Woensdag 3 augustus

Politieberichten van woensdag 3 augustus

Vrouw gewond na aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmorgen om 09.00 uur een aanrijding tussen twee fietsers op het Vrijheidsplein afgehandeld. Daarbij raakte een 62-jarige inwoonster van Leeuwarden aan haar gezicht gewond. Op een fietspad kwam het slachtoffer in botsing met een andere fietsster, een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw van 44 jaar had achterop een meisje van 11 jaar zitten. Door de botsing kwamen alle drie de betrokkenen ten val. Het 62-jarige slachtoffer werd per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 44-jarige vrouw en het 11-jarige meisje kwamen met de schrik vrij.

Man aangehouden voor vernieling auto

TYTSJERK- De politie heeft onlangs een 28-jarige inwoner van Tytsjerk aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Dit vond plaats in de nacht van 1 op 2 juni aan de Lytse Geast. De verdachte vernielde zonder enige reden de auto van een plaatsgenoot. Hij trok de spiegels van de auto en vernielde een ruit met een steen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar deed aangifte.

Geslaagde Burgernetactie na diefstal laptop

WEST TERSCHELLING – De politie heeft dankzij een Burgernetactie twee minderjarige jongens kunnen aanhouden na diefstal van een laptop uit een computerruimte op het terrein van de jachthaven aan de Dellewal. Dinsdagochtend werd daar een laptop gestolen door twee jongens in de leeftijd van 15 á 18 jaar. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, startte de centralist van de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten uit. Dankzij goede informatie van Burgernetdeelnemers konden agenten twee minderjarige jongens aanhouden. De twee verbleven in een boot in de jachthaven en hadden de laptop onbeheerd zien staan en daarom meegenomen. Een 54-jarige inwoner van Rotterdam deed aangifte. De twee jongens komen in de loop van de ochtend met de ouders naar het politiebureau van het eiland om een verklaring af te leggen.

Vrachtwagenchauffeur gewond na eenzijdig ongeluk

OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft dinsdagmiddag op de A32 nabij Oldeholtwolde een eenzijdig ongeluk onderzocht, waarbij een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Westervoort gewond raakte. De chauffeur raakte vermoedelijk onwel en verloor daardoor de controle over zijn combinatie. De vrachtauto belandde in de berm en kantelde. Voorbijgangers ontfermden zich direct over de chauffeur. De man werd met verwondingen aan rug en schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Tijdens de afhandeling van het ongeval werd één rijbaan afgesloten door Rijkswaterstaat. Tijdens de berging van de vrachtwagen scheurde zijwand van de oplegger. De inhoud, veelal levensmiddelen, kwam vervolgens in een sloot en de berm terecht. Hierdoor durende de afhandeling van het ongeval tot maar liefst 23.00 uur. Een deel van de levensmiddelen is naar de voedselbank gegaan.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding

GARYP/GROU – Het Verkeershandhavingsteam van de politie Fryslân heeft dinsdagmiddag de rijbewijzen van een 32-jarige automobilist uit Veendam en een 35-jarige motorrijder uit Widrum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De Groninger reed op de Waldwei nabij Garyp met een gemiddelde snelheid van 162 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. De motorrijder passeerde op het Leechlan in Grou een controle met 144 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de mannen ingevorderd. Tevens werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na vernieling

JOURE – De politie heeft dinsdagavond met behulp van een getuige een 16-jarige jongen aangehouden. De getuige had gezien hoe de jongen een raam had beschadigd van de parkeergarage aan het Geerts Willigenplein. De getuige was al bellend met de politie achter de jongen aangelopen, waarna deze op de Marconiweg door een agent kon worden aangehouden. De jongen werd naar het politiebureau overgebracht, waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Bekeuringen tijdens controle

SNEEK – De politie heeft dinsdagavond een aantal personen bekeurd op het Martiniplein. Allen behoren tot een groep automobilisten die regelmatig overlast veroorzaakt op het plein. Gezien het aantal klachten van overlast, zal de politie ook in de toekomst regelmatig blijven controleren op en rond het plein. Dinsdagavond werd proces-verbaal opgemaakt voor onder meer te harde muziek met open ramen en het niet kunnen tonen van een rijbewijs.

Auto in beslag genomen na rijden onder invloed

GROU – De politie heeft dinsdagmiddag de auto van een 51-jarige Duitser in beslag genomen na het rijden onder invloed. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man met zijn auto een camping in Warten had verlaten en dat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De Duitser zijn rijbewijs was een week eerder al ingevorderd omdat hij toen ook al onder invloed van alcohol reed. Op Beinsma in Grou kwamen de agenten de man tegen. Hij kreeg een stopteken en werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens een rijontzegging en ook werd de auto van de man in beslag genomen.

Bromfietser gewond na eenzijdig ongeval

WOLVEGA – De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 52-jarige bromfietser uit Wolvega gewond raakte. De man raakte met zijn bromfiets een trottoirband en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn schouder en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Proces-verbaal voor verbranden afval

DE VEENHOOP – De politie heeft dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 70-jarige inwoner van De Veenhoop. De man verbrandde achter zijn woning illegaal een partij afvalhout, waaronder oude deuren en gecreoseerde palen. Eén en ander ging gepaard met een flinke zwarte rookontwikkeling.

Woninginbraak

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Adriaen Brouwerstraat, Dinsdag werd tussen 09.00 en 18.00 uur van de woning een raam geforceerd, waarna een mobiele telefoon en diverse andere goederen werden weggenomen. De 28-jarige bewoner deed aangifte.

Toezicht te water

FRYSLAN – De politie heeft dinsdag wederom toezicht gehouden op het Friese water. Er was niet alleen toezicht bij het skûtsjesilen in Earnewald, maar ook op andere plaatsen in de provincie was de politie aanwezig met boten. In de Zuidwesthoek van Fryslân waren agenten onder andere aanwezig op het Snekermeer, het Prinses Margrietkanaal en de Langweerderwielen en de Goingarijpsterpoelen. Eén watersporter kreeg een bekeuring voor te snel varen. Een 26-jarige schipper uit Tersoal bleek onder invloed van alcohol te varen. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 240 ug/l, goed voor een vaarverbod van een uur en een proces-verbaal. Daarnaast deelden de agenten vier waarschuwingen uit voor te snel varen (geringe overtredingen) en het niet voldoende stuurboordswal houden in de vaargeul op het Prinses Margrietkanaal. Op de Leyen bij Eastermar kreeg een schipper van een snelle motorboot twee bekeuringen voor het niet aanwezig hebben van zwemvesten en het niet gebruiken van de dodemandsknop. Op de Burgummermar kreeg een schipper een bekeuring voor snelvaren. Ook in Earnewâld bij het skûtsjesilen was de politie met meerdere boten aanwezig. Het weer was prima en daarom waren er ook veel bootjes op het water. Vier schippers kregen een bekeuring voor snelvaren. Eén schipper uit Warten maakte het wel heel bont met zijn speedboot. Direct na de wedstrijd voer hij vol gas door de Fokkesloot bij Earnewâld. Hierbij werden bijna twee kinderen in een bootje overvaren. Na korte achtervolging konden agenten de speedboot achterhalen. De schipper bleek geen vaarbewijs te hebben en kreeg hiervoor een bekeuring van 420 euro. Tevens kreeg hij nog een bekeuring voor een snelheidsovertreding van meer dan 40 kilometer per uur. De hoogte van deze boete zal worden bepaald door het Openbaar Ministerie. Aan het begin van de avond begeleide de waterpolitie de stoet van skûtsjes richting Terherne. Ook daar werden weer vier schippers bekeurd voor snelvaren, waarvan er twee een band trokken met daarop mensen. Waterskien, en ook deze vorm, is niet toegetaan.

Samen werken aan veiligheid op en rond het water

Denk je aan Fryslân, denk je aan water. Vele watersporters bezoeken de provincie deze zomer. Het is druk op en rond de Friese wateren. Daarom moet iedereen rekening met elkaar en de omgeving houden. Regels zijn er die bijdragen aan de veiligheid, aan het voorkomen van schade maar vooral om het waterplezier te vergroten.

In het Zomerwatertoezicht werken deProvincie Fryslân,Wetterskip Fryslân,politie Fryslânen hetKLPDintensief samen. Zij bewaken de veiligheid op het water en de naleving van regels. Prioriteiten in de handhaving zijn daarbij varen onder invloed, het snelvaren, vaargedrag en milieuovertredingen.

Samen werken aan veiligheid op en rond het water

Denk je aan Fryslân, denk je aan water. Vele watersporters bezoeken de provincie deze zomer. Het is druk op en rond de Friese wateren. Daarom moet iedereen rekening met elkaar en de omgeving houden. Regels zijn er die bijdragen aan de veiligheid, aan het voorkomen van schade maar vooral om het waterplezier te vergroten.

In het Zomerwatertoezicht werken deProvincie Fryslân,Wetterskip Fryslân,politie Fryslânen hetKLPDintensief samen. Zij bewaken de veiligheid op het water en de naleving van regels. Prioriteiten in de handhaving zijn daarbij varen onder invloed, het snelvaren, vaargedrag en milieuovertredingen.

Tractorbestuurster gewond na eenzijdig ongeval

WORKUM – De politie heeft dinsdagmiddag op de Aldedyk een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 23-jarige tractorbestuurster uit Witmarssum gewond raakte. De vrouw vervoerde met haar tractor een partij hooibalen. Ze moest uitwijken voor een tegenligger en reed daarom met haar tractor en oplegger een stukje de berm in. De oplegger kantelde echter en dan de tractor mee. De vrouw raakte daardoor gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Profronde druk bezocht

SURHUISTERVEEN – De profronde is dinsdagavond door ruim 30.000 bezoekers bezocht en verliep zonder incidenten. Ook het feest na afloop, dat werd georganiseerd door de plaatselijke horeca, verliep goed. Door een goede samenwerking tussen het personeel van horecagelegenheden, beveiligingsmedewerkers en politie deden zich bij het feest geen grote incidenten voor. Dit jaar werd voor het eerst camerabewaking ingezet in het feestgebied op de Kolk, De Dellen en de Groningerstraat.

Eén mishandeling

Tijdens het feest na afloop van de profronde deed zich één mishandeling voor. Dit was in een parkje aan de Oude Jirden, ruim buiten het centrum en dus buiten het feestgebied en de videobewaking. Toen agenten in gesprek waren met het slachtoffer en enkele getuigen, werden omstanders vervelend. Een 17-jarige inwoner van Doezum werd aangehouden voor het beletten/belemmeren van de agenten. Een 19-jarige inwoonster van Doezum werd aangehouden voor belediging. Toen iedereen weg was, bleek dat één van de opvallende politiemountainbikes was weggenomen. Korte tijd later reed een 15-jarig meisje uit Grootegast op deze mountainbike op De Kolk. Ook zij werd door agenten aangehouden. Aan het eind van het feest werd nog een 46-jarige inwoner van Opende aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering. Hij was hinderlijk aanwezig bij de videowagen waar de beelden van de bewakingscamera’s binnen kwamen. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Stalker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van stalking. Surveillerende agenten kregen een melding dat in de Wielenpolle een inbreker door buurtbewoners was aangehouden. Toen de agenten arriveerden bleek dat van een inbraak geen sprake was. Het bleek te gaan om stalking van zijn ex-vriendin. De man werd daarvoor aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Dit omdat hij onlangs ook al was aangehouden voor hetzelfde feit.

Pre PC Franeker goed verlopen

FRANEKER – De nacht voorafgaand aan de PC in de Franeker is goed verlopen. Meerdere agenten te voet en op de fiets hielden toezicht tijdens het feest dat zich voornamelijk afspeelde rondom het Sjûkelân en in de Vijverstraat. De sfeer was goed en opstootjes deden zich dan ook niet voor.

Baldadige zeilers op de bon

OUDEGA – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vier zeilers uit Amstelveen en Diemen van 19 jaar een bekeuring gegeven voor baldadigheid. Surveillerende agenten kregen een melding dat in een haven aan de Tsjerkewei in Oudega (gem. SWF) boeien en schoten van afgemeerde zeilboten waren losgemaakt. In de haven bleek al snel dat de vier mannen daarvoor verantwoordelijk waren. De zeilers kregen dan ook bekeuring.

Aanhouding na belediging agenten

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 42-jarige inwoner van Bolsward aangehouden. De man beledigde twee agenten, die hem bij zijn woning aanspraken in verband met een melding dat zijn auto bij een aanrijding betrokken zou zijn geweest. De man kon niet met de aanrijding in verband worden gebracht, maar vond het wel nodig de agenten te beledigen toen ze hem bekeurden voor openbaar dronkenschap. Na diverse waarschuwingen van de agenten werd de man aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij zijn fouillering werd een mes aangetroffen. De man werd ingesloten.

Twee aanhoudingen na diefstal fiets

DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend vroeg in een woning aan de Sint Jansberg een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Oudega (gem. Sm) aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Surveillerende agenten zagen eerder die nacht dat de twee met een nieuwe fiets aan het slepen waren. De fiets werd vervolgens naar een woning aan de Sint Jansberg gebracht. De officier van justitie gaf toestemming om beide mannen aan te houden. Dit gebeurde woensdagochtend vroeg. Beide verdachten werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau. De fiets werd aangetroffen in de berging en in beslag genomen. De politie gaat proberen te achterhalen wie de eigenaar van deze fiets is.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan