Fryslân, 03-12-2008 • Politieberichten van dinsdag 2 december 07.00 uur t/m woensdag 3 december 07.00 uur.

Drachten: politie houdt zes minderjarige verdachten aan
De politie heeft de afgelopen weken na uitvoerig onderzoek zes inwoners van Drachten in de leeftijd 11 tot en met 16 jaar aangehouden op verdenking van insluiping, inbraak, bedreiging en beroving. In het onderzoek moeten er nog twee verdachten, die een beduidend mindere rol hebben gehad, worden gehoord. De acht jongeren opereerden in wisselende samenstelling op verschillende plaatsen in Drachten, waaronder het centrum.

Insluipingen
In de periode van 1 oktober tot en met 15 november 2008 vonden er in ouderenflats en woningen in het centrum diverse insluipingen plaats. Met een vervalste lijst van de Grote Club Actie ging een groepje jongeren langs de woningen. Ze probeerden op die manier de veelal oudere bewoners geld af te troggelen. De loten kregen de kopers uiteraard niet thuisgestuurd. De verdachten werden steeds brutaler en drongen in een aantal gevallen de woningen binnen. Zij namen daarbij huissleutels en geld mee. Het geld werd gebruikt voor vertier op de kermis en om eten te kopen bij cafetaria’s. De sleutels werden gebruikt om de woningen binnen te komen als de bewoners afwezig waren. In verschillende ouderenflats drongen de daders binnen en voelden dan of woningen waren afgesloten. Diverse malen werden ze daarbij overlopen door bewoners en dit veroorzaakte veel onrust in de ouderenflats.

Beroving en bedreiging
Tijdens de verhoren bekenden drie verdachten dat ze een 80-jarige mevrouw nabij de Warrenhove hadden beroofd. De 11-jarige had de handtas van de vrouw uit haar rollator weggenomen. De jongen werd daarbij geholpen door twee verdachten van 14 en 16 jaar. De 11-jarige bekende ook dat hij samen met een 14-jarig vriendje een 9-jarige plaatsgenoot had bedreigd. De jongen moest onder bedreiging zijn net gekochte pizza afstaan aan zijn belagers.

Mishandelingen
In de eerder genoemde periode werden er ook een aantal jongeren in Drachten zonder enige aanleiding in elkaar geslagen. De slachtoffers deden van deze mishandelingen aangifte bij de politie. In totaal bekenden alle verdachten vier mishandelingen. Ze opereerden daarbij in verschillende samenstellingen.

Vervolging
Zes verdachten zijn inmiddels gehoord en hebben de gepleegde feiten vervolgens bekend. Na verhoor mocht een deel van hen het politiebureau weer verlaten. Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn echter op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. In het onderzoek moeten er nog twee verdachten, die een beduidend mindere rol hebben gehad, worden gehoord.

Ravenswoud: politie neemt partij illegaal vuurwerk in beslag
De politie heeft maandagmiddag in een woning in Ravenswoud een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. De agenten kwamen de partij van zo’n 100 kilo op het spoor dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem. Tijdens de doorzoeking van de woning werd vervolgens de partij illegaal vuurwerk aangetroffen. Deze partij bestond onder andere uit 100 lawinepijlen en 100 vlinderbommen. De 69-jarige bewoner werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten. Het illegale vuurwerk is in beslag genomen. Heeft u informatie over illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Nijelamer: eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagochtend een eenzijdig ongeval op de Schipslootweg afgehandeld. Een 29-jarige vrouw uit Heerenveen vloog, door nog onbekende oorzaak, met haar auto uit de bocht en belandde in de sloot. De bestuurster kon uit het voertuig komen en werd opgevangen bij een woning aan de Schipslootweg. Met mogelijk nekletsel is de Heerenveense per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in haar woonplaats.

Luxwoude: meerdere aanrijdingen op A7
De politie heeft dinsdagochtend op de A7 meerdere aanrijdingen afgehandeld. Tussen Tijnje en Wijnjewoude hadden drie afzonderlijke aanrijdingen met personenauto’s plaatsgevonden. Het bleef voornamelijk bij materiele schade. Een 29-jarige automobilist uit Appingedam is met letsel aan zijn hoofd, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Op de A7 had zich een file van tien kilometer gevormd.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Jan Jelles Hofleane een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor omdat er in de woning lekkage was ontstaan. Vanaf de straat was goed te zien dat op de bovenverdieping het water uit de buitenmuren kwam. Ondanks aanbellen dat deed niemand open. Hierop besloten de agenten om een ruit te forceren om zo binnen te komen. Eenmaal binnen stond er in de woning een behoorlijke laag water. Omdat het water vermoedelijk van de bovenverdieping kwam, gingen de agenten naar boven. In één van de slaapkamers vonden ze vervolgens een hennepkwekerij met 220 planten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De watertoevoer werd afgesloten en de woning vakkundig afgedicht. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de woning.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft dinsdagochtend in samenwerking met de Noordelijke Recherche Eenheid op de twaalf verschillende adressen in de stad doorzoekingen gedaan. Hierbij werden drie inwoners van Leeuwarden van 35, 41 en 44 jaar aangehouden. Uit onderzoek van de politie bleek namelijk dat de drie vanaf augustus 2008 betrokken waren bij diverse strafbare feiten, waaronder flessentrekkerij en witwassen. Tijdens de doorzoekingen werden een vuurwapen, een hoeveelheid hennep en een grote hoeveelheid administratie en andere goederen, waaronder een auto, biljart en een caravan, in beslag genomen. Het onderzoek duurt nog voort en meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Buitenpost: eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Trekweg afgehandeld. Een 38-jarige automobiliste uit Kollum was daar, vermoedelijk ten gevolge van een te hoge snelheid, met haar auto tegen een boom gereden. De vrouw werd met pijn in de borst per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Joure: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Leeuwarderweg het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit de gemeente Wymbritseradiel ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 131 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van deze beginnende bestuurder ingevorderd. De man had het rijbewijs echter niet bij zich. Hij komt dat woensdag afleveren bij het politiebureau, waar hij dan vervolgens ook een proces-verbaal zal krijgen.

Leeuwarden: controle gestolen fietsen
De politie heeft dinsdagmiddag in de Peperstraat van 14.00 uur tot 16.00 een controle gehouden. Tijdens de controle werden 45 fietsen onderzocht om te kijken of ze ook van diefstal afkomstig waren. Tijdens deze actie werden twee fietser van 18 en 21 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal. Aan de fietsen van beide heren was duidelijk te zien dat ze van diefstal afkomstig waren. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau weer verlaten. De twee fietsen zijn in beslag genomen.

Heerenveen: fietsen in voetgangersgebied
Surveillerende agenten hebben dinsdagmiddag in de winkelstraat De Dracht vier fietsers bekeurd. De vier fietsten in het voetgangersgebied. De winkeliers in deze straat, maar ook het winkelende publiek, hebben hier al diverse malen over geklaagd bij politie. Vandaar dat er regelmatig in deze winkelstraat wordt gecontroleerd.

Franeker: politie onderzoekt inbraak in loods
De politie onderzoekt een inbraak in een loods van een bedrijf aan de Oostelijke Industrieweg. Tussen vrijdagmiddag 28 november en dinsdagmiddag 3 december kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de loods werden een wasmachine en vijf stoelen weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 51-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft dinsdagmiddag in de Wolvesteeg een 16-jarige inwoonster van Sexbierum en een 18-jarige inwoonster van Exmorra aangehouden op verdenking van vernieling. De twee dames hadden met behulp van enkele spuitbussen een muur van een pand beklad. Een voorbijganger zag dit en waarschuwde vervolgens de politie. Het duo werd aangehouden in de steeg en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau weer verlaten. De eigenaar van het pand heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Drachtsterweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurder hoorde een harde klap en merkte dat één van zijn banden kapot was. Hierop zette de man zijn voertuig stil en deed vervolgens de alarmlichten aan. De Leeuwarder stapte uit om zijn voertuig te inspecteren. Een 22-jarige automobiliste uit Leeuwarden zag het stilstaande voertuig over het hoofd en botste er vol tegen aan. De 34-jarige zag de botsing niet aankomen en werd geraakt door zijn eigen voertuig. Beide bestuurders raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

112Fryslan

})