Fryslân, 29-07-2009 • Politieberichten van dinsdag 28 juli 07.00 uur tot woensdag 29 juli 07.00 uur

Menaldumadeel/ Ferwerderadiel: politiebureaus in Menaldum en Ferwert per 1 augustus gesloten
De politie sluit per 1 augustus de politiebureaus aan de Dyksterbuorren in Menaldum en aan de Hogebeintumerweg in Ferwert. Het is gebleken dat het aanbod aan de bureaus gering is en dat dat niet opweegt tegen de kosten van het openhouden van de bureaus. Het is efficiënter om die menskracht beschikbaar te hebben voor het werk op straat. In de komende maanden wil de politie van het team Middelsee dat ook laten zien. Op verschillende dagen willen we de dorpen in de vier gemeenten daadwerkelijk bezoeken. De politie wil de burgers van Menaldumadeel en Ferwerderadiel alternatieven geven om op verschillende manieren contact te leggen met de politie.

Maak een afspraak met de politie
Ondanks de sluiting van de punten in deze twee dorpen is het heel gemakkelijk om een afspraak te maken met de politie. Een locatie om bijvoorbeeld een melding door te geven of een aangifte te doen wordt dan in overleg met de beller bepaald. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis, wijkcentrum of bij u thuis. Via telefoonnummer 0900 – 8844 kunt u een afspraak laten inplannen in de agenda van de plaatselijke politie.

Internet aangifte
Ook bestaat de mogelijkheid om via internet, via de pagina www.politie.nl aangifte te doen van de eenvoudige veel voorkomende strafbare feiten. U ontvangt dan de aangifte via de e-mail thuis op de computer.

Kom langs bij de politie
Voor het dichtstbijzijnde bureau kan men terecht in Sint Annaparochie. Aan de Hemmemaweg is daar het bureau te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur. In tegenstelling tot voorheen, toen dit bureau alleen op de middag was geopend, zijn de openingstijden hier door de sluiting van Menaldum en Ferwert uitgebreid naar de regionale standaard openingstijden.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.politie.nl/friesland.

Bij spoed bel 112
Bij spoedeisende gevallen kunt u altijd 112 bellen! Ook als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor doorrijden na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend in het bureau aan de Gardeniersweg een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De Leeuwarder was eerder die ochtend met zijn auto op de Archipelweg op twee inwoners van Deinum van 53 en 23 jaar ingereden.
De 37-jarige automobilist wilde net voor de rotonde de auto met daarin de Deinummers inhalen. Dit lukte echter niet en hij kwam met zijn auto klem te zetten. De twee Deinummers stapten uit en ook de Leeuwarder verliet zijn auto. Na overleg beloofde de 37-jarige man om achteruit te rijden. Hij reed echter vol gas vooruit. Hij raakte eerste met zijn auto de 52-jarige man en vervolgens zijn 23-jarige zoon. De 23-jarige werd nog zo’n 20 meter meegesleurd. Beide slachtoffer liepen wonder boven wonder slechts enkele lichtte verwondingen op. De Leeuwarder reed na de aanrijding door, zonder zich om de twee slachtoffers te bekommeren. Een getuige belde direct via 1-1-2 de politie en gaf het signalement van de bestuurder en de vluchtrichting van de auto door. De meldkamer Fryslân startte hierop een Burgernetactie. Samen met 1510 deelnemers keek de politie uit naar de verdachte. Een aantal deelnemers zag de betreffende auto rijden en belde met het speciale Burgernetnummer om informatie door te geven. Een half uur na de aanrijding meldde zich op politiebureau een 37-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij de aanrijding in de Insulindestraat had veroorzaakt. Omdat hij er vanuit ging dat de politie hem toch wel zou vinden, meldde hij zich zelf. De Leeuwarder werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl

Sneek: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Lemmerweg die zondagmiddag 26 juli om 14.15 uur plaatsvond. Op dat tijdstip reed een 77-jarige vrouw uit Sneek in haar scootmobiel over de parallelweg. Zij werd ter hoogte van het BP-tankstation door een passerende fietser aangesproken op het feit dat zij haar hond niet had aangelijnd. Nadat de vrouw hierop reageerde, stapte de man af en gaf de vrouw een duw. Zij viel hierdoor met haar scootmobiel op de grond en kon niet meer overeind komen. De man fietste vervolgens weg in de richting van IJlst. Het slachtoffer gaf het volgende signalement van de dader:
• Leeftijd 30 tot 35 jaar
• Blank
• Rossig, kort, stekelig haar
• Slank postuur
• Droeg een rood t-shirt
• Had een vrij grote hond met blonde korte haren bij zich
• Reed op een racefiets
De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor drugs dealen
De politie heeft dinsdagochtend in het Maria Annastraatje een 19-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de man drugs op straat verkocht en hielden hem hierop aan. Het bleek dat de Leeuwarder 23 bolletjes met daarin vermoedelijk cocaïne bij zich had. De drugs werd door de politie in beslag genomen. De man werd na verhoor heengezonden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Grou: fietsster gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Oedsmawei een ongeval afgehandeld waarbij een 29-jarige fietsster uit Grou gewond raakte. De vrouw fietste dicht achter een 19-jarige automobilist uit Leeuwarden die van richting wisselde. Daarbij zag hij de vrouw over het hoofd met een botsing tot gevolg. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag tussen 16.00 uur en 17.00 uur op de Overijsselseweg (N31) nabij de nieuwbouwwijk Techum een snelheidscontrole gehouden. Op deze weg is een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de controle met de lasergun werden de bestuurders aan de kant gezet die meer dan 30 kilometer per uur te snel reden. In totaal kregen acht automobilisten een bekeuring. De snelheden van deze bestuurders varieerden tussen de 104 en 120 kilometer per uur. Daarnaast kreeg één bestuurder een bekeuring omdat hij geen gordel droeg.

Wolvega: gekantelde tractor blokkeert weg
De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig ongeval onderzocht op Om Den Noort. Een 57-jarige tractorbestuurder uit Nijeholtwolde passeerde de rotonde vermoedelijk met een te hoge snelheid. De aanhanger raakte in onbalans en kantelde vervolgens. Daarbij trok de aanhanger ook de tractor mee. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De gekantelde combinatie blokkeerde echter wel de complete rotonde. Het verkeer moest dan ook worden omgeleid. Na de bergings- en schoonmaakwerkzaamheden werd de rotonde weer vrijgegeven en kon het verkeer zijn weg vervolgen.

Drachten: politie houdt verdachte aan na achtervolging op water
De politie heeft dinsdagavond op de Steven een 41-jarige schipper van een snelle speedboot uit Opeinde na een wilde achtervolging aangehouden. Tijdens de achtervolging werden zeer hoge snelheden gehaald. Vandaar dat de speedboot, die man maandag net had gekocht, in beslag werd genomen. De schipper bleek ook onder invloed van alcohol te verkeren.
De man voer dinsdag aan het einde van de middag met zijn gezin in een speedboot over de Wijde Ee nabij Burgum. De bemanning van een politieboot zag de speedboot met hoge snelheid aankomen. Op het Prinses Margrietkanaal kreeg de 41-jarige schipper dan ook een stopteken. Hij negeerde dit stopteken en ging er vandoor in de richting van de Burgumermar. Inmiddels voer er een andere politieboot op de Burgumermar in de richting van het Prinses Margrietkanaal. Deze politieboot werd bijna geramd door de schipper uit Opeinde. De man trok vervolgens zijn gashendel open en met hoge snelheid ging hij er vandoor.
Beide politieboten hadden inmiddels de achtervolging ingezet. Tijdens deze achtervolging konden de politieboten de snelle speedboot met veel moeite bij houden. De vluchtende schipper heeft vermoedelijk op enkele stukken tegen de 100 kilometer per uur gevaren, een overschrijding van maar liefst zeven keer de toegestane snelheid. Via de Burgumermar ging het op naar Eastermar. Via de Lits, De Leijen en het Opeinderkanaal voer de man naar Drachten. Door een goede samenwerking tussen de bemanning van de twee politieboten, de medewerkers van de meldkamer en de agenten op de wal kon de 41-jarige Opeinder op de Steven in Drachten worden aangehouden. Hij had de speedboot daar op een trailer gezet en was bezig om deze achter zijn auto te koppelen. De trailer met daarop de boot werd dan ook direct in beslag genomen.
De verdachte werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de schipper onder invloed van alcohol verkeerde, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Hier blies hij 560 ug/l, goed voor een vaarverbod van vier uur en een proces-verbaal. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt voor het varen met veel te hoge snelheid en het gevaar dat dat met zich meebrengt.

Wolvega: politie houdt twee verdachten aan in onderzoek grafschennis
De politie heeft in het onderzoek naar de grafschennis twee inwoners van Wolvega van 17 en 14 jaar aangehouden. De 17-jarige verdachte werd dinsdagmiddag aangehouden. Zijn plaatsgenoot werd woensdagochtend vroeg aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie kwam de twee op het spoor dankzij tips en het onderzoek dat daarop volgde.
In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 juli werden op de Algemene Begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega een groot aantal vernielingen gepleegd. De vandalen richtten een chaos aan op de begraafplaats en vernielden meer dan 25 grafstenen. De grafzerken werden platgegooid of totaal vernield. Ook werden bloemen, grafmonumenten en bloempotten vernield. Daarnaast werd in de omgeving van de begraafplaats een ruit van een woning ingegooid.

112Fryslan