Politieberichten van woensdag 27 oktober.

Vrouw gewond bij aanrijding
DRACHTEN– De politie heeft maandagmiddag een aanrijding afgehandeld waarbij een 80-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw liep door het centrum en werd mogelijk, door de laagstaande zon verblind. Zij werd te laat opgemerkt door een 19-jarige inwoner van Drachten die in een invalidenwagen reed. Door de aanrijding kwam de vrouw ten val en is met letsel aan haar been per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Stationsweg een 41- jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man vernielde een ruit bij een woning aan de Zuidergrachtswal en ging er toen vandoor. Het is nog onbekend waarom de man de ruit heeft vernield. De politie kreeg even later een melding dat de verdachte zich gemeld had en dat hij zich in de stationshal aan de Stationsweg bevond. De man is vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen de man een proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast bleek de man ook nog in het bezit van een mes te zijn. Deze werd in beslag genomen. De eigenaar deed aangifte van vernieling.

Brand in loods
HARLINGEN – De politie heeft dinsdagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand achter in een loods op het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Galvanistraat. Vermoedelijk is de brand door broei in het afval ontstaan. In de omgeving was de donkere rookwolk duidelijk te zien. Twee medewerkers van het bedrijf hebben met shovels het afval dat niet in de brand stond uit de loods gehaald. De de weg werd afgesloten.Bij de brand vielen geen gewonden. De omvang van de schade is nog onbekend.

Politie waarschuwt voor skimmen
HURDEGARYP/TYTSJERK- De laatste weken zijn er weer twee aangiften van skimming bij de politie binnen gekomen. Op 9 oktober werd de bankpas van een bedrijf uit Tytsjerk geskimd. Dit gebeurde bij een tankstation in Surhuisterveen. Vervolgens werden op 10 en 11 oktober in het zuiden van het land diverse bedragen van de bankrekeningen van de benadeelde aangever afgehaald. Ook een inwoner van Hurdegaryp deed aangifte van bankpasfraude. Zijn pas werd vermoedelijk “geskimd” op 7 oktober bij een tankstation aan de Westergoawei ter hoogte van Hylaard. Ook van zijn rekening werden diverse bedragen gehaald. Dit gebeurde ergens in Europa. Een 44-jarige inwoner van Hurdegaryp en een 55-jarige inwoner van Tytsjerk deden aangifte.

Skimmen of skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens. Het is een vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas. Samen met de pincode kunnen ze geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland.De criminelen die de skimapparatuur plaatsen blijven vaak in de omgeving van ‘hun’ apparatuur. Mocht u bijzonderheden waarnemen, aarzel niet, bel meteen de politie via 112.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs
HEERENVEEN- De politie waarschuwt wederom oudere mensen voor babbeltrucs. Dinsdagmiddag vonden er twee pogingen plaats bij bewoners aan de Passage. Een onbekend meisje van ongeveer 18 jaar met een getinte huidskleur en met lang krullend haar, vertelde aan een bewoner dat zij voor een energiemaatschappij werkte. Zij vroeg of zij ook wilden overstappen naar een andere energiemaatschappij. Hier ging de alerte bewoner niet op in en liet het meisje niet binnen. Later bleek zij nog een poging te hebben gedaan bij andere mevrouw in dezelfde straat. Ook hier ving zij bot. De politie adviseert aan oudere mensen om geen onbekenden binnen te laten. Bij dit soort pogingen laat u weten dat u dat u eerst dat met het betreffende bedrijf gaat bellen. Vraag dan of hij/zij later terugkomt. Sluit dan de deur van uw woning. Laat dus niemand binnen met een dergelijke smoes.

Woninginbraak
SNEEK- De politie onderzoekt een woninginbraak die tussen zaterdag 23 oktober en dinsdag 26 oktober plaatsvond in een woning aan de Zeskanter. De bewoners die een aantal dagen weg waren geweest, troffen deze in een andere staat aan dan zij hadden achtergelaten. Uit de woning werden sieraden, een fotocamera en sleutels weggenomen. Daders zijn vermoedelijk door een deur te forceren de woning binnengekomen. De eigenaar een 61-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Inbraak in woning
HEMRIK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Manege. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen door de achterdeur te forceren. Uit de woning werden een notebook, een beurs en een geldbedrag meegenomen. Een 28-jarige vrouw uit Hemrik deed aangifte.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wijbrand de Geeststraat. Het is onbekend hoe de dader(s) de woning zijn binnen gekomen. Uit de woning werden een computer, twee paar schoenen en juwelen meegenomen. De bewoner (personalia onbekend) heeft aangifte gedaan.

Man mishandeld na mislukte straatroof
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een poging diefstal met geweld die gepleegd werd in de nacht van dinsdag op woensdagnacht op de Veldbies. Het slachtoffer, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, werd door een voor hem onbekende man aangesproken. Vervolgens eiste de man geld van zijn slachtoffer. Toen de aangever hem vertelde dat hij dit niet bij zich had, werd hij in zijn gezicht geslagen. De verdachte is in de richting van de Aldlansdyk weggelopen. Het slachtoffer deed aangifte.

Signalement dader:
[bullets]Negroïde man
Leeftijd ongeveer 30-40 jaar
Donkere jas en een rode muts[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen. Mocht u informatie hebben over deze zaak, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Mocht u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Met auto te water man verdronken
DRACHTEN- De politie onderzoekt de oorzaak van een ongeval die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Loswal. Rond middernacht raakte een auto, die bestuurd werd door 39-jarige inwoner van Drachten, door nog onbekende oorzaak te water. Getuigen die een klap hoorden, zagen de auto in het water drijven en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie en brandweer. Duikers van de brandweer ontdekten even later het levenloze lichaam van de man in het water.

Mannen aangehouden met gestolen goed
HARLINGEN- De politie heeft dinsdagavond twee mannen, een 17- en 18-jarige inwoner van Harlingen, aangehouden op verdenking van heling. De mannen reden zonder verlichting op hun bromfiets in de Vierkantsdijk. Nadat de agenten de mannen een stopteken hadden gegeven stopten zij. Omdat de mannen zich vreemd gedroegen en een tas bij zich hadden, wilden de agenten inzage in de tas. Op dat moment ging de 18-jarige verdachte er met de tas vandoor. In de Joost van den Vondelstraat liet de man de tas vallen en liep verder in onbekende richting. In de tas bleken gestolen goederen te zitten. De andere man, bestuurder van de bromfiets, werd vervolgens direct aangehouden. Na onderzoek werd even later ook de 18-jarige verdachte aangehouden. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten.

Overval op snackbar
OUDESCHOOT- De politie zoekt getuigen van een gewapende overval op een snackbar aan de Archimedesweg die dinsdagavond rond 20.15 uur plaatsvond. Rond dat tijdstip drongen drie donkergeklede mannen de snackbar binnen en eisten onder bedreiging van een mes geld. Toen de medewerksters het geld hadden afgegeven wilden de mannen nog sigaretten. Uit een kast werden een aantal sloffen sigaretten onder bedreiging van het mes aan de daders meegegeven. Alle drie daders waren gekleed in zwarte jassen en donkere broeken en spraken met een onbekend buitenlands accent. Na de overval verlieten de daders de snackbar en verdwenen in de nacht.De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze overval. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
SURHUISTERVEEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Vierhuisterweg het rijbewijs van een 42-jarige inwoner van Harkema ingevorderd. De agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Nadat de man zijn voertuig had gestopt en de agenten hem aanspraken, bleek de man alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 580 ug/l blies. Naast een proces-verbaal en een invordering van het rijbewijs, kreeg de man nog een rijverbod van 6 uur.

112Fryslan