Politieberichten van woensdag 3 november.

Achtergebleven cap sleutel tot oplossen inbraak
Drachten – De politie heeft op dinsdag 19 oktober een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak aan de Wier op 12 oktober. De politie kwam de inbreker op het spoor dankzij een cap. Tijdens de inbraak was de 20-jarige man de cap kwijt geraakt. Een foto van de cap is door de politie gepubliceerd op de opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Naar aanleiding hiervan zijn bij de politie tips binnengekomen. Door de tips en het hier op volgend politieonderzoek kon de Drachtster worden aangehouden. Hij bekende dat hij de inbraak gepleegd had en dat hij een deel van gestolen goederen verkocht had aan een 21-jarige inwoner Drachten. Deze Drachtster is door de politie gehoord en hij bekende de heling van de gestolen goederen. Tegen de twee mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Gekantelde vrachtauto
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag rond 09.00 uur op de Snekertrekweg geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval waarbij een vrachtauto gekanteld was. De chauffeur van de vrachtauto, een 40-jarige bestuurder van Sneek, kwam uit de richting van Heliconweg en reed in de richting van de Zwettestraat. In een scherpe bocht kantelde de vrachtauto en de lading, een container gevuld met oud-ijzer, viel van de auto en kwam op straat terecht. Het bergen van de auto en lading duurde van 09.30 uur tot 12.30 uur. Gedurende deze tijd was de Snekertrekweg afgezet en werd het verkeer omgeleid. De chauffeur raakte licht gewond en is voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Man aangehouden voor diefstal uit woning
LEMMER- De politie heeft dinsdagochtend een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal uit een woning aan de Schoolstraat. Een klusjesman wilde beginnen met zijn werkzaamheden en ontdekte dat zijn gereedschap was weggenomen uit de woning. Hij waarschuwde een kennis en samen liepen ze terug naar de woning. Eenmaal aangekomen bij de woning verliet net de 23-jarige man het pand. Hij kon geen goede verklaring geven wat hij daar moest. Hij werd dan ook door de twee mannen aangehouden en overgedragen aan de gewaarschuwde de politie. Een getuige wist de agenten te vertellen dat er nog een man bij de diefstal was betrokken. Deze was echter niet meer aanwezig. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tijdens de fouillering van de man een klein hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De drugs werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de man 23-jarige proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht hij het bureau weer verlaten. Er volgt nog nader onderzoek naar de tweede verdachte.

Rijbewijs van bromfietser ingevorderd
FRANEKER – De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 57-jarige bromfietser uit Franeker ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat het leek of hij zijn kinbandje van de helm los had. De surveillerende agenten spraken hem hier op aan. Omdat ze het vermoeden hadden dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Dit omdat hij dat in 2009 had gehaald en daarom als beginnende bestuurder wordt gezien.

Winkeldief aangehouden na achtervolging
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag na een achtervolging een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De 26-jarige Sneker was een kledingwinkel aan de Oosterdijk binnen gegaan. Volgens het personeel had de man een dag daarvoor kleding uit de winkel gestolen. Eén van de medewerkers van de winkel waarschuwde dan ook de politie. De 26-jarige verliet echter de winkel en ging er vandoor. Meerdere agenten gingen op zoek naar hem. Ze kregen daarbij hulp van omstanders. Die gaven namelijk aanwijzingen waar hij naar toe was gelopen. Uiteindelijk kon de 26-jarige man worden aangehouden. De agenten vonden ook nog twee spijkerbroeken in de steeg waar de verdachte werd aangehouden. Die bleken ook van diefstal afkomstig te zijn. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning
ENGWIERUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Kampen. Dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een laptop, een lcd tv, drie spelcomputers en spellen, twee gitaarversterkers, een waterkoker, een cd-speler, een dvd-speler, een digitale camera, cd’s, een beeldscherm met externe harde schijf en een losse dvd brander weggenomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte.

Fietser gewond na aanrijding
LANGWEER – De politie heeft dinsdagmiddag op de Langwarderdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 77-jarige fietser uit Sint Nicolaasga gewond raakte. Een 67-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga wilde de fietser in halen. Vermoedelijk heeft de bestuurder hierbij een inschattingsfout gemaakt. Uit tegenovergestelde richting naderde net een vrachtauto. Toen de automobilist de fietser wilde passeren, raakte hij deze. De 77-jarige man kwam hierdoor ten val. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Hennepkwekerij veroorzaakt brand
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag aan het einde van de middag een flat aan de Annie Westlandstraat ontruimd na een brand. Op de derde verdieping was een brand in een woning ontstaan. Meerdere agenten kwamen ter plaatse. De straat werd ruim afgezet en de bewoners werden uit de woningen gehaald. Een deel van hen werd opgevangen in een bus. De brandweer kwam ter plaatse en het vuur in de woning was dan ook snel onder controle. Na onderzoek bleek dat in de betreffende woning een hennepkwekerij zat. Ook was er met de elektriciteit geknoeid. Mogelijk dat dit de brand dan ook heeft veroorzaakt. De woning liep forse rook- en waterschade op. Ten tijde van de brand was niemand aanwezig in het huis. De politie moet dan ook nog in gesprek met de bewoner.

Wilde achtervolging na inbraak
GYTSJERK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met meerdere eenheden gezocht naar vluchtende inbrekers. Een beveiligingsmedewerker kreeg een melding van een stroomstoring in een tankstation aan de Trynwaldsterdyk. Toen de beveiliger arriveerde zag hij een persoon achter de kiosk staan. Ook sprong een tweede persoon van het dak. Het duo ging er gelijk vandoor. De agenten waren snel ter plaatse en ontdekten dat de inbrekers hadden geprobeerd om een gat in het dak te maken. Door de vele regen was er kortsluiting ontstaan, vandaar de melding van een stroomstoring. Net buiten Gytsjerk wilden twee agenten een auto controleren. Ze hadden het vermoeden dat die wel eens bij de inbraak betrokken kon zijn. De bestuurder negeerde een stopteken en er volgde een wilde achtervolging. De bestuurder reed met zeer hoge snelheid en gedoofde lichten. Op de kruising bij Quatrebras veroorzaakte hij bijna een frontale aanrijding met twee auto’s. De achtervolging eindigde uiteindelijk in Noardburgum. De bestuurder sprong daar uit de nog rijdende auto en het voertuig kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een zijgevel van een woning aan het Marijkepaed. De automobilist ging er direct vandoor. Hij vluchtte een tuin in en klom over een aantal schuttingen. Met meerdere politie-eenheden, waaronder twee hondengeleiders, werd vervolgens gezocht naar de man. Helaas had dit geen resultaat. De zwaar beschadigde auto werd in beslag genomen. De eigenaren van het tankstation en de woning moeten nog aangifte doen.

112Fryslan