Politieberichten van woensdag 29 februari


Toename diefstallen uit kleedruimtes

FRYSLÂN- De politie waarschuwt leden van sportverenigingen/sporters geen waardevolle spullen in de kleedruimtes achter te laten. De politie ziet de laatste maanden een stijging van diefstallen van onder andere portemonnees, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen die door sporters in kleedruimtes worden achtergelaten. Gelegenheid maakt de dief en dus worden sporters geadviseerd hun waarvolle spullen naar een bewaakte plaats te brengen. Daarnaast is het aan te bevelen een App op uw smartphone te installeren waarmee deze bij diefstal eenvoudig getraceerd kan worden. Ook zijn Apps verkrijgbaar waarbij u eenvoudig uw gestolen bankpassen kunt blokkeren.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Dennenstraat. Dinsdag tussen 02.00 en 03.00 uur werd hier een ruit ingegooid, waarna in ieder geval een televisie uit de woning weggenomen werd. De 51-jarige bewoner was niet thuis en moet nog aangifte doen.

Laptop weg bij inbraak

TYTSJERK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Noarderein. Tussen zaterdag 25 februari 13.30 uur en dinsdag 28 februari 09.30 uur werd hier een raam opengebroken waarna de boven- en benedenverdieping volledig doorzocht werden. Hierbij werd een pinpas, contant geld en een laptop weggenomen. De 84-jarige eigenaar deed aangifte.
Gelegenheid maakt de dief
De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg ervoor dat uw woning er bij uw afwezigheid ‘bewoond’ uitziet. Dus de verlichting aanzetten die u normaal ook heeft branden (tijdschakelaars). Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablets in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op uw computer, laptop, smartphone of tablet om deze bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Vrouw en kind gewond bij ongeval

HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmorgen een aanrijding afgehandeld waarbij een 42-jarige vrouw uit Sonnega en haar 8-jarige zoontje gewond raakte. De vrouw reed op de toerit van de A7 naar de A32 toen zij om onduidelijke reden de controle over het stuur verloor, in de berm terecht kwam en over de kop sloeg. Beiden konden zelf uit de auto komen en werden ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. De auto raakte door het ongeval total loss.

Man aangehouden voor diefstal

ROHEL – De politie heeft dinsdagochtend een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal. Op vrijdag 24 februari werden uit een schuur naast een vakantiewoning aan de Bongerd een wasmachine en een fiets gestolen. Bij een andere vakantiewoning werd een scooter weggenomen. De eigenaren deden aangifte. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Na het horen van diverse betrokken ontstond het sterke vermoeden dat de 29-jarige man de diefstal had gepleegd. Hij bivakkeerde ten tijde van de diefstal ook één van de woningen op het terrein. De officier van justitie gaf dinsdag toestemming de 29-jarige aan te houden. Na de aanhouding vonden de agenten in de vakantiewoning van de man de gestolen wasmachine en de scooter. Deze werden in beslag genomen. De fiets werd echter niet aangetroffen. Na verhoor werd tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Mannen aangehouden voor verboden wapenbezit

HOLWERD/SNEEK – De politie heeft dinsdagochtend een 47-jarige inwoner van Holwerd en een 31-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Beide mannen hadden een kogelgeweer in hun bezit.

Holwerd

In een auto die maandag in Brantgum was weggesleept na een eenzijdig ongeval, vonden agenten een kogelgeweer met bijhorende munitie en een geluidsdemper. Reden voor de agenten om naar de woning van de 47-jarige eigenaar van de auto te gaan. Daar werd de man aangehouden voor verboden wapenbezit. In de woning vonden de agenten nog een boog met bijhorende pijlen, een luchtdrukwapen en munitie. Ook deze werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sneek

Bij de politie was informatie binnen gekomen dat een 31-jarige inwoner van Sneek in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De officier van justitie gaf toestemming om de Sneker aan te houden. Dit gebeurde dinsdagochtend. Na een zoeking in de woning van de man werd een kogelgeweer aangetroffen. Dit wapen werd in beslag genomen. Na verhoor werd ook tegen deze man proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning

URETERP – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Wylp. Tussen maandag 27 februari en dinsdag 28 februari werd hier een raam opengebroken waarna de woning doorzocht werd. Het is nog onduidelijk wat weggenomen werd. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Twee visstropers aangehouden

WOUDSEND – De politie heeft in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Provincie Fryslân en de Dierenpolitie dinsdagmiddag om 17.30 uur op de Sleattemer Mar twee inwoners van Sneek van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van visstroperij. Bij de politie kwam informatie binnen dat het duo druk bezig was visnetten uit het water te halen. De twee werden aangehouden. De boot en buitenboordmotor van de mannen werden in beslag genomen. Ook de visnetten van 700 meter lengte en 200 kilogram vis, waaronder 100 kilogram snoekbaars, werden in beslag genomen. De verdachten visten met zogenaamde staande visnetten. Met deze manier van visstropen wordt veel schade aangericht aan zwemmende vogels zoals eenden en meerkoeten die in de neten verstrikt raken. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond op het station een 32-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten liepen over het station en zagen de dronken man lopen. Hij werd aangesproken en kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap. Hierna werd hem vriendelijk verzocht het station te verlaten. De man liep weg en beledigde vervolgens de agenten. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de man uit Franeker als vermist stond geregistreerd. De Franeker zal woensdag in de loop van de dag naar de instelling worden gebracht waar hij verblijft.

Sieraden gestolen bij inbraak

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Morra. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden sieraden gestolen. Een 67-jarige bewoner deed aangifte.

Sieraden buit bij inbraak

WIJNALDUM- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Buorren, die dinsdagavond plaatsvond tussen 17.00 uur en 22.00 uur. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden sieraden gestolen. Men doet aangifte.

Laptops gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in de Middelzeelaan die dinsdagavond plaatsvond. De dader(s) kwamen via een doucheraam de woning binnen waarna drie laptops werden weggenomen. De 18-jarige eigenaar deed aangifte. De politie adviseert een programma op uw computer, laptop, smartphone of tablet-pc te installeren om deze bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren.

Vrouw met auto te water

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmorgen een ongeval afgehandeld waarbij een 47-jarige inwoonster van Bergen op Zoom gewond raakte. De vrouw reed rond 05.30 uur met haar auto op de James Wattlaan in een flauwe bocht rechtdoor het van Harinxmakanaal in. Zij wist vervolgens uit de auto te klimmen en naar de overkant te zwemmen. Hier werd zij gered door een 33-jarige taxichauffeur die net zijn auto stond te tanken toen zij om hulp riep. Hij belde direct via 1-1-2 de ambulance en de politie. Het slachtoffer heeft 20 minuten in het ijskoude water gelegen en raakte hierdoor onderkoeld. Ze verkeerde in shock en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De auto wordt in de loop van de morgen uit het kanaal gehaald. Daarnaast geldt een vaarverbod voor het scheepvaart verkeer.

Jongen aangehouden voor mishandeling

GROU- De politie heeft dinsdagavond een 14-jarige jongen uit Grou aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte kreeg op de Meersweg om onbekende reden ruzie met een 15-jarige plaatsgenoot en sloeg hem diverse keren tegen het hoofd. De man raakte daardoor gewond aan zijn oog en kaak en liep een hersenschudding en mogelijk nekletsel op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

KOLLUMERZWAAG – De politie heeft maandagmorgen een 32-jarige man uit Kollumerzwaag aangehouden. De man wordt ervan verdacht op dinsdagmiddag 21 februari een 48-jarige man uit Leeuwarden mishandeld en een 50-jarige man uit Kollum bedreigd te hebben. Aanleiding hiervoor was een verkeersruzie die ontstaan was op de Tochmalaan in Kollum. De verdachte reed hier op een scooter en de 48-jarige man in een bestelauto. De verdachte trok de man bij de ruzie uit de auto en begon hem te schoppen en te slaan. De 50-jarige getuige wilde de man helpen maar werd door de verdachte bedreigd. Hierna ging de verdachte er vandoor. Uit onderzoek bleek de scooter gestolen te zijn en tips leidde de politie naar de verdachte in Kollumerzwaag. Beide slachtoffers deden aangifte en de scooter werd in beslag genomen. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de Officier van Justitie en Rechter-commissaris.

Man aangehouden voor inbraak

AKKRUM- De politie heeft in het onderzoek van een woninginbraak die zondagavond rond 21.10 uur plaatsvond aan de Griene Eker, een 21-jarige inwoner van Arnhem aangehouden. De 54-jarige bewoonster zat zondag in haar woonkamer naar de televisie te kijken toen zij op de bovenverdieping gestommel hoorde. De vrouw nam polshoogte en kwam oog in oog te staan met een man. De man sloeg de vrouw enkele malen en verliet vervolgens de woning. Of iets werd weggenomen is tot nu toe nog onduidelijk. Het slachtoffer raakte licht gewond en werd uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie kwam de verdachte op het spoor door een getuige die het kenteken van de auto noteerde waarin de verdachte wegreed. Hij gaf dit en een signalement van de verdachte aan de politie door.112Fryslan