Fryslân, 30-09-2009 • Politieberichten van dinsdag 29 september 07.00 uur t/m woensdag 30 september 07.00 uur.

Lekkum en Leeuwarden: politie controleert extra op gordel
De politie Fryslân voert van half augustus tot eind oktober in de hele provincie extra gordelcontroles uit. Daarmee wordt gevolg gegeven aan de landelijke campagnekalender van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ‘Gordels om, ook achterin!’. Bij basisscholen aan het Leborchpaed in Lekkum en aan de Coornhertstraat en W. Sprengerstraat in Leeuwarden werd dinsdagochtend een gordelcontrole in het kader van deze campagne gehouden. Daarbij werden in totaal negen bekeuringen uitgeschreven. Tijdens de controles richt de politie Fryslân haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen. Goochem het gordeldier wordt uitgedeeld als beloning voor het dragen van de gordel door een kind. Voor meer informatie kunt u terecht op [url=http://www.gordelsom.nl]www.gordelsom.nl[/url].

Sneek: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit IJlst. De bestuurder passeerde een lasercontrole met 131 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur op de Stads rondweg-zuid is toegestaan. In verband met de overschrijding van 51 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Boijl: bestuurster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Boijlerweg een verkeersongeval afgehandeld. Een 31-jarige bestuurder uit Musselkanaal zocht een bepaald huisnummer en wilde daarvoor gaan keren op de weg. Op het moment dat hij afsloeg naderde een personenauto, bestuurd door een 34-jarige vrouw uit Makkinga. Zij kon de bestelauto niet meer ontwijken en week uit naar de linkerberm en kwam tegen een boom tot stilstand. Per ambulance is de bestuurster met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder uit Musselkanaal kwam met de schrik vrij. Beide voertuig zijn afgesleept.

Dronrijp: bestuurder bromscooter onderuit
De politie heeft dinsdagmiddag op de Strjitwei een eenzijdig verkeersongeval afgehandeld. Door nog onbekende reden was een 42-jarige bestuurder uit Harlingen van een bromscooter onderuit gegaan en op de rijbaan terechtgekomen. Hij was op weg van Dronrijp in de richting van Franeker. Ter plaatse hadden omstanders eerste hulp verleend. Per ambulance is de man, met onbekend letsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: politie vordert twee rijbewijzen in na snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag op de Stadsrondweg-Zuid een snelheidscontrole uitgevoerd met de lasergun. In totaal werden ongeveer 60 voertuigen gecontroleerd waarvan 11 bestuurders sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Twee van deze automobilisten reden dusdanig snel, 136 kilometer per uur en 143 kilometer per uur, dat hun rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

Hoorn Terschelling: man gewond na aanval door stier
De politie heeft dinsdagmiddag het personeel van Staatsbosbeheer, de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in het duingebied nabij Hoorn. Een 70-jarige man uit Lies was samen met zoon bezig om enkele koeien en een stier te verweiden. De stier liep de verkeerde kant op. De 70-jarige man probeerde hem tegen te houden. Hij werd echter aangevallen door de stier en raakte daarbij gewond aan zijn ribben en gezicht. Het slachtoffer werd per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een jager heeft de stier vervolgens afgemaakt.

Arum: automobiliste gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft dinsdagmiddag op de Grauwe Kat een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 34-jarige automobiliste uit Lollum gewond raakte. Een 24-jarige automobilist uit Eastermar zag te laat dat de auto voor hem stilstond. De Eastermarder reed dan ook met zijn auto tegen de achterzijde van de auto van de vrouw uit Lollum. De 34-jarige raakte door de klap gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond een op de Stationsweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 20-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 52-jarige automobiliste uit Oosterwolde stond voor de verkeerslichten bij de kruising Stationsweg met het Zuiderplein stil. De vrouw stond voorgesorteerd om rechts af te slaan. Toen ze eenmaal groen had reed ze recht door in plaats van rechts af te slaan. De bestuurster verklaarde tegenover de agenten dat ze nog wel goed op het autoverkeer had gelet. Echter niet op de fietsers en ze reed dan ook de 20-jarige vrouw aan. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Sneek: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond op de Stadsrondweg-Zuid na een forse snelheidsovertreding het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Blokker ingevorderd. De bestuurder passeerde op de A7 nabij Boornzwaag een snelheidscontrole met de lasergun met 191 kilometer per uur. Op de A7 is echter een snelheid van 120 kilometer per uur. Een motoragent zette direct de achtervolging in. In Sneek kreeg de bestuurder een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 34-jarige bromfietser uit Leeuwarden ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de bromfietser rijden over de Bleeklaan. De man slingerde nogal en het moeite om een bocht te nemen. Na een stopteken volgde er een controle. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1170 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Gytsjerk: automobilist rijdt met auto tegen woning
De politie heeft dinsdagavond op de Nieuwe Straatweg een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 23-jarige automobilist uit Munein gewond raakte. De bestuurder was vermoedelijk door een te hoge snelheid de controle over zijn auto kwijtgeraakt en raakte daardoor in een slip. De automobilist kon niet meer voorkomen dat zijn auto de tuin van een woning in reed. Het voertuig raakte een spoorbiels en werd daardoor gelanceerd. De auto sloeg vervolgens over de kop en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de voorgevel van de woning. De schade aan de auto, tuin en woning was dan ook zeer groot. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. De 23-jarige man was inmiddels op eigen kracht uit zijn voertuig geklommen. Hij werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd bij de man bloed afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in. Een bouwbedrijf heeft de zwaar gehavende woning gestut. De bewoners konden de nacht doorbrengen bij de buren.

Leeuwarden: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagochtend vroeg een snelheidscontrole gehouden op de Aldlansdyk. Van 05.45 uur tot 06.20 uur werd er met de lasergun gecontroleerd. Vijf bestuurders kregen een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 87 kilometer per uur.

112Fryslan

})