Woensdag 4 januari

Politieberichten van woensdag 4 januari

Gewond bij aanrijding

TYTSJERK- De politie heeft dinsdagmiddag op de N355 een aanrijding afgehandeld waarbij een 57-jarige inwoner van Goutum aan zijn hoofd en nek gewond raakte. De man was betrokken bij een “kop/staart”aanrijding, waarbij nog vier andere auto’s betrokken waren. De man zat in zijn auto voor de gesloten spoorwegovergang te wachten, toen hij van achteren werd aangereden. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man mishandeld

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de mishandeling van een 42-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer fietste dinsdagmiddag rond 17.00 uur over de Berlikumermarkt, toen hij moest afremmen voor een man en vrouw die plotseling de weg overstaken. Tijdens het harde afremmen brak zijn remkabel. Toen het slachtoffer iets in de richting van het tweetal zei, werd hij door de man in zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer waarschuwde vervolgens de politie. De verdachte stapte samen met de vrouw in een bruin/beige gekleurde auto en vertrok in onbekende richting.

Signalement verdachte:

*Man met een donkere huidskleur
*Normaal postuur
*Lengte 1.86 meter
*Zwart kroeshaar
*Warme donkere effen winterjas
*Spijkerbroek

Signalement vrouw:

*Blanke vrouw
*Lengte 1.65 meter
*Half lang geverfd blond haar
Mocht u informatie hebben over deze mishandeling, dan kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Woninginbraak

KIMSWERD- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond in een woning aan de Sjoerd van Stratenstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren. Uit de woning werden sieraden en een laptop gestolen. De 61-jarige eigenaar deed aangifte.

Mannen aangehouden voor bedreiging en poging doodslag

WOUDSEND- De politie heeft dinsdagmorgen rond 10.00 uur bij een woning aan de Doniastrjiite de 27-jarige bewoner en een 56-jarige inwoner van Dedgum aangehouden op verdenking van bedreiging en poging zware mishandeling. Agenten kregen via 1-1-2 de melding dat werknemers van de woningbouwvereniging werden bedreigd door de 27-jarige bewoner en zijn 56-jarige vader. De aangevers, een 35-jarige inwoner van IJlst en een 56-jarige inwoner van Makkum, hadden de opdracht gekregen om de woning van de verdachte te ontruimen. Zijn huurcontract was door de woningbouwvereniging opgezegd nadat in de zomermaanden bij hem een hennepkwekerij was ontmanteld. Toen de aangevers met hun werkzaamheden bezig waren, kwam een auto aangereden waar de beide verdachten uitstapten. De bewoner bedreigde de mannen met een grote hamer terwijl de 56-jarige verdachte één van de aangevers met een ijzeren staaf probeerde te slaan. Vervolgens vernielde de 56-jarige verdachte de ramen van de woning. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Aangehouden voor valse aangifte en oplichting

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdag een18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het doen van valse aangifte en voor oplichting. De verdachte deed in juli aangifte van een woninginbraak waarbij muziek en geluidsapparatuur waren weggenomen. Vervolgens lichtte hij zijn verzekering in en kreeg het schadebedrag uitgekeerd. Agenten hadden het vermoeden dat iets niet deugde. Uit onderzoek bleek dat zijn spullen niet waren gestolen, maar ergens anders waren ondergebracht. Hij werd aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De verzekeringmaatschappij deed aangifte.

Twee bestuurders krijgen EMA opgelegd

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag proces-verbaal voor het rijden onder invloed opgemaakt tegen een 22-jarige automobilist uit Heerenveen. Surveillerende agenten zagen de bestuurder op de Noorderweg rijden en gaven hem een stopteken. In de auto zat ook een 22-jarige inwoner van Sint Nicolaasga. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnende bestuurder 305 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Vanwege het feit dat de Heerenvener eerder onder invloed van alcohol had gereden werd hem ook een EMA (educatieve maatregel alcohol) opgelegd. Nadat de man het politiebureau weer had verlaten zagen de agenten op de Aldlansdyk dezelfde auto weer rijden, dit keer bestuurd door de man uit Sint Nicolaasga. Ook deze beginnende bestuurder bleek te veel hebben gedronken. Hij blies 170 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. Deze automobilist had ook recidive voor het rijden onder invloed waardoor ook hij een EMA opgelegd kreeg.

EMA

Een educatieve maatregel alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 435 en 570 ug/l. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholpromillage tussen 350 en 435 ug/l. Het doel van de EMA is voorkomen dat deelnemers in de toekomst onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer. De cursus wordt gegeven door het CBR en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. Wie niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaalt is het rijbewijs kwijt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten de cursus van ruim € 700 betalen

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan