Politieberichten van woensdag 30 maart.

Drie mannen aangehouden voor diefstal krasloten
AKKRUM- De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Leeuwarden van 23 en 25 jaar en een 32-jarige inwoner van Weidum een diefstal van krasloten opgelost. De diefstal vond plaats op 18 november 2010 bij een tankstation aan de Alde Rykswei. Na het tanken betaalde de bestuurder terwijl een andere man de 26 krasloten wegnam. Nadat de mannen waren vertrokken ontdekte een medewerker de diefstal. Na de diefstal vertrokken de mannen in hun auto. Na het bestuderen van de camerabeelden werden twee verdachten door agenten herkend. Zij werden buiten heterdaad aangehouden en voor verhoor in gesloten. De beelden van de diefstal werden geplaatst op de politie opsporingssite www.dadergezocht.nl. De derde onbekende man meldde zich naar aanleiding van deze beelden. Tegen alle drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Insluiper steelt beurzen en identiteitsbewijzen
HEERENVEEN- De politie heeft met de aanhouding van een 37-jarige inwoner van Leeuwarden een aantal insluipingen opgelost in een verzorgingstehuis aan het Fok. De man liep vrijdag 25 maart tegen lamp toen hij zich in het verzorgingstehuis verdacht ophield. Het personeel herkende de man van een mogelijke eerdere diefstal in het verzorgingshuis en probeerde de man aan te houden. Hij rukte zich echter los en ging er vandoor. Het personeel volgde de man en belde ondertussen direct via 1-1-2 de politie. De verdachte kon op de Trambaan door de inmiddels gearriveerde agenten worden aangehouden. De verdachte werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Tijdens een huiszoeking in de woning van de Leeuwarden troffen de agenten honderd bankpassen, portemonnees, damestassen, ID-kaarten en rijbewijzen aan. Deze goederen zijn vermoedelijk door de man gestolen uit ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en woningen in Fryslân. Nader onderzoek volgt dan ook. De Leeuwarder zit nog steeds vast.

Getuigen gezocht van ongeval
GROU- De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval die zondagavond plaatsvond op de A32 ter hoogte van Grou. Een 34-jarige automobilist uit Holwerd, die met zijn auto in de richting van Leeuwarden reed, werd door een nog onbekende automobilist ingehaald en afgesneden waardoor hij moest bijsturen. Zijn aangekoppelde aanhangwagen begon te slingeren brak los en sloeg over de kop. Da aanhangwagen raakte geheel vernield. De veroorzaak reed door. Deze man reed in een zwarte personenauto van het merk Volkswagen, type Passat. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Politie rond onderzoek vernieling van autobanden af
SURHUIZUM- De politie heeft het onderzoek naar de vernieling van 31 auto’s afgerond die plaatsvonden op 22 en 23 januari en in het weekend van 26 en 27 februari. Op 27 februari werd een 46-jarige inwoner van Surhuizum op heterdaad aangehouden toen hij een paar auto’s vernielde. Oplettende bewoners van het dorp betrapten de man en belden direct via 1-1-2 de politie. Op aanwijzingen van de getuigen kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man wenste tijdens het onderzoek niet mee te werken. De politie denkt genoeg technisch bewijs tegen de verdachte te hebben voor zeven van de 31 vernielingen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee gewonden bij aanrijding
SNEEK- De politie heeft dinsdagmorgen op de Zuidwesthoek een aanrijding tussen fietsster en bromfiets afgehandeld. Door nog onbekende oorzaak kwamen een 24-jarige fietser uit Sneek en de 17-jarige bromfietsster uit Abbega op elkaars weghelft terecht waarna de twee frontaal tegen elkaar botsten. De twee raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Agressieve winkeldief aangehouden
BOLSWARD- De politie heeft woensdagochtend een 58-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van het plegen van winkeldiefstal. De man stal een paar wijnflessen bij een winkel aan de Appelmarkt en ging er vandoor. Eenmaal buiten de winkel stal de verdachte nog een fiets waarna hij er vandoor ging. Op het Grootzand kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 37-jarige inwoner van Bolsward deed aangifte.

Beschonken automobiliste botst tegen auto’s
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond op het Zenegroen een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht een aanrijding te hebben veroorzaakt terwijl zij onder invloed van alcohol haar auto bestuurde. Getuigen zagen de auto, waarin de vrouw zat, slingerend over de weg rijden en vervolgens tegen twee geparkeerde botsen. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de vrouw aanhouden. Zij werd overgebracht naar het politiebureau voor ademanalyse waar zij 1015 ug/l (2,3 prml) blies. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd. Ook kreeg zij een rijverbod van 13 uur.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
VROUWENPAROCHIE- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.00 uur op de Sudhoekstermiddelweg het rijbewijs van een 35-jarige inwoner van Ee ingevorderd. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met een snelheid van 132 kilometer per uur daar waar 60 kilometer is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal op gemaakt.

Man beroofd van tas en fiets
DOKKUM- De politie zoekt getuigen van een tasjesroof die dinsdagavond rond 18.25 uur plaatsvond op de Hogedijken. Het slachtoffer, een 19-jarige inwoner van Dokkum, werd beroofd van zijn fiets en zijn gekleurde rugtas met daarin een laptop en portemonnee. Dit alles gebeurde toen hij de dader de weg wees. Het slachtoffer werd plotseling vastgepakt waarna de man er met zijn tas en fiets er vandoor ging in de richting van de Bonifatiuspolder.

Signalement verdachte:
[bullets]Negroïde Man
Mager postuur
Donkere blouse
Zwarte schoenen met witte zool[/bullets]

Rugtas:
[bullets]Merk EASTPAK
Achterzijde van tas is zwart
Voorzijde van de tas is gekleurd (alle kleuren van de regenboog)[/bullets]

Fiets:
[bullets]Donkerblauwe/zwart van kleur
Herenfiets
Merk Gazelle of Pointer
Over het zadel zat een gele JUMBO plastictas[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie over deze straatroof. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Container brand
DRACHTEN- De politie onderzoekt een containerbrand die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Hooglandswyk. Rond 06.00 uur werd de container opzettelijk in brand gestoken. De inmiddels gearriveerde agenten konden de brand blussen.

Sigaretten buit bij inbraak
BUITENPOST- De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond bij een bedrijf aan de Christiaanstraat. De dader(s) kwam(en) het bedrijf via de achterzijde binnen door een raam te forceren. Daarna werd een grote hoeveelheid aan sigaretten weggenomen. De eigenaar doet aangifte.

Sieraden weg bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die dinsdagavond werd gepleegd in een woning aan de Blitsaerderleane. De dader(s) kwam (en) de woning binnen door een ruit te forceren. Uit de woning werden diverse sieraden weggenomen. De 54-jarige eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor huiselijk geweld
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdag avond een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man sloeg in de woning zijn vrouw en zoon. Toen deze de hulp van een buurman inschakelden werd ook deze geslagen en bedreigd. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De slachtoffers deden aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
NIJEHASKE- De politie heeft het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Haskerdijken ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto met hoge snelheid over de Nije Flidwei rijden. Met de lasergun werd een snelheid gemeten van 136 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een fiets. Surveillerende agenten zagen de vrouw op de Wijbrand de Geeststraat fietsen. Het viel de agenten op dat haar nieuwe fiets niet meer een origineel slot had. Ook waren er geen jasbeschermers meer en de sticker van de verkopende fietsenhandelaar was weggekrast. Reden genoeg om zowel de vrouw als de fiets te controleren. Al snel kwamen de agenten tot de ontdekking dat de fiets als gestolen stond geregistreerd. Hij was in september 2010 vanaf de Nieuwestad in Leeuwarden gestolen. De 23-jarige verdachte werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De fiets werd in beslag genomen en gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Verkeerscontrole
SIEGERSWOUDE – Een motoragent heeft dinsdag op de Bremerwei en op de Klauwertswei een snelheidscontrole met een lasergun gehouden. Op beide wegen passeerden in totaal 50 bestuurders de controle. Op de Bremerwei schreef de agent vijf bekeuringen uit voor snelheidsovertredingen. De hoogst gemeten snelheid was hier 99 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer per uur is toegestaan. Ook de Klauwertswei werden vijf automobilisten bekeurd. De hoogst gemeten snelheid was hier 105 kilometer per uur. Een bestuurder van een passerende tractor kreeg een bekeuring vanwege scherpe uitstekende delen.

Motor in beslag genomen
GOUTUM – De politie heeft dinsdagmiddag op de Himpenserdyk de motor van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de Leeuwarder door Goutum rijden. Zijn passagier viel op omdat die geen helm droeg. De agenten besloten dan ook achter de motorrijder aan te gaan. Hij probeerde te ontkomen en daarbij werden hoge snelheden gehaald. Tevens haalde de man in over een doorgetrokken streep. Uiteindelijk stopte hij op de Ubbingsplantage. De 18-jarige Leeuwarder bekende direct dat hij geen rijbewijs had voor het besturen van de motor. Hij moest volgens eigen zeggen volgende week afrijden. Tegen de Leeuwarder werd vanwege het gevaarlijke rijgedrag proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd zijn motor in beslag genomen.

Hennepkwekerij op zolder
FEANWALDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Toarteldostrjitte een hennepkwekerij ontmanteld. Dankzij een anonieme tip kwam de agenten de kwekerij op het spoor. Op de zolder van de woning werd een kwekerij aangetroffen met 175 hennepplanten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De 39-jarige bewoonster moet nog als verdachte worden gehoord.

Snorfiets in beslag genomen
HARLINGEN – De politie heeft dinsdagmiddag de snorfiets van een 32-jarige inwoner van Midlum in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen de Midlumer op zijn snorfiets tegen op de Hermesweg . Het was de agenten bekend dat de man niet beschikte over een geldig rijbewijs. Hij was daar onlangs ook al voor bekeurd. Na een stopteken werd de 32-jarige man aangesproken. Hij beledigde de agenten en dat was reden om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs en belediging. Aangezien de man al vaker was betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs werd nu ook zijn snorfiets in beslag genomen.

Man aangehouden voor wapenbezit
LEEUWARDEN – De politie heeft een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten hadden anonieme informatie gekregen dat de man mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Reden genoeg om een nader onderzoek in te stellen. Dinsdag aan het begin van de avond vielen agenten de woning van de man aan de Amelandsdwinger binnen. Tijdens de doorzoeking van de woning werd een holster en een doorgeladen vuurwapen gevonden. Zowel het holster als het wapen werden in beslag genomen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar geweldpleger
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een mishandeling die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Tweebaksmarkt. De slachtoffers waren in een horecagelegenheid aan de Tweebaksmarkt waar een man zich agressief gedroeg tegen het aanwezig publiek. Zonder enige aanleiding begon de man wild om zich heen te slaan waardoor er meerdere mensen werden geslagen. Vervolgens ging de man naar buiten waar hij opnieuw voor problemen zorgde. De verdachte verdween in de richting van Droevendal waar hij uit het zicht verdween. De slachtoffers doen aangifte van mishandeling.

Controle zwaar transport
LEEUWARDEN – De politie heeft van dinsdag van 10.00 uur tot 16.00 uur op de Newtonweg een verkeerscontrole gehouden die was gericht op zwaar transport, overbelading en aanhangwagens. De controle werd verricht door motoragenten van het politieteam Leeuwarden. Ze werden daarbij ondersteund door medewerkers van Bureau Verkeersongevalsanalyse. Die onder andere met weegplaten voertuigen en aanhangers wogen. Tijdens de actie werden negentien bekeuringen uitgeschreven voor onder andere overbelading, losliggende lading, gladde banden, defecte verlichting, niet beschikken over BE-rijbewijs en uitstekende en te lange lading.

112Fryslan