Fryslân, 28-01-2009 • Politieberichten van dinsdag 27 januari 07.00 uur t/m woensdag 28 januari 07.00 uur

Rottum: kop-staart aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Binnendyk. Een bestuurster (woonplaats en leeftijd onbekend) reed achter een 39-jarige bestuurster uit Bantega aan, beide in de richting van Heerenveen. Net voorbij een kruispunt werd er vaart geminderd om ruimte te maken voor een tegemoetkomende vrachtwagen. De bestuurster van het achterste voertuig merkte het stoppen van het voertuig voor haar te laat op met een kop-staart aanrijding tot gevolg. Zij is met heupklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurster uit Bantega en haar 13-jarige inzittende zijn met nekklachten eveneens per ambulance naar het zelfde ziekenhuis overgebracht. Beide voertuigen zijn afgevoerd.

Tytsjerk: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij in een woning aan de Reidfjild ontmanteld.
Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. Verdeeld over twee kamers werd een in werking zijnde hennepkwekerij met 335 planten. Op het moment van het binnentreden van de woning was er niemand aanwezig. Na nader onderzoek is de 54-jarige eigenaar aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Wiuwert: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Slinke,die in het afgelopen weekend plaatsvond. Men kwam het bedrijf binnen door een wandplaat los te schroeven, waarna 175 katalysatoren werden meegenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 36-jarige inwoner van Hallum aangifte.

Leeuwarden: drugsdealer aangehouden
De politie heeft gistermiddag in de Nauwsteeg een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte vermoedelijk drugs verkocht aan twee andere mannen. De agenten zijn naar de man toegelopen en hebben hem gefouilleerd. In zijn kleding trof de politie 52 bolletjes harddrugs aan. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en is daar ingesloten.

Drachten: rijden onder invloed, gevolg een aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagmiddag op de Noorderdwarsvaart een 50-jarige automobilist uit Drachten aangehouden. De bestuurder was betrokken bij een aanrijding waarbij een 30-jarige fietsster uit Drachten lichtgewond raakte. De vrouw reed op de Houtlaan in de richting van de Noorderdwarsvaart. Op de kruising werd zij aangereden door de bestuurder van een personenauto die op de Noorderdwarsvaart reed. Toen de politie vervolgens ter plaatse was, bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 895 ug/l blies. Het slachtoffer is ter plaatse door een arts onderzocht en kon daarna weer huiswaarts keren. Naast een proces-verbaal, kreeg de man een rijverbod van elf uur .
Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Dronrijp: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Dûbelestraat. In de nacht van maandag op dinsdag werden er geluidsapparatuur en cd’s uit het pand weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de dader(s) het gebouw zijn binnengekomen. Een 45-jarige inwoner van Dronrijp deed namens het buurtcentrum aangifte.

Drachten: brandstichting coniferen en schuur
De politie heeft dinsdagavond rond negen uur assistentie verleend bij een brand aan de Tipelkamp. Aan de achterzijde van de woningen werden coniferen in brand gestoken, waarbij een naastgelegen schuur ook vlam vatte. Ook werd er bij de school in dezelfde straat een conifeer in brand gestoken. Een oplettende bewoner kon deze brand blussen. Een 42-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

112Fryslan