Politieberichten van dinsdag 26 januari 07.00 uur t/m woensdag 27 januari 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt verlichtingscontrole
De politie heeft dinsdagmorgen tussen 7.00 uur en 8.00 uur een fietsverlichting controle uitgevoerd. De controle vond plaats bij de Drachtsterbrug en de Van Harinxmabrug. 27 fietsers kregen een bekeuring omdat ze geen of onjuiste verlichting voerden.

Sneek: twee winkeldieven aangehouden
De politie heeft dinsdagmorgen twee vrouwen van 17 en 18 jaar uit Sneek aangehouden in de buurt van de Molekrite. De bedrijfsleider had gezien dat de twee levensmiddelen in een tas hadden gedaan en deze goederen niet afrekenden bij de kassa en de winkel uitliepen. Toen hij het duo daarop aansprak, kreeg hij een grote mond waarop de beide vrouwen er hardlopend vandoor gingen. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Op aanwijzingen van winkelpersoneel wisten agenten de vrouwen aan te houden. Ze zijn voor verhoor en nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Beide vrouwen kregen proces-verbaal en werden na verhoor in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: burgernetactie naar aanleiding van verdacht gedrag
De politie heeft dinsdagmiddag in Leeuwarden een burgernetactie opgestart waar 1569 mensen aan hebben deelgenomen. Getuigen hadden gezien dat een man met een lange muts en een vrouw met een wit petje zich verdacht ophielden bij appartementen aan de Ferdinand Bolstraat in Leeuwarden. Mogelijk wilden ze een inbraak plegen. Op het moment dat ze door getuigen werden betrapt, vluchten ze ieder een kant op. Nadat de politie via 1-1-2 was gewaarschuwd werd de burgernetactie opgestart, helaas zonder het gewenste effect.

Easterein: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Sibdawei een ongeval afgehandeld waarbij een 11-jarig meisje uit Easterein gewond raakte. Een 60-jarige automobilist uit Dronrijp wilde links afslaan om een bedrijventerrein op te rijden. Hij zag daarbij, vermoedelijk door de laagstaande zon, de tegemoetkomende fietsster over het hoofd. Hierna ontstond een aanrijding waarbij het meisje aan haar been gewond raakte. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: automobilist gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de N31 op de afrit richting Burgum een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 61-jarige automobilist uit Nijbeets gewond raakte. De man raakte vermoedelijk onwel achter het stuur waarna hij van de weg raakte. De auto kwam uiteindelijk op de kop in de bevroren sloot tot stilstand kwam. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn voertuig bevrijdt, waarna hij met onbekend letsel per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De afrit vanuit de richting Drachten werd vanwege het ongeval enige tijd afgesloten.

Garijp: lichaam in sloot aangetroffen
De politie onderzoekt de vondst van een lichaam van onbekende man in een sloot aan de Stukenwei. Een voorbijganger trof dinsdagmiddag het lichaam van de man aan en belde direct via 1-1-2 de politie. Het lichaam werd overgebracht naar een mortuarium waar de technische recherche een onderzoek instelde naar identiteit. Dit onderzoek wordt vandaag voortgezet. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Sneek: politie handelt aanrijding met letsel af
De politie heeft dinsdagavond op de Prins Hendrikkade een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 40-jarige inwoonster uit Oppenhuizen licht gewond aan haar nek. De oorzaak van de aanrijding was de het slachtoffer niet voldoende afstand bewaarde, waardoor zij tegen de achterzijde auto botste die bestuurd werd door een 56-jarige inwoner van Joure. Het personeel van de ambulance heeft de vrouw onderzocht en ze mocht na behandeling huiswaarts keren.

Leeuwarden: vernieling brommobiel
De politie onderzoekt de vernieling van een scootmobiel die dinsdagavond plaatsvond in de Matthias van Pellicomstraat. Daarbij werd een scootmobiel van een 37-jarige inwoner op zijn zij gezet. De eigenaar deed aangifte.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagavond op het Cambuursterpad een inwerking zijnde hennepkwekerij opgerold. Agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor na een anonieme tip. In de woning trof men op de bovenverdieping een inwerking zijnde hennepkwekerij met 190 hennepplanten aan. Er werden geen aanhoudingen verricht. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt een nader onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen gecontroleerd op het mobiel bellen tijdens het rijden autorijden. Tegen vijftien automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werden processen-verbaal opgemaakt voor het onnodig links rijden, getinte autoruiten, uitzicht naar rechts gehinderd door lading en het niet dragen van de autogordel.

Drachten: chauffeur verjaagt inbrekers
De politie onderzoekt been poging inbraak in een vrachtwagen die woensdagmorgen plaatsvond aan De Hemmen. Een chauffeur, een 46-jarige inwoner van Drachten, die in zijn vrachtwagen lag te slapen werd rond 03.00 uur gewekt door vreemde geluiden. Hij zag dat de deur van zijn vrachtwagen werd opengebroken door twee mannen. Hij aarzelde geen moment en gooide een thermoskan naar één van de twee mannen. Eén van hen werd geraakt, waarna het duo de benen nam. De chauffeur deed aangifte.

112Fryslan