Politieberichten van woensdag 30 mei

Invallen in woningen en belwinkels

LEEUWARDEN – Het woninginbrakenteam heeft dinsdagochtend in een onderzoek naar heling en witwassen invallen gedaan in twee woningen en drie belwinkels in de stad. Tijdens de invallen werden administratie, contant geld, computers, tv’s en mobiele telefoons in beslag genomen. Bij de actie van het woninginbrakenteam werd niemand aangehouden

Inkoop gestolen goederen

Bij de politie kwamen de afgelopen maanden signalen binnen dat bij drie belwinkels aan Voorstreek en de Tuinen gestolen goederen, waaronder mobiele telefoons, laptops, en tablets, werden ingekocht. Deze goederen zouden veelal buit zijn gemaakt bij woninginbraken. Reden genoeg voor het woninginbrakenteam om een nader onderzoek in te stellen. Dinsdagochtend werd besloten om invallen te doen in de drie belwinkels en de twee woningen van de eigenaren.

Inzet van drugs- en geldhond

Rechercheurs van het woninginbrakenteam namen tijdens de doorzoeking van de drie belwinkels en de twee woningen computers en veel administratie in beslag. Bij de doorzoeking werd tevens gebruik gemaakt van een drugs- en een geldhond. Deze honden zijn speciaal afgericht om te zoeken naar drugs en geld. In één van de belwinkels werd een grote hoeveelheid contact geld aangetroffen. Dit werd in beslag genomen. Drugs vonden de rechercheurs niet. Ook de aanwezige mobiele telefoons en andere elektronica in de belwinkels werden in beslag genomen omdat dit mogelijk van diefstal afkomstig is.

Nader onderzoek

Tijdens de actie werd niemand aangehouden. De komende periode gaan rechercheurs van het woninginbrakenteam alle in beslag genomen goederen onderzoeken. Zo moet duidelijk worden of deze van diefstal afkomstig zijn. Financiële rechercheurs zullen zich, in samenwerking met de Belastingdienst, buigen over de in beslag genomen administratie. Het vermoeden bestaat dat de boekhouding van belwinkels niet klopt en dat mogelijk crimineel geld is wit gewassen. Aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Misdaad mag niet lonen

Tijdens de invallen werden ook twee auto’s en een scooter in beslag genomen. Het vermoeden bestond dat de drie voertuigen met crimineel vermogen geld zijn aangeschaft. Omdat misdaad niet mag lonen, werden de drie voertuigen door de rechercheurs meegenomen.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag een 58-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De 58-jarige was zwaar onder invloed van alcohol en bedreigde op het Stationsplein een medewerker van een vervoersbedrijf. Toen deze de man wilde kalmeren sloeg hij de medewerker. Het slachtoffer kon de 58-jarige aanhouden en overdragen aan de ter plaatse gekomen politie.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond om 20.00 uur een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding terwijl hij onder invloed van alcohol en medicijnen zijn auto bestuurde. De automobilist botste op de J. Winklerwei tegen een stoeprand waarna hij tegen een boom tot stilstand kwam. Toen de agenten de man aanspraken, bleek deze onder invloed te zijn. Omdat hij tijdens de aanrijding gewond aan zijn neus was geraakt, werd de man naar het MCL in Leeuwarden gebracht voor een medische behandeling. Daar werd ook een bloedproef van de verdachte afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Ook kreeg hij een rijverbod.

Slagaderlijke bloeding

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond rond 18.00 uur op de Dwarswijk het ambulancepersoneel geassisteerd. Een 32-jarige inwoonster van Drachten schopte een ruit van een deur stuk waarbij zij een slagaderlijke bloeding opliep. De gewaarschuwde agenten verleenden direct eerste hulp door de wond te stelpen en het been af te binden. Vervolgens werd zij door een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een 35-jarige inwoner van Drachten werd aangehouden omdat hij agenten hinderde door voor de surveillanceauto te gaan staan terwijl de agenten hulp wilden verlenen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag in de Professor mr. P.S. Gerbrandyweg een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging met een mes. De vrouw stond voor de woning van het slachtoffer (leeftijd onbekend) met een mes in haar hand. Zij bedreigde de bewoner met de dood. Agenten werden via 1-1-2 gewaarschuwd en vervolgens werd de vrouw aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Koestraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een 59-jarige inwoner van Leeuwarden kreeg ruzie met de verdachte, die zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Tijdens de ruzie bedreigde de 27-jarige de man met de dood. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan