Politieberichten van woensdag 28 maart

Man aangehouden voor poging zware mishandeling

WARTEN – De politie heeft een onderzoek naar een poging zware mishandeling afgerond waarbij een 38-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden. In de nacht van zondag 4 op maandag 5 maart werd een 59-jarige inwoner van Apeldoorn op de Mieden mishandeld. De dader gedroeg zich verdacht bij de jachthaven en de man liep ter controle naar hem toe. Vervolgens sloeg de dader de man met een ijzeren voorwerp waardoor de man viel. Na zijn daad ging de dader er vandoor. Uit onderzoek kon de politie op 21 maart de verdachte aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tijdens het verhoor bekende hij de mishandeling. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Meisje aangehouden voor woninginbraken

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend een 15-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij woninginbraken. In het onderzoek naar inbraken in woningen in Nij Beets, Beetsterzwaag en Boornbergum werden diverse getuigen en aangevers gehoord. Op basis van deze gesprekken kon de 15-jarige als verdachte worden aangemerkt. De officier van justitie gaf toestemming om het meisje aan te houden en dit gebeurde dinsdagochtend. Het woninginbrakenteam verdenkt haar in ieder geval van betrokkenheid bij drie inbraken in woningen in Nij Beets, Boornbergum en Beetsterzwaag. Daarbij werden kluizen en pinpassen buitgemaakt. Mogelijk is de verdachte bij meer inbraken betrokken. Het woninginbrakenteam doet hier dan ook nader onderzoek naar. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rijden zonder rijbewijs

BURGUM – De politie heeft dinsdagmiddag een 21-jarige man uit Burgum bekeurd voor het niet dragen van een helm, het rijden zonder rijbewijs en het negeren van een stopteken. Surveillerende agenten zagen een man op de Schoolstraat zonder helm op een bromfiets rijden en gaven hem een stopteken. Dit negeerde hij. Op basis van het kenteken werd de eigenaar van de bromfiets achterhaald. Die gaf aan dat de 21-jarige de bromfiets bestuurd had. De verdachte meldde zich even later op het bureau waarna hij de genoemde bekeuringen kreeg.

Hennepkwekerij ontmanteld

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Brandemeer een hennepkwekerij ontmanteld. Eerder was een melding binnen gekomen omdat rond de woning een sterke wietlucht hing. In de slaapkamers werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met ruim 180 planten. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. De planten werden vernietigd en de apparatuur werd in beslag genomen. De politie doet nog onderzoek naar de bewoner van de woning.

Auto in beslag genomen

BERLIKUM – De politie heeft dinsdagavond de auto van een 45-jarige man uit Berlikum in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man richting Berlikum rijden en wisten dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij kreeg een stopteken, waarna hij op de Buorren stopte. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en omdat dit niet zijn eerste was voor het rijden zonder rijbewijs, werd zijn auto ook in beslag genomen.

Zwartrijder aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond op het station een 38-jarige man uit Mechelen (België) aangehouden. De man was zonder geldig treinkaartje van Groningen naar Leeuwarden gereisd. Toen hij in Leeuwarden aan de politie werd overgedragen, kon hij geen geldig identiteitsbewijs tonen. Hierop werd hij aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het bureau.

Rijbewijs ingevorderd

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond op de N31 het rijbewijs ingevorderd van een 63-jarige man uit Leeuwarden. De man reed hier met een snelheid van 151 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Sieraden weg bij inbraak

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Eikesingel. Dinsdag tussen 13.00 en 21.15 uur werd hier een raam opengebroken waarna de hele woning doorzocht werd. Hierbij werden sieraden weggenomen. De 60-jarige bewoonster deed aangifte.

Man in boot aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een vordering, bezit harddrugs en poging inbraak. Surveillerende agenten zagen de man in een bootje over de Harlingervaart richting Snekertrekweg varen. Omdat zijn boot vol met goederen lag, besloten de agenten de man te controleren. Hij kreeg dan ook een vordering om zijn boot aan te meren. De man bleef echter doorvaren. Hij werd door de agenten een tijd gevolgd maar stopte niet. Uiteindelijk werd een politieboot ingezet en werd de man op zijn boot aangehouden. Bij zijn aanhouding probeerde hij een zakje speed uit zijn jas weg te gooien. Dit werd in beslag genomen. Ook de boot met inhoud werd in beslag genomen. In de boot werden mogelijke inbrekersgereedschappen aangetroffen. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

265 overtredingen bij snelheidscontroles

NIJBEETS/DRACHTEN – De politie heeft dinsdag snelheidscontroles gehouden waarbij in totaal 265 overtredingen geconstateerd werden. Tussen 13.30 en 15.45 uur werden aan de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets 482 voertuigen gecontroleerd, waarvan 95 te snel reden. De snelste reed 79 kilometer per uur waar 50 kilometer toegestaan is. Tussen 16.00 en 19.00 uur werden aan de Tolhekbuurt in Nij Beets 1171 voertuigen gecontroleerd. Hier werden 90 overtredingen geconstateerd en reed de snelste 116 kilometer per uur waar 80 kilometer toegestaan is. Tussen 19.15 en 22.00 uur werden aan de Gauke Boelenslaan in Drachten 1350 voertuigen gecontroleerd. Van de 80 die te snel reden, reed de snelste 88 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is.

Eigenaar van fiets gezocht

LEEUWARDEN – De politie is nog steeds op zoek naar de eigenaar van onderstaande fiets. Zondagochtend werd in de Boeierstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De Leeuwarder kon bij het aanspreken door politieagenten geen goede verklaring geven hoe hij aan deze fiets was gekomen. Hierop werd hij aangehouden. De eigenaar van de fiets is echter onbekend. De politie roept daarom de eigenaar van de onderstaande fiets op om zich te melden bij het politiebureau in Leeuwarden of te bellen met 0900-8844.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/fiets1_tcm7-781540.JPG[/img]

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/kopie%20%20van%20foto%203_tcm7-781541.JPG[/img]

112Fryslan