Woensdag 28 december

Politieberichten van woensdag 28 december

Vijf verdachten aangehouden voor openlijk geweld

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend vier inwoners van Drachten van 19, 20, 21 en 50 jaar en een 20-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De vijf werden aangehouden nadat een 20-jarige inwoner van Zwolle zich had gemeld bij het politiebureau. Het slachtoffer verklaarde tegenover de agenten dat hij in een woning in Drachten was geslagen en geschopt door de vijf. Ook hadden ze zijn portemonnee en mobiele telefoon gestolen. De Zwollenaar was gewond en werd door de agenten overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd hij behandeld aan zijn verwondingen. Later die ochtend mocht de 20-jarige het ziekenhuis weer verlaten. De man deed vervolgens aangifte. Na onderzoek werden de vijf verdachten aangehouden. Alle vijf werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee jongens aangehouden voor vernieling

WOLVEGA – De politie heeft dinsdagmiddag op de Hoofdweg twee inwoners van Wolvega van 13 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. De jongens werden betrapt toen ze met spuitbussen in de weer waren bij een viaduct. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In het bijzijn van de ouders werden de twee jongens gehoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De spuitbus werd in beslag genomen. Vervolgens mochten de twee het politiebureau weer verlaten.

Man onwel bij brand in garage

HEERENVEEN – Een 67-jarige inwoner van Heerenveen werd dinsdagavond onwel toen de brandweer een brand in zijn garage aan de Nieuwburen aan het blussen was. Het personeel van de brandweer begon direct met reanimeren. Dit werd later overgenomen door het personeel van de ambulance. Het slachtoffer kwam vervolgens weer bij en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar kregen de hulpverleners te horen dat de snelle reanimatie het leven van de man waarschijnlijk had gered. De brandweer had ondertussen het vuur in de garage onder controle. Tijdens werkzaamheden aan een auto was brand ontstaan. Het vuur werd geblust, maar daarbij ontstond veel schade aan zowel de garage als de auto. De politie heeft tijdens het blussen en de reanimatie het publiek op afstand gehouden. Zo werd een deel van de Nieuwburen korte tijd afgesloten.

Fietser gewond na aanrijding

SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag op de Stadsrondweg-oost een aanrijding onderzocht, waarbij een 17-jarige fietser uit Sneek gewond raakte. Een 28-jarige automobilist uit Sneek reed over de rotonde en naderde een fietseroversteekplaats. De bestuurder verklaarde dat hij plotseling een zwarte schim zag. Ondanks krachtig remmen kon de man een aanrijding niet meer voorkomen. De fietser belandde op de motorkap en viel vervolgens op het wegdek. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Inbraak in woning

DONKERBROEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deBuursterlaan. Dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere sieraden gestolen. De 59-jarige bewoner deed aangifte. Forensische opsporing stelt een nader sporenonderzoek in.

Twee hennepkwekerijen ontdekt

DRACHTEN/ LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag twee hennepkwekerijen ontdekt en vervolgens ontmanteld. In een woning aan de Wildzang in Drachten werd dinsdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt. Agenten vonden op één van de slaapkamers een kwekerij met 151 hennepplanten. De stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen. ’s Avonds werd in een woning aan de Diepenbrockstraat in Leeuwarden een hennepkwekerij ontdekt na een melding van wateroverlast. Diverse onderburen hadden de politie gewaarschuwd omdat water uit het plafond kwam en langs de muren naar beneden liep. De agenten forceerden de deur van de woning waar het water vandaan moest komen. Eenmaal binnen werden in de slaapkamers twee gerooide hennepkwekerijen aangetroffen. Het waterbedrijf kwam naar de woning om het water af te sluiten. Hetzelfde gebeurde eveneens met de elektriciteit. Alle apparatuur en planten in de kwekerij werden in beslag genomen en vernietigd. De bewoner was niet thuis en zal later als verdachte worden gehoord. Dan zal tevens tegen hem een ‘ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel’ worden opgemaakt.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. Het afgelopen jaar werden in Fryslân 250 hennepkwekerijen ontmanteld. Een stijging van 25,3 % ten opzichte van 2010. Van alle hennepkwekerijen werd 26,5 % in Leeuwarden aangetroffen.

Grote partij vuurwerk in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond in een loods aan de Neptunesweg een grote partij legaal en illegaal vuurwerk in beslag genomen. Tijdens de actie werd een 59-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten hadden informatie gekregen dat vanuit de loods werd gehandeld in vuurwerk. Reden voor het Regionaal Milieuteam van politie Fryslân om een nader onderzoek in te stellen. De officier van justitie gaf dinsdagmiddag toestemming om de 59-jarige eigenaar van de loods buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde vervolgens dinsdagavond. Tevens gingen de agenten naar de loods. Daar vonden ze ruim 400 kilo vuurwerk. Een deel daarvan was zwaar illegaal vuurwerk en een ander deel bestond uit legaal consumenten vuurwerk. De hoeveelheid was achter zo groot dat de opslag aan veel voorwaarden moesten voldoen. De loods was daarvoor niet ingericht en daarom werd ook deze partij in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan