de politie meldingen en aangiftes van graffiti. Het gaat in alle gevallen om racistische tekens en teksten die met spuitbussen aangebracht worden. De tekens en teksten zijn aangetroffen op overheidsgebouwen, een monument, een kerk en een taxibus. De politie vraagt dringend aan getuigen of mensen die op andere wijze over informatie beschikken zich te melden. Dat kan via 0900-8844, anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of rechtstreeks aan het politiebureau.

Heerenveen: politie houdt man voor bedreiging
De politie heeft dinsdagmiddag een 27-jarige man (zonder vaste woonplaats of verblijfplaats) aangehouden op verdenking van bedreiging. De man zat in de trein komende uit de richting van Leeuwarden en gedroeg zich vervelend. Hij zat te roken in de eerste klas en had geen vervoersbewijs. Toen de conducteur hem hier op aansprak bedreigde hij de conducteur. De politie werd ingeschakeld waarna de man op het Heerenveense treinstation kon worden aangehouden en werd hij overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Herbaijum: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een verkeersongeval op de Rijksweg afgehandeld waarbij een 17-jarige jongen uit Franeker gewond raakte. Deze jongen liet zich, terwijl hij op zijn fiets zat, voorttrekken door een 16-jarige jongen uit Franeker die op dat moment een bromfiets bestuurde. Vlak na het bruggetje in Herbaijum ging het mis en vloog de 17-jarige over de kop en kwam daarbij met zijn gezicht op het wegdek terecht. De jongen is met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bromfietser kwam met de schrik vrij.

Grou: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een verkeersongeval op de Hoflan afgehandeld. Een 36-jarige man uit Tersoal kwam, bij het nemen van de bocht met het Hoflan in aanrijding met een scooter die werd bestuurd door een 16-jarige jongen uit Warten. De bromfietser is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Joure: politie vordert rijbewijzen in na onveilig rijgedrag
De politie heeft dinsdagmiddag de rijbewijzen ingevorderd van een 18-jarige man en een 22-jarige man, beide uit Joure. Een getuige had gezien dat de bestuurders elkaar waren tegengekomen op de afrit A7 en waren met verhoogde snelheid in de richting van Joure gereden. Hier wilden ze elkaar inhalen, met het gevolg dat beide voertuigen naast elkaar reden bij de rotonde en een van de bestuurders de controle over het stuur verloor. Op de Tramwei kwam een van de voertuigen in de sloot was terecht. Er was alleen sprake materiele schade. Vanwege het onveilige rijgedrag werd het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Drogeham / Augustinusga: politie vordert rijbewijzen in na snelheidsovertredin
De politie heeft dinsdagavond twee rijbewijzen ingevorderd na een snelheidsovertreding. De eerste betrof op de Bregeloane in Augustinusga waarbij een 39-jarige man uit Oudwoude een snelheidscontrole met 136 kilometer per uur passeerde terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. De tweede controle betrof op de Landyk in Drogeham waar een 51-jarige man uit Drachten met 143 kilometer per uur de laserguncontrole passeerde. Dit is een overschrijding van 63 kilometer per uur van de maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De achtervolging werd ingezet waarbij de bestuurder een stopteken negeerde en uiteindelijk ter hoogte van Boelenslaan aan de kant werd gezet. Naast de invordering werd bij beide gevallen proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan