Fryslân, 04-03-2009 • Politieberichten van dinsdag 3 maart 07:00 uur t/m woensdag 4 maart 07:00 uur

Sneek/Bolsward: executieactie
De politie Fryslân heeft maandag in de regio Sneek en Bolsward een executieactie gehouden, waarbij 22 adressen werden bezocht. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de executie werd voor € 934,88 aan openstaande boetes geïnd. Daarnaast werd een rijbewijs ingenomen en twee maal een niet-onherroepelijk vonnis betekend. Bij een niet-onherroepelijk vonnis kan hoger beroep worden ingesteld tegen de uitspraak. Als beroep wordt ingesteld, wordt de zaak opnieuw behandeld door een hogere rechter.

Leeuwarden: winkelpersoneel houdt winkeldief aan
De politie heeft in samenwerking met het winkelpersoneel van een supermarkt aan de Bleekhof een 20-jarige inwoner van Zoetermeer aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had vier zalfjes gepakt en was vervolgens met een smoes naar buiten gelopen. Het winkelpersoneel liep vervolgens achter de 20-jarige aan. Toen ze hem aanspraken, werd de man direct vervelend. Toen het personeel de man wilden vastpakken, begon hij direct te slaan, te schoppen en te bijten. Uiteindelijk kon het personeel de man in de winkel krijgen. Hier werd hij aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. Eenmaal op het politiebureau probeerde de 20-jarige nog acht bolletjes met witpoeder door te slikken. Dit kon door de agenten worden voorkomen. De bolletjes werden in beslag genomen voor nader onderzoek. De verdachte is ingesloten.

Appelscha: passagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmorgen een eenzijdig ongeval op de provinciale weg N381 onderzocht, waarbij een 18-jarige inwoner van Appelscha gewond raakte. Het slachtoffer zat als passagier in de auto van een 64-jarige automobilist uit Appelscha. De 64-jarige reed met zijn auto en aanhanger over de N381. Door nog onbekende oorzaak raakte de man de macht over het stuur kwijt. De auto met aanhanger belandde in de berm en sloeg vervolgens over de kop. De 18-jarige raakte gewond en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De bestuurder en andere passagier kwamen met de schrik vrij. Na onderzoek door onder andere het Bureau Verkeersongevalanalyse, kwamen de agenten tot de conclusie dat de auto de aanhanger niet mocht trekken. De auto mocht namelijk tot 1400 kilo trekken en op de weegbrug bleek dat het geheel 1700 kilo woog. Een overschrijding van meer dan 25%. De bestuurder kreeg dan ook een proces-verbaal.

Leeuwarden: man aangehouden voor vandalisme
De politie heeft dinsdagavond op de Maagdepalm een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen. Na een melding dat bij een gebouw daar enkele ruiten ingegooid waren, troffen agenten op de locatie een grote groep jongeren aan. De groep wees de 18-jarige onmiddellijk als dader aan. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

Wijnjewoude: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning aan de Meester Geertswei. De bewoonster ging ’s ochtends vroeg naar het toilet en zag het licht van een zaklamp in de woonkamer schijnen. Ze wekte onmiddellijk haar vriend, maar toen ze samen de woonkamer binnengingen was de dader al weg. De dader had de achterdeur en een tussendeur geforceerd om binnen te komen, waarna een digitale fotocamera en een portemonnee weggenomen werden. De 25-jarige bewoonster deed aangifte.

112Fryslan

})