Politieberichten van woensdag 31 augustus

Onderzoek diefstal boot afgerond

HOLWERD- De politie heeft met de aanhouding van een 22-jarige inwoonster van Holwerd en een 37-jarige inwoner van Holwerd de diefstal van een boot en twee buitenboordmotoren opgelost. De zaak kwam aan het licht toen een getuige op 22 augustus de beide verdachten bezig zagen een boot te stelen in het water van de Dokkumer-Ee ter hoogte van Raard. Hij zag dat beide verdachten de boot achter een andere boot vastbonden en er mee wegvoeren. Een onderzoek in de omgeving leverde eerst geen resultaat op totdat de agenten een getuige spraken. Hij had gezien dat beide verdachten de boot ter hoogte Sybrandahuis uit het water haalden en op een karretje laden en vervolgens wegreden. Hij noteerde het kenteken van de auto. Tijdens het onderzoek troffen de agenten de boot in de tuin van de woning van de verdachten in Dokkum aan. In de garage vonden de agenten twee buitenboordmotoren, die wat later bleek, van diefstal afkomstig bleken te zijn. Deze werden in beslag genomen. Uit verhoor van de verdachten bleek dat beide buitenboordmotoren waren gestolen in en rondom Dokkum in de periode van de bouwvakantie. Tot op heden werd van deze diefstallen geen aangifte gedaan. De politie graag in contact komen met de rechtmatige eigenaren. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Onderzoek diefstal boot afgerond

SNEEK- De politie heeft het onderzoek naar de diefstal van een boot afgerond. De boot werd op 2 juni 2011 aan de Westersingel in Sneek gestolen. Tijdens het onderzoek werd een 26-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De politie kwam hem op het spoor dankzij een oplettende agent. Hij had namelijk de verdachte in de boot gezien toen die lag afgemeerd aan de Westersingel. De agent hoorde de volgende dag dat de boot was gestolen. Hij gaf het geen hij had gezien door aan de recherche. De rechercheurs stelden een onderzoek in. De 26-jarige man kon als verdachte worden aangemerkt en hij werd dan ook aangehouden. Tijdens het verhoor bekende de verdachte de boot te hebben gestolen. Het vaartuig werd aangetroffen in het water nabij De Hoeve en werd teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Voetganger gewond na aanrijding

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend op de Zuiderdwarsvaart een aanrijding onderzocht, waarbij een 20-jarige voetganger uit Ureterp gewond raakte. De man stak een voetgangersoversteekplaats over en kreeg daarbij geen voorrang van een automobiliste. De vrouw reed na de aanrijding in eerste instantie door, maar ze kwam zich later alsnog melden op de ongeval locatie. De 31-jarige automobiliste uit Drachten verklaarde tegenover de agenten dat ze in paniek was geraakt. De 20-jarige voetganger raakte gewond aan zijn been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wielrenner gewond

BURGUM – De politie heeft dinsdagochtend op de Van Harinxmaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 19-jarige wielrenner uit Rinsumageest gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak was de man met zijn fiets ten val gekomen. Hij verloor daardoor even zijn bewustzijn. Toevallig passerende agenten verleenden eerste hulp en waarschuwden een ambulance. Het slachtoffer werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor bezit XTC

HEEG- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 17-jarige inwoner van Zwolle aangehouden op verdenking van het bezit van vijf pillen vermoedelijk XTC. Een getuige zag de man pillen wilde verkopen een andere man en waarschuwde direct de beveiliging die de verdachte aanhield. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De pillen werden in beslag genomen.

Overvaller aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Stationsplein een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging diefstal met geweld. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden liep om 02.30 uur op het Stationsplein toen plotseling de verdachte naast hem kwam lopen. Deze eiste direct geld van het slachtoffer en dreigde eventueel een vuurwapen te gebruiken wanneer hij dit niet zou krijgen. Toen het slachtoffer dit niet af wilde geven, werd hij door de verdachte geschopt en geslagen. In een onoplettend moment ging de telefoon van het slachtoffer toevallig over. Direct beantwoordde het slachtoffer de oproep en vroeg om zo snel mogelijk de politie te bellen omdat hij werd beroofd. Vervolgens ging de verdachte door met het geweld tegen het slachtoffer en eiste opnieuw geld. De inmiddels gearriveerde politie kon de verdachte ter plaatse aanhouden. Deze werd overgebracht naar politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor plaats verlaten ongeval

HARKEMA- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 19-jarige inwoner van Boelenslaan en een 26-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van plaats verlaten van een ongeval en voor het rijden onder invloed. Rond middernacht kregen de agenten het verzoek om naar de Warmoltstrjitte te gaan in verband met eenzijdige aanrijding. De melder vertelde dat de betrokkenen bezig waren de auto weg te slepen. Eenmaal ter plaatse bleek de auto al van de plaats van het ongeval was weggesleept en dat een paaltje ernstig was beschadigd. Door het oliespoor en krassen op het wegdek te volgen kwamen de agenten de auto op het spoor die een eind verder in de straat stilstond. Daar werden beide verdachten aangehouden. De beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij beiden een blaastest moesten ondergaan omdat het nog niet duidelijk was wie bestuurder tijdens de aanrijding was geweest. Op de ademanalyse bliezen de mannen 385 en 515 ug/l. Tijdens het verhoor bekende de 19-jarige verdachte (385 ug/l) dat hij bestuurder van de auto was geweest. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod van 5 uur. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Brand in kantine rugbyclub

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die dinsdagmiddag plaatsvond in de kantine van een sportvereniging aan de Buitenbaan. Bij de rugbyclub ontstond rond 15.00 uur een uitslaande brand. Mogelijk dat de brand begonnen is in een container waarna deze oversloeg op de naastgelegen kantine. De brandweer kon de brand snel blussen. Het kantinegebouw raakte zwaar beschadigd. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting. De technische recherche heeft een nader onderzoek ingesteld. Een 46-jarige man uit Hoornsterzwaag heeft namens de gedupeerde vereniging aangifte gedaan.

Drie minderjarigen aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag twee jongens van 15 jaar en een jongen van 16 jaar, allen uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 15.40 uur kwam de melding dat op de Woelwijk in het recreatiegebied de Groene Stergebied een bankje in de brand was gestoken. Motoragenten gingen ter plaatse. Onderweg kregen zij meldingen binnen van meerdere brandende bankjes. Ter plaatse bleek dat de bankjes door brandstichting waren vernield. De daders zouden volgens de melder drie personen zijn die na hun daad op de fiets waren vertrokken. De agenten gingen op zoek en troffen vlak voor Tytsjerk de jongens aan die aan het signalement volded die door de melder via 1-1-2 was doorgegeven. Zij hadden aanmaakblokjes en een vuuraansteker bij zich. De Leeuwarders werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij verhoord werden. De jongens gaven toe zich te hebben verveeld waarna zij brand hadden gesticht. De ouders van de verdachte jongens zijn in kennis gesteld. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De jongens zijn na verhoor heengezonden en zullen de schade moeten betalen.

Graffitispuiters aangehouden

SNEEK- De politie heeft dinsdagavond een 17 en een 16-jarige inwoner van Sneek op de Hoppen aangehouden op verdenking van vernieling. Via een melding van graffitispuiten stelde de buurtagent een onderzoek in en zag naar aanleiding van het opgegeven signalement de beide verdachten lopen en hield hen aan. Zij hadden de graffiti spuitbussen nog in hun bezit. Uit onderzoek bleek dat diverse objecten in het park met de verf waren bespoten. De politie sluit niet uit dat er in de omgeving meerdere objecten door het tweetal is vernield. Tegen beide mannen aan die onder invloed van alcohol waren werd proces-verbaal opgemaakt. De graffiti werd in beslag genomen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

DRACHTEN- De politie dinsdagavond op de N31 ter hoogte van de afslag Nijega-Garijp een 29-jarighe inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven en zijn rijbewijs ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto rijden en meten een snelheid van 171 kilometer per uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan.

Vrouw steekt vriend neer

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Gerben Colmjonstraat een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag/zware mishandeling. Via een melding van het slachtoffer troffen de agenten het bloedende slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden in de woning aan. Na onderzoek bleek dat de man en de vrouw ruzie hadden gehad waarna de vrouw de man meerdere keren met een mes had gestoken. De vrouw werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. De technische recherche heeft de woning op sporen onderzocht. Het slachtoffer heeft zich moeten laten behandelen in het MCL en deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan