Politieberichten van dinsdag 2 maart 07:00 uur tot woensdag 3 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: getuigen straatroof gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot straatroof die zaterdagmiddag rond 14.45 uur op het Dragoonsplein plaatsgevonden heeft. Een 76-jarige vrouw stond hier op de bus te wachten toen een jongen op haar afkwam en haar sommeerde geld te geven. Dit weigerde de vrouw, waarna de jongen haar in de arm kneep en nogmaals om geld vroeg. Nadat de vrouw weer weigerde is de jongen weggelopen. Het signalement van de jongen is als volgt:

[bullets]
Licht getinte jongen
160/165m lang
Zwarte stoffen jas tot op de heup
Capuchon over zijn hoofd, zat een lichte rand op
Donkere broek[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen van deze overval. Mocht u iets gezien hebben wat tot aan de oplossing kan bijdragen, belt u dan met de politie via 0900-8844. Mocht u anoniem wensen te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: koperdief aangehouden
De politie heeft dinsdagmorgen een 57-jarige man uit Leeuwarden in zijn woning aangehouden op verdenking van koperdiefstal dat waarschijnlijk afkomstig was van de Huizumer- of de Noorderbegraafplaats. De afgelopen weken zijn ongeveer honderd grafmonumenten op de Huizumer- en de Noorderbegraafplaats beschadigd. Grafstenen werden vernield en lood en koper werd weggenomen. Een aantal gedupeerden heeft hiervan zelf aangifte bij de politie gedaan, maar ook de gemeente gaat aangifte doen namens gedupeerden.

Aanhouding
Medewerkers van de begraafplaats herkenden vorige week bij een ijzerhandel aan de Greunsweg in Leeuwarden een partij koper als koper afkomstig van de graven en meldde dit bij de politie. Een medewerker van de ijzerhandel had de partij opgekocht van een voor hem bekende verkoper. Hierdoor kon de politie de verdachte in zijn woning aanhouden. Hij is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het koper is in beslag genomen.

Surhuisterveen: drie verdachten aangehouden in oplichtingzaak
De politie heeft in februari drie verdachten aangehouden in een oplichtingzaak waarin tot op vandaag 98 aangiftes gedaan werden. Deze aangiftes komen van allerlei bedrijven uit heel Nederland en hebben allemaal betrekking met oplichtingen en/of flessentrekkerij. Goederen en diensten werden afgenomen zonder dat hiervoor betaald werd. In totaal is de schade ruim 415.000 euro. Op 1 februari werd een 41-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van verduistering en flessentrekkerij. Op 16 februari werd een 44-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van heling. Een 47-jarige vrouw uit Surhuisterveen werd op verdenking van heling, flessentrekkerij en valsheid in geschrifte op 24 februari aangehouden. De drie verdachten zitten in voorarrest. Het onderzoek loopt nog door. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Fryslân: drie hennepkwekerijen opgerold
De politie heeft dinsdag drie hennepkwekerijen opgerold. In Leeuwarden kreeg de politie het verzoek met spoed naar een woning in Achter de Hoven te gaan in verband met een brandmelding. In de achterzijde van de woning was door kortsluiting brand ontstaan. De slecht aangelegde elektriciteit zorgde voor een levensgevaarlijke situatie. In de woning trof men 700 hennepplanten aan. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. In Heerenveen trof men dinsdagmorgen op de Beugel een hennepkwekerij in een woning aan met 230 planten. Daar kon men een 22-jarige inwoner van Heerenveen aanhouden. Ook in dit geval werd de elektriciteit illegaal afgetapt. In Bolsward troffen agenten op de Marne een hennepkwekerij met 800 hennepplanten aan. De planten werden in beslag genomen. Hier werd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. In alle gevallen werd de elektrische apparatuur in beslaggenomen. De aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Stiens: politie zoekt getuigen na inbraak in juwelierszaak
De politie onderzoekt een inbraak in een juwelierszaak aan de Langebuorren die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Getuigen hoorden rond 04.40 uur een harde klap. Omdat zij dit niet vertrouwden keken zij naar buiten en zagen een lange/slanke man gekleed in donkere kleding naar een gereed staande auto rennen. De auto stond geparkeerd tegenover een kapperszaak. Achter het stuur zat een onbekende man. Nadat de man in de auto was gestapt, reed deze met gedoofde verlichting via de Uniawei in de richting van Leeuwarden weg. Direct belde men via 1-1-2 de politie. Deze ontdekte dat uit de juwelierszaak diverse sieraden weggenomen waren. Na onderzoek in de omgeving werden de daders helaas niet aangetroffen. Een 38-jarige inwoonster van Dronrijp deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen via 0900-8844 contact met de politie opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen meld Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Sneek: vier verdachten aangehouden voor inbraak in kaartautomaat
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Emmastraat vier mannen, een 15, 29, en 38-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van het openbreken van een kaartautomaat. De inbraak vond plaats bij een kaartautomaat van het treinstation aan de Zuidwesthoekweg in IJlst. Tijdens de melding van de inbraak reed een agent in de buurt van IJlst en zag een auto uit de buurt van de plaats delict komen rijden. Hij aarzelde geen moment en reed achter de auto aan. In de Emmastraat stopte de auto en sprong één van de mannen uit de auto en ging er rennend vandoor. De andere drie mannen, die in de auto bleven zitten, werden direct aangehouden op verdenking van diefstal. Een zoektocht in de buurt naar de vierde verdachte leverde in eerste instantie niets op, maar na enige tijd kon de hij toch in de omgeving aangehouden worden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor ingesloten werden. De auto werd in beslaggenomen in verband met het sporenonderzoek. De Nederlandse spoorwegen doen aangifte.

De Westereen: politie zoekt getuigen dakinbraak
De politie onderzoekt een dakinbraak die plaatsvond bij een supermarkt aan de Foarstrjitte. Rond 04.00 uur kregen agenten een melding. Eenmaal ter plaatse bleken de dader(s) al weg te zijn. Het is nog onbekend wat er is weggenomen.De technische recherche doet nog onderzoek. Een 41-jarige inwoner van Burgum deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met getuigen. mocht u de afgelopen nacht rond het bovengenoemd tijdsipt iets gezien hebben, dan kunt u met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Pietersbierum: vrouw gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Hearewei een aanrijding afgehandeld waarbij een 18-jarige vrouw uit Pietersbierum gewond raakte. De vrouw kwam vanuit de richting Harlingen en sloeg op de Hearewei linksaf haar oprit op. De bus die achter haar reed, stopte voor de vrouw. Achter de bus reed echter een 25-jarige man uit Sexbierum die de bus inhaalde en daarna tegen de zijkant van de auto van de vrouw aanreed. Door de klap schoot de auto van de vrouw de sloot in. De buschauffeuse stapte direct uit de bus en fixeerde de nek van het slachtoffer. Zij werd later met een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Het rijbewijs en kentekenbewijs van de 25-jarige man werd ingevorderd.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Schrans een aanrijding afgehandeld waarbij een 66-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw fietste op de Schrans en stak daar plotseling de weg over. De 76-jarige automobiliste uit Sneek die vlak achter haar reed kon een aanrijding niet voorkomen. De vrouw viel daardoor van haar fiets en werd met nek-, schouder- en rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in de stad vervoerd.

Ureterp: Volkswagen Transporter gestolen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een Volkswagen Transporter bus met het kenteken 56-VLK-5. Deze werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf het erf van een woning aan de Fazant. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: burgernetactie na skimming
De politie heeft dinsdagavond samen met 2436 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar een rode Opel Astra met een wit/zwart kentekenplaat met de letters/cijfers D919P. Deze auto was mogelijk betrokken bij skimming bij een tankstation aan de Oostergoweg. Een klant bij het tankstation sloeg alarm nadat hij de pinautomaat bij de pomp niet vertrouwde. Op beelden van het tankstation was te zien dat eerder die avond twee personen zich verdacht gedroegen bij diezelfde pomp en later ook weer bij de pomp terugkwamen. Deze personen reden in een rode Opel Astra. Hierop werd besloten een burgernetactie op te starten. De auto werd niet meer aangetroffen.

Dokkum: rijden onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Rondweg-west een 25-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. Agenten die de man in zijn auto zagen rijden, besloten deze te gaan controleren. Nadat de bestuurder de auto langs de kant van de weg had gestopt en door de agenten werd aangesproken, roken zij dat de man alcohol had gedronken. Toen zij de man naar zijn rijbewijs vroegen, overhandigde hij een AM-rijbewijs voor bromfietsen. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 340 ug/l blies. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol en een rijverbod van vier uur, kreeg hij nog proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Heerenveen: politie controleert op autogordels
De politie heeft dinsdagmiddag op de Compagnonstraat een verkeerscontrole gehouden. Hierbij werd hoofdzakelijk gelet op het niet dragen van autogordel. In vijftien gevallen werd geconstateerd, dat de bestuurders de gordel niet droegen. In één geval werden niet handsfree gebeld. De betrokken bestuurders kregen een bekeuring.

Hidaard: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld die op de Tjebbingadyk plaatsvond. De oorzaak van het ongeval was, dat een 57-jarige fietser uit Easterein plotseling naar links uitweek waarna hij werd geschept door een auto die bestuurd werd door een 62-jarige inwoonster van Wommels. Zij kon de fietser niet meer ontwijken. De man is per ambulance met been letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

112Fryslan