Politieberichten van dinsdag 30 maart 07.00 uur tot woensdag 31 maart 07.00 uur

Inbraak in woning
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Schans. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een laptop, spelcomputer, flatscreen en een portemonnee weggenomen. De 47-jarige bewoner deed aangifte.

Lopen en fietsen door rood licht
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend van 07.20 uur tot 08.30 uur bij de stoplichten op de Lekkumerweg en Gerbrandyweg gecontroleerd op het negeren van het rode verkeerslicht. De fietsers en voetgangers op de Lekkumerweg hielden zich prima aan de regels en er werden ook geen overtredingen geconstateerd. Op de Gerbrandyweg was het beeld compleet anders. Daar negeerden de fietsers en voetgangers massaal het rode verkeerslicht. De controlerende schreven hier acht bekeuringen uit. De politie gaat de komende periode vaker op rood licht controleren.

Drie verdachten bekennen straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Leeuwarden van 13 en 14 en een inwoner van Reduzum van 13 jaar een straatroof opgelost. Op vrijdag 26 februari werd een 75-jarige inwoonster van Leeuwarden in de Frans Mierisstraat van haar tas bestolen. De bejaarde vrouw kwam daarbij ten val en liep letsel op aan haar gezicht. Ook haar bril raakte zwaar beschadigd door de val. Dankzij goede getuigenverklaringen kon de politie onlangs de drie verdachten aanhouden. Tijdens de verhoren bekende het trio de straatroof. De drie knapen wilden een avondje uit en hadden geen geld. Daarom besloten ze om een bejaarde vrouw te overvallen. De drie jongens zijn inmiddels op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Die besloot om de jongens onder voorwaarden vrij te laten. De drie zullen zich binnenkort voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Aanrijding met letsel
DROGEHAM- De politie heeft een aanrijding met letsel afgehandeld die dinsdagmiddag op de Landyk plaatsvond. Een 76-jarige automobilist uit Opende botste daar tegen de achterzijde van een stilstaande trekker met oplegger die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner uit Twijzelerheide. De man is met borstletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Politie zoekt getuigen na greep geld uit kassa
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een diefstal van geld uit een kassa die dinsdagmiddag in een winkel op de Voorstreek plaatsvond. In de winkel bevonden zich drie mannen en een vrouw. Door een afleidingsmanoeuvre werd het personeel afgeleid, waarna één van de vier personen een greep in de kassa deed terwijl de andere drie de kassa afschermden. Uit de kassa werd een geldbedrag weggenomen. De winkelier waarschuwde direct via 112 de politie en hij gaf daarbij een goed signalement en de vluchtrichting door. Dit was reden voor de meldkamer Politie Fryslân een burgernetactie op te starten. Samen met 708 deelnemers keken de agenten uit naar de drie dieven. Ze werden helaas niet aangetroffen. De bedrijfsleider, een 27-jarige inwoner uit Ruinen deed aangifte.

Signalementen van de daders zijn:

Dader 1
[bullets]
Blanke Man
Kort zwart haar
Zwarte jas met een blauwe spijkerbroek
Lengte 1.80 m.
Leeftijd ongeveer 25-30 jaar
Normaal postuur[/bullets]

Dader 2
[bullets]
Blanke vrouw
Lang haar tot over haar schouders
Donker blauwe jas met capuchon met bontkraag met een spijkerbroek
Lengte 1.75 m.
Leeftijd ongeveer 30-35 jaar
Normaal postuur[/bullets]

Dader 3
[bullets]
Blanke man
Grijs haar, kalend
Gewatteerde blauwe jas met en spijkerbroek
De man was langer dan de andere drie personen
Leeftijd ongeveer 45 jaar[/bullets]

Dader 4
[bullets]
Man met een licht getinte huidkleur
Kort donker haar
Donker blauwe/zwarte jas tot over de heupen, rode trui en een wit overhemd
Leeftijd ongeveer 30 jaar.[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Automobilist gewond
LEEUWARDEN-De politie heeft een aanrijding met letsel afgehandeld die dinsdagmiddag rond 16.30 uur op de Drachtsterweg plaatsvond. Daar botste een 20-jarige automobilist uit Garyp op de achterzijde van een stilstaande auto die bestuurd werd door een 58-jarige inwoner van Hallum. Daarbij raakte de Hallumer aan zijn nek gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drie verdachten aangehouden na botsing en voor rijden onder invloed
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie mannen, een 26 en 24-jarige inwoner van Bakkeveen en een 21-jarige inwoner van Hemrik op de Verlengde Schrans aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een aanrijding te hebben veroorzaakt terwijl de bestuurder onder invloed van alcohol was. De mannen, die alle drie in het voertuig zaten, kwamen bij de minirotonde in botsing. Daarbij raakten de twee Bakkeveeners licht gewond. Toen de agenten een onderzoek instelden om achter de identiteit van de bestuurder te komen, bleken alle drie mannen onder invloed van alcohol te zijn en weigerden te zeggen wie de auto had bestuurd. Vervolgens werden alle drie mannen aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar bliezen de mannen respectievelijk 835, 1070, 890 ug/l. Alle drie verdachten zijn voor verhoor ingesloten. De eigenaar van de auto, de 26-jarige Bakkeveener, raakte bij de aanrijding gewond aan zijn hoofd en werd later overgebracht naar het ziekenhuis en heeft zich daar aan zijn verwondingen moeten behandelen. In de auto werd aan de bestuurderszijde DNA materiaal aangetroffen welke werd veilig gesteld. Vervolgens werd van alle drie verdachten, met toestemming van de officier van justitie, ook DNA-celmateriaal afgenomen. Zo kan er achterhaald worden wie de auto heeft bestuurd.

Man overleden na aanrijding
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de oorzaak van een ernstig aanrijding die dinsdagavond rond 19.00 uur op de Mercurius plaatsvond. Daarbij kwam een 61-jarige inwoner van Luinjeberd om het leven. Agenten die een melding kregen van een ernstige aanrijding, troffen een ravage aan. De 61-jarige bestuurder is vermoedelijk onwel geraakt. Vervolgens is hij met zijn auto tegen de achterzijde van een vrachtwagen gebotst, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Noordwolde die op dat moment de afslag van de Saturnus opreed. De man is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt nog een onderzoek in naar de juiste toedracht van het ongeval. De chauffeur wordt opgevangen door Bureau Slachtofferhulp.

Man aangehouden voor vernielingen
FRANEKER- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vernielingen. Een getuige zag dat de man op de Klipper opzettelijk een vuilniscontainer tegen een auto schopte. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Vervolgens ging de getuige achter de man de aan en hij wist hem bij “het Ankerplak”aan te houden. De inmiddels gearriveerde agenten hebben de verdachte meegenomen naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man wordt ook nog van verdacht de ruiten van een appartementen complex opzettelijk te hebben vernield. De eigenaar van de auto, een 20-jarige inwoner van Franeker, deed aangifte.

Proces-verbaal voor verbranden van afval
KORTEHEMMEN-De politie heeft dinsdagavond rond 20.00 uur een 59-jarige inwoner van Kortehemmen proces-verbaal gegeven voor het verbranden van afval op een perceel aan de Prikwei.

Agenten troffen op de brandstapel houten palen en boardmateriaal aan. Voor het verbranden van afvalstoffen buiten inrichtingen is een ontheffing nodig op basis van de APV en een ontheffing op grond van de Wet Milieubeheer. Als bij het verbranden ook de bodem wordt verontreinigd kan tevens de Wet bodembescherming van toepassing zijn.

112Fryslan