Politieberichten van woensdag 4 augustus.

Bestuurders zwaargewond na frontale botsing
FINKUM – De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de Bredyk. Een 23-jarige inwoner van Ferwert slingerde volgens getuigen over de weg waarna hij op de verkeerde weghelft raakte. Hier schampte de bestuurder de auto van een 32-jarige man uit Utrecht en botste vervolgens frontaal tegen de auto van een 35-jarige man uit Leeuwarden. Beide bestuurders zaten bekneld in de auto waarna de brandweer en ambulances ter plekke kwamen. De 35-jarige man is met ernstig letsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG. De 23-jarige bestuurder is met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden op verdenking poging inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een tuin aan de Brandemeer een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging inbraak. Eerder die nacht hadden surveillerende agenten al een melding gekregen dat er op de Brandemeer mensen over daken liepen. Volgens de melder was daarbij ook iemand gevallen omdat ze een pijnkreet had gehoord. Ondanks een zoektocht konden de agenten niks verdachts ontdekken. Later die nacht kregen de agenten wederom een melding. Eén van de bewoners had een gewonde man in zijn tuin gevonden. De agenten gingen met de gewonde man in gesprek. Zijn verklaring klopte van geen kant en daarom werd hij aangehouden op verdenking van poging inbraak. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Diefstal airbags uit auto’s
REDUZUM – De politie onderzoekt de diefstallen van airbags die in de nacht van maandag op dinsdag hebben plaatsgevonden. Op de Suderom werd de linkerportier van een auto geforceerd waarna men de airbag wegnam. Op de Buorren werd op identieke wijze uit een auto een airbag ontvreemd. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Een 45 en een 49-jarige man, eigenaars van de auto’s, deden aangifte.

Beschonken vrouw valt in slaap tijdens aangifte
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend rond 11.00 uur een 62-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie aangehouden voor huisvredebreuk op de Gardeniersweg. De vrouw kwam in beschonken toestand het politiebureau binnen om aangifte te doen. Tijdens haar verhaal viel zij in slaap. De agent gaf vervolgens aan dat zij beter terug kon komen wanneer zij weer nuchter was. Dit viel bij de vrouw verkeerd en schreeuwde dat zij niet zo behandeld wenste te worden. Uiteindelijk heeft de agent de vrouw gevorderd om het bureau te verlaten. Toen zij dit weigerde werd zij naar buiten begeleid met de mededeling dat als zij het politiebureau weer zou betreden, zij aangehouden zou worden voor huisvredebreuk. Toen zij vijf minuten later weer in de hal van het politiebureau stond werd zij hier dan ook voor aangehouden. Na verhoor is de vrouw heengezonden.

Inbraak in woning
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die tussen maandagavond 20.30 en dinsdagochtend 07.45 uur is gepleegd op de Stelpswyk. Men is binnengekomen door een tuinstoel door de ruit naast de achterdeur te gooien. Het is nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. De bewoner gaat aangifte doen. De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over inbraak hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
BEARS – De politie heeft dinsdagochtend op de Hegedyk een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 19-jarige inwoner van Mantgum gewond raakte. De man reed volgens getuigen met hoge snelheid over de Hegedyk. Omdat hij een kruising naderde, remde de bestuurder af. De auto kwam echter niet tot stilstand. Het voertuig reed tussen palen door, raakte een vluchtheuvel en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De 19-jarige had letsel aan zijn hoofd en nek. Vermoedelijk omdat hij geen gordel droeg. De bestuurder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Proces-verbaal na één dag rijbewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18-jarige inwoner van Waaksens een boete gegeven voor onveilig rijgedrag op de Wirdumerdijk. Surveillerende agenten reden op de Nieuwestad toen zij de 18-jarige bestuurder met hoge snelheid zagen naderen. De agenten hielden de man staande op de Wirdumerdijk. Tijdens de controle bleek de jongen net een dag zijn rijbewijs te hebben. Tevens werd er softdrugs in beslag genomen. De agenten deelden de beginnende bestuurder mee dat als hij zo blijft rijden, hij niet lang van zijn rijbewijs zou kunnen genieten. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Getuigen gezocht zware mishandeling Groot Gaastmeer
HEERENVEEN – De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling in een insteekhaven (ligplaats FL18G) van het Groot Gaastmeer die zondag 1 augustus omstreeks 17.00 uur plaatsvond. Een 72-jarige inwoner van Heerenveen kwam zondag omstreeks 14.00 uur met zijn zeiljacht “Victoir” aan bij steiger FL18G. Naast hen lagen twee kruisers met opvarenden die op dat moment in beschonken toestand verkeerden. De overlast die beiden veroorzaakten werd dusdanig vervelend, dat de 72-jarige man beide partijen verzocht om het wat rustiger aan te doen. Dit werd door de verdachten niet op prijs gesteld wat ontaardde in een forse mishandeling waarbij de Heerenvener meerdere keren tegen zijn hoofd werd geslagen, met ernstig letsel tot gevolg. De hoofdverdachte is een man, 40+ jaar oud, die voer op een witte kruiser met de plaatsnaam “Esch” als opschrift. De verdachte was in gezelschap van een vrouw die ook in dezelfde leeftijdscategorie valt. Tevens was de hoofdverdachte in gezelschap van een koppel van omstreeks 60+ jaar oud, die voer op een kruiser met de plaatsnaam “Mannheim” als opschift. De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over deze mishandeling hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u de witte kruisers met de plaatsnaam “Esch” en/of “Mannheim” ziet varen, hoort de politie dat graag van u.

Koperdiefstal bij inbraak
NIJBERKOOP – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning die tussen zaterdagavond 30 juli en dinsdagmiddag 3 augustus plaatsvond op de Grindweg. Men kwam binnen via de grote staldeur aan de westzijde van het gebouw. Vervolgens heeft men in de stal het tussenschot verwijderd om in de garage te komen. In de garage is vervolgens de deur naar de bijkeuken vernield waardoor men toegang kreeg tot de woning. De waterleiding werd dichtgedraaid en er werden enkele koperen waterleidingsbuizen weggenomen. Tevens werd er een luxe thermostaat uit de woning gestolen en een schrikapparaat uit de stal. De eigenaar van de woning heeft aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Snorfietser en automobilist onder invloed
LEMMER – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige snorfietser uit Lemmer. Surveillerende agenten hielden de man op de Brekkenseweg staande voor een controle. Bij het aanspreken van de man werd alcohol geroken waarna een blaastest volgde. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat 525 ug/l. Naast de invordering werd tegen de beginnend bestuurder proces-verbaal opgemaakt. Later in de nacht onderging een 27-jarige automobilist uit Kuinre een blaastest. Hij viel de agent op vanwege zijn slingerende rijgedrag. Op de Zeedijk kreeg hij een stopteken waar, na de blaastest, op het politiebureau een ademanalyse werd afgenomen met als resultaat 700 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd en proces-verbaal opgemaakt. Tevens kregen beide mannen een rijverbod.

Bromfietser ten val
HITZUM – De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig verkeersongeval afgehandeld waarbij een 62-jarige bromfietser uit Harlingen gewond raakte. De man was op de Wester-Hitzum uit balans geraakt, kwam in de berm terecht en botste vervolgens tegen een boom. Met mogelijk letsel aan rug en been is de Harlinger per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drugsdealers aangehouden
LEMMER – De politie heeft dinsdagmiddag een 29-jarige man uit Rutten, een 18-jarige man en een 19-jarige man, beide uit Lemmer, aangehouden op verdenking van de handel in drugs. De mannen werden in het parkje tussen de Hamkestraat en de Parkstraat door agenten gezien. Er ontstond het vermoedden dat er drugsverkoop plaatsvond, waarna de verdachten werden gecontroleerd. De 29-jarige probeerde snel een zakje in zijn jaszak te stoppen. Het drietal werd aangehouden en daarbij werd geld en een zakje met enkele grammen speed in beslag genomen. De 19-jarige uit Lemmer werd na verhoor heengezonden. De andere twee werden ingesloten voor nader onderzoek.

Bedreiging portier
LEMMER – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 21-jarige man uit Lemmer en een 21-jarige man uit Valkenswaard aangehouden op verdenking van bedreiging. Rond 03.00 uur kwam de melding dat op de Kortestreek personen zich vervelend gedroegen. Ter plaatse spraken de agenten met de 35-jarige portier uit Rutten. Hij gaf aan bedreigd te zijn en wilde hiervan aangifte doen. Met een goed signalement konden de twee mannen aangehouden worden. Op de Parkstraat kon de Lemster worden aangehouden. De tweede verdachte had zich verstopt in een tuin. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. Beide mannen zijn op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in horecagelegenheid
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een cafetaria die tussen zondagavond 21.00 en dinsdagmiddag 15.00 uur plaatsvond aan de Gedempte Molenwijk. Men is binnengekomen via het raam aan de kant van de Gedempte Molenwijk. Men heeft blikjes frisdrank, de kassa-inhoud en overig geld meegenomen. De 56-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan. De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over deze inbraak hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Brand in boomhut
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een boomhut aan de Kanaalstraat. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Mogelijk dat bij de brand asbest is vrijgekomen. Tijdens het blussen hebben de agenten het verkeer geregeld, dit omdat er een brandslag over de weg lag.

Winkeldieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag twee mannen van 19 en 20 jaar uit Roemenie aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een beveiligingsmedewerker had gezien dat het duo bij een winkel aan de Nieuwestad cosmetica had gestolen. Op aanwijzing van de beveiliger konden de twee door de agenten worden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen na drugsactie
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag tijdens een drugsactie op de Weaze drie inwoners van Leeuwarden van 24, 29 en 33 jaar aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Surveillerende agenten hielden de drie mannen in de gaten. Het was namelijk bekend dat de drie zich bezig houden met dealen. Toen diverse gebruikers zich hadden gemeld bij de drie mannen, besloten de agenten over te gaan tot aanhouding van de dealers. De 33-jarige en 29-jarige man waren beide in het bezit van 19 bolletjes met drugs. De 24-jarige man was alleen in het bezit van hash en wiet. Alle drugs werd in beslag genomen. Na verhoor mocht het trio het bureau weer verlaten. Wel werd er tegen hen proces-verbaal opgemaakt.

Vermiste vrouw teruggevonden dankzij Burgernet
MENALDUM – De politie heeft samen met 1500 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste vrouw van 46-jaar uit Menaldum. De vrouw had dinsdagmiddag 75 eenheden insuline ingenomen en had vervolgens in verwarde toestand haar woning verlaten. Haar echtgenoot maakte zich ernstig zorgen over zijn vrouw en waarschuwde via 1-1-2 politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten, ondanks dat Burgernet (nog) niet actief is in de gemeente Menaldumadeel. De deelnemers in de omliggende gemeenten, waar Burgernet wel actief is, kregen het verzoek om uit te kijken naar de vrouw. Eén van deze deelnemers zag de vrouw zitten op een bankje bij een tankstation aan de A31 nabij Dronrijp. Hij waarschuwde vervolgens de politie. De agenten gingen naar de parkeerplaats bij het tankstation en troffen daar de vrouw aan. Met de nodige moeite konden de agenten de vrouw onder controle krijgen. Vervolgens werd ze per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hier werd de vrouw voor nader onderzoek opgenomen.

Motor gestolen
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van een motor van het merk Harley Davidson met kenteken MS-FF-24. Een nog onbekende man had dinsdagavond op het Oude Ambacht een proefrit op de motor gemaakt. Hij keerde echter niet terug. De politie werd gewaarschuwd. Omdat er een duidelijk signalement van de motor en de bestuurder beschikbaar was, besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] een tweet te plaatsen over deze diefstal. Ondanks dat meerdere agenten hebben uitgekeken naar de motor werd hij niet meer aangetroffen. De 49-jarige eigenaar uit Munein deed aangifte.

Inbrekers aangehouden
RIJS – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een horecagelegenheid aan de Mientwei een 35-jarige inwoner van Rijs, een 24-jarige inwoner van Zoeterwoude en een 24-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van een inbraak. Voorbijgangers hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat ze personen in het pand hadden zien lopen. De agenten waren snel ter plaatse en zagen op het terrein een auto staan. In de keuken liepen drie mannen. Bij het zien van het licht van de zaklampen van de agenten gingen de mannen er vandoor. Ze vluchten naar de eerste verdieping. Net op het moment dat de agenten een deur wilden verbreken, probeerden twee mannen via het balkon te ontkomen. Het duo werd direct aangehouden. De derde verdachte werd aangehouden nadat hij via een kapot geslagen ruit naar buiten wilde klimmen. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na vernieling van ruit
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Canadezenlaan een 19-jarige inwoonster van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de vrouw een ruit van een leegstaand pand had ingeslagen. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de vrouw snel worden aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning aan de Heerenacker een 54-jarige inwoner van Steggerda aangehouden op verdenking van vernieling. De man was eerder die avond bij de bewoonster op bezoek gegaan. Later die avond wilde hij niet vertrekken en vernielde hij enkele bloempotten. De bewoonster belde daarop de politie. De agenten hielden vervolgens de 54-jarige man aan. Hij was duidelijk onder invloed van alcohol en maakte tevens een verwarde indruk. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. In de loop van de ochtend zullen de agenten contact opnemen met zijn zorgkader.

Aanhoudingen na afloop van profronde
SURHUISTERVEEN – De politie heeft tijdens het feest na afloop van de profronde meerdere malen moeten ingrijpen. Daarbij werden vier aanhoudingen verricht voor mishandeling en het niet voldoen aan bevel of vordering. Twee mannen raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De gehele dag hielden agenten toezicht tijdens de profronde. Dit wielerfestijn trok duizenden toeschouwers en verliep sfeervol. Na afloop van de profronde was er feest in het dorp. De agenten moesten hier meerdere malen ingrijpen om beginnende vechtpartijen in de kiem te smoren. Vaak ontstonden die door overmatig alcohol gebruik. Een 30-jarige inwoner van Haulerwijk, een 26-jarige inwoner van Houtigehage en een 22-jarige inwoner van Surhuisterveen werden aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 16-jarige inwoner van Drachten werd aangehouden op verdenking van het niet voldoen van bevel of vordering. De jongen was bij meerdere vechtpartijen betrokken en bemoeide zich met een aanhouding. Ondanks diverse waarschuwingen bleef de jongen vervelend aanwezig. Uiteindelijk werd ook hij aangehouden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 17-jarige inwoner van Drogeham en een 18-jarige inwoner van Houtigehage raakten bij een vechtpartij gewond. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Tenslotte schreven de agenten nog 21 bekeuringen uit, waarvan 18 voor wildplassen, één voor openbare dronkenschap, één voor baldadigheid en één voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart.

112Fryslan