Politieberichten van dinsdag 2 februari 07.00 uur t/m woensdag 3 februari 07.00 uur

Franeker: aanhouding na bedreiging met wapen
De politie heeft dinsdagmorgen een 24-jarige man uit Franeker aangehouden in de Hofstraat. De man wordt er van verdacht in de nacht van zaterdag op zondag een op een vuurwapen gelijkend voorwerp tegen het hoofd van een 18-jarige plaatsgenoot te hebben gedrukt. Het incident gebeurde na een eerdere ruzie in een horecagelegenheid. In de woning van de verdachte werd een wapen aangetroffen, vermoedelijk het wapen dat bij de bedreiging was gebruikt. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau weer verlaten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt wegens bedreiging en verboden wapenbezit.

Surhuisterveen: oplichter aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een 41-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting van bedrijven. Tegen de man werd diverse keren aangifte gedaan wegens oplichting en flessentrekkerij. In de afgelopen maanden bestelde hij bij zeker dertig bedrijven bouwmaterialen, gereedschap en zelfs voertuigen. Een verhuurbedrijf uit Vlissingen deed aangifte wegens verduistering van een gehuurde shovel ter waarde van 20.000 euro. De verdachte probeerde het voertuig door te verkopen. Andere gedupeerde bedrijven leverden bouwmaterialen, brandstof en zelfs strooizout, zonder daar ooit een cent voor terug te zien. De politie heeft de indruk dat er veel meer bedrijven slachtoffer zijn geworden en dat de totale verduistering meer dan 200.000 euro bedraagt. De verdachte maakte gebruik van de handelsnamen “HZ-Constructie en Bouw” en “Jet-Z Parketvloeren” in Surhuisterveen. Als postadres gebruikte hij een adres aan de Zuiderhogeweg in Drachten. De politie wil graag in contact komen met bedrijven die ook slachtoffer zijn geworden van deze man en verzoekt hen aangifte te doen bij de plaatselijke politie.

Leeuwarden: mishandeling vrachtwagenchauffeur
De politie heeft dinsdagmorgen een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een vrachtwagenchauffeur op de Voorstreek in Leeuwarden. De man had de chauffeur aangesproken, omdat hij dacht dat deze tegen zijn auto was aangereden. De chauffeur, een 51-jarige man uit St. Jacobiparochi, had dit niet gemerkt. Er ontstond een ruzie waarbij de Leeuwarder tegen de schenen van de chauffeur trapte en hem begon te duwen. Verder vernielde hij de beide buitenspiegels van de vrachtauto. Hierop reed de Leeuwarder met zijn auto weg. Het kenteken van de auto en een signalement van de man werd door getuigen doorgegeven aan de politie, waarna deze hem even later kon aanhouden op de Nieuweburen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt wegens vernieling en eenvoudige mishandeling.

Leeuwarden: verlichtingscontrole
De politie heeft dinsdagmorgen voor zonopkomst enkele fietsverlichtingscontroles gehouden. Er werd gecontroleerd op de Tesselschadestraat, Schrans en het Zuidvliet. Totaal 29 fietsers kregen een bekeuring omdat ze geen of onjuiste verlichting op hun fiets voerden.

Harlingen: poging overval supermarkt
De politie stelt een onderzoekt in naar de identiteit van drie personen die een poging hebben gedaan om een supermarkt in de Klipperstraat te overvallen. Op dinsdagmorgen 2 februari rond 07.00 uur arriveerde een medewerker van de supermarkt bij zijn bedrijf. Terwijl hij zijn auto op het parkeerterrein achter de winkel parkeerde, zag hij dat drie personen zich ophielden achter een container die vlak bij de roldeur staat die gebruikt wordt voor de bevoorrading. Toen hij met de koplampen van zijn auto op deze personen scheen, zag hij dat ze bivakmutsen droegen. De medewerker is bij de winkel weggereden en heeft via 1-1-2 de politie gebeld. Door de ter plaatse gekomen politie is een onderzoek ingesteld, maar de gemaskerde personen waren verdwenen. Wel is uit het buurt onderzoek en de inzet van een speurhond vast komen te staan dat er op het parkeerterrein achter de winkel een auto heeft gestaan die mogelijk in gebruik was bij de overvallers. De politie wil dan ook graag in contact komen met mensen die op dinsdagmorgen 2 februari rond 07.00 uur in de omgeving van de supermarkt aan de Klipperstraat in Harlingen verdachte personen of auto(s) hebben gezien.
Het signalement van de overvallers is als volgt:

[bullets]
Alle drie gekleed in donkere kleding
Kleding bestond uit sweaters en (wijde) broeken
Lengte tussen de 1.70 m – 1.80 m[/bullets]

De politie komt graag in contact met mensen die meer kunnen vertellen over de overvallers en het voertuig. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Leeuwarden: invordering rijbewijs na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Boerhaavestraat het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige beginnend bestuurder van een scooter. De bestuurder trok de aandacht van surveillerende agenten, omdat hij aan het stunten was met zijn scooter. Toen de agenten hem aanspraken roken zij een sterke alcohol geur. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 470 ug/l, goed voor een proces-verbaal en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een winkel op de Lindegracht in Heerenveen. In de nacht van dinsdag op woensdag rond 04.30 uur ging het inbraak alarm af. Ook zag een getuige dat er ingebroken werd en belde direct via 1-1-2 de politie. Deze getuige gaf door dat er twee gemaskerde personen uit de winkel kwamen en dat zij wegrenden in de richting van het Geerts Willigenplein. Helaas leverde een uitgebreide zoektocht naar de inbrekers niets op. Uit de vitrines van de winkel werden gouden sieraden gestolen. Hoe de inbrekers binnen zijn gekomen wordt nog onderzocht.

112Fryslan