Fryslân, 28-10-2009 • Politieberichten van dinsdag 27 oktober 07.00 uur t/m woensdag 28 oktober 07.00 uur.

Harlingen: politie zoekt getuigen van vernielingen
De politie onderzoekt een reeks van vernielingen die maandagavond omstreeks 23.00 uur werden gepleegd. Een getuige had gezien dat vier jongens op het Franekereind containers omgooiden en auto’s vernielden en belde hierop direct de politie via 1-1-2. Toen de agenten ter plaatse kwamen waren de daders inmiddels vertrokken. Vermoedelijk zijn er vernielingen gepleegd op het Noordijs, het ranekereind, de Heiligeweg, de Schritsen en de Voorstraat. In deze laatste straat werd onder andere een bloempot door een autoruit gegooid. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Lemmer: lichaam vermiste Duitse man aangetroffen
Na een hervatte zoektocht van het Korps Landelijke Politie Diensten en politie Fryslân werd in de haven aan de Plattedijk dinsdag aan het einde van de ochtend het levenloze lichaam van de 70-jarige vermiste man uit Essen (D) aangetroffen. De man werd sinds vrijdag 23 oktober vermist. De politie heeft geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een misdrijf. Zie ook de politieberichten van maandag 26 oktober.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Henri Dunantweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 73-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 23-jarige bromfietser uit Leeuwarden haalde een groepje fietsers in. Uit tegenovergestelde richting naderde de 73-jarige vrouw. De bromfietser zag deze vrouw over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De fietsster kreeg het stuur in haar maag en liep ook nog een wond op aan haar knie. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Damwâld: politie houdt fietser aan
De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.00 uur op de Hoofdweg een 65-jarige fietser uit Damwâld aangehouden. Agenten waren bezig met een controle omdat het fietspad langs de Hoofdweg was afgesloten in verband met wegwerkzaamheden. Deze afsluiting is duidelijk aangegeven met borden. De 65-jarige fietser negeerde de borden en fietste in de richting van de nieuwe rotonde. De man werd aangesproken door een agent en hem werd verzocht te stoppen. De 65-jarige negeerde dit verzoek en ging er vandoor. In zijn vlucht fietste de man over de rijbaan, waar op dat moment erg veel verkeer reed. De man bracht zichzelf dus onnodig in gevaar. Na een achtervolging werd de 65-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft de afgelopen periode al veel gecontroleerd bij de wegwerkzaamheden en zal dit de komende periode ook blijven doen. Voor fietsers is de omleidingsroute met duidelijke bebording aangegeven.

Oudemirdum: politie houdt vier vandalen aan
De politie heeft dinsdagmiddag dankzij oplettende getuigen twee inwoners van Lemmer van 12 en 15 jaar, een inwoner van Sneek van 13 jaar en een inwoner van Leeuwarden van 14 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. De getuigen zagen dat de vier een bushokje aan de Jan Schotanuswei vernielden. Ook moest een gestalde fiets het ontgelden. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en de agenten waren dan ook snel ter plaatse. De getuigen hadden er voor gezorgd dat de vier jongens bij het vernielde bushokje bleven staan. Het groepje werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Voor het verhoor werden de ouders van de vier ingelicht. Nadat er tegen de vandalen proces-verbaal was opgemaakt, mochten ze het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan
De politie heeft dinsdagmiddag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan de Tabagostraat. Dinsdagochtend was een voorbijganger aangesproken door de 32-jarige man met het verzoek om te helpen met het tillen van een aantal tassen. Toen de voorbijganger in de tassen computerapparatuur zag zitten, besloot hij niet te helpen. Later die dag ontdekte een 27-jarige inwoner van Leeuwarden dat er in zijn woning was ingebroken. Zo werden een computer, een spelcomputer, homecinemaset en een spaarspot weggenomen. De Leeuwarder belde de politie en twee agenten gingen ter plaatse. Daar hoorden ze onder andere het verhaal van de voorbijganger. Na onderzoek kon diezelfde middag de 32-jarige Leeuwarder in zijn woning worden aangehouden. In de woning van de verdachte vonden de agenten een deel van de buit. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Achtkarspelen/Kollumerland: mobiele verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag van 13.00 uur tot 16.30 uur een mobiele verkeerscontrole gehouden in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland. De 7 controlerende agenten schreven in totaal 17 bekeuringen uit, waarvan 7 voor het niet handsfree bellen, 5 voor het niet dragen van de autogordel, 2 voor overschrijding van de maximum snelheid, 1 voor het ontbreken van een kenteken op een aanhangwagen en 1 voor het negeren van een gesloten verklaring. Daarnaast werd er ook nog een bromfietser bekeurd. De man reed met zijn brommer niet op juiste plaats op de weg.

Joure: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Harddraversweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 69-jarige fietser uit Joure gewond raakte. Een 62-jarige automobiliste uit Snikzwaag wilde afslaan en zag daarbij de fietser over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de 69-jarige man raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor oplichting
De politie heeft dinsdagmiddag op het Stationsplein een 65-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. Surveillerende agenten kregen een melding dat er bij het station een man valse cheques probeerde in te wisselen voor contant geld. Een medewerkster ontdekte dit en waarschuwde de politie. De Leeuwarder werd op het station aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De valse cheques werden door de agenten in beslag genomen.

Harkema: twee automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op De Rysloane een aanrijding onderzocht, waarbij een 25-jarige automobilist uit Drogeham en een 37-jarige automobilist uit Drachten gewond raakte. De 37-jarige bestuurder verleende vermoedelijk geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Beide bestuurder raakten gewond. De 25-jarige man kon op eigen kracht uit zijn beschadigde auto komen. De andere bestuurder moest door de brandweer en het personeel van de ambulance uit zijn auto worden gehaald. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsananalyse stelde ter plaatse een onderzoek in.

Midlum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Rijksweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 51-jarige bromfietser uit Franeker gewond raakte. Twee bromfietsers waren onderuit gegaan. De twee waren niet gewond en waarschuwden de bromfietsers die naderden. De 51-jarige Franeker zag dit te laat en botste zo met zijn bromfiets op een brommer voor hem. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Ureterp: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Mersken. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden onder andere een camera, een kettingzaag en een geldbedrag weggenomen. De 30-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Eems. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 49-jarige inwoner van Drachten aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Harlingen: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Nieuwegein ingevorderd. Surveillerende agenten kregen een melding dat er op de rotonde bij de Zuidwalweg een auto vast stond. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de auto staan, met daarin de bestuurder. De 38-jarige man klaagde over pijn in zijn nek. Het slachtoffer maakte een versufte indruk en gaf op vragen van de agenten soms helemaal geen antwoord. Hierop werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. De man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd ook een bloedproef bij hem afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van drugs of medicijnen verkeerde.

Leeuwarden: politie vordert rijbwijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op het Cambuurplein een stopteken. Er volgde een controle en de agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De Leeuwarder kon zicht niet legitimeren en werd daarom aangehouden. Tijdens de fouillering op het politiebureau vonden de agenten bij de man een bolletje met wit poeder, vermoedelijk drugs. Omdat de man mogelijk onder invloed van drugs verkeerde, besloten de agenten om over te gaan tot een bloedproef. Dit weigerde man en daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens kreeg de bestuurder een rijverbod van 24 uur en werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De agenten brachten de Leeuwarder naar huis en konden dan direct het rijbewijs van de man meenemen. Tijdens de rit naar zijn woning ging de 50-jarige zo door het lint dat de agenten besloten om hem opnieuw aan te houden. Hij werd wederom overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oudemirdum: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van 70-jarige automobilist uit Oudemirdum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerde agenten kwamen de bestuurder tegen bij het Flinkeboskje. Ze besloten om de auto te gaan controleren. De bestuurder voerde de snelheid behoorlijk op en de agenten moesten dan ook alles op alles zetten om de auto bij te houden. Op de Sminkewei reed de man een stuk door de berm en knalde over de betonranden van een vluchtheuvel. De bestuurder kon doorrijden en reed vervolgens in de richting van Oudemirdum. Hierbij werden snelheden van ongeveer 170 kilometer per uur gehaald. De man kreeg dan ook een stopteken en ook de zwaailichten van de politieauto gingen aan. De 70-jarige stopte echter niet. Uiteindelijk verloor hij de controle over zijn voertuig en botste op de Sminkewei tegen een boom. De bestuurder bleek niet gewond te zijn. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd vanwege de forse snelheidsovertreding. Daarnaast werd er tegen de 70-jarige proces-verbaal opgemaakt voor het negeren van het stopteken en het voor de forse snelheidsovertreding.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Noordvliet een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Tijdens een fietsverlichtingscontrole beledigde de man een agent. De Leeuwarder was even daarvoor aangesproken omdat hij geen verlichting op zijn fiets voerde. De agent schreef vervolgens een bekeuring uit. De Leeuwarder had daar de nodige moeite mee en beledigde de agent vervolgens. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. Kijk voor meer informatie over fietsverlichting op website ‘Losse lampjes mogen ook’. [url=http://www.losselampjesmogenook.nl]www.losselampjesmogenook.nl[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan