Politieberichten van woensdag 27 april.

Vrouw geraakt door kogel
TZUM – De politie heeft maandag een 42-jarige inwoner van Tzum aangehouden voor verboden wapenbezit en een 38-jarige inwoner van Tzum voor verboden wapenbezit en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Aanleiding onderzoek
Een 29-jarige inwoonster van Tzum zat paasmaandag rond 14.00 uur met haar gezin in de tuin achter haar woning toen zij plotseling een klap tegen haar borst kreeg. Ze zag dat er een wond was ontstaan en dat de wond begon te bloeden. De wond leek op een kogelgat en dit werd bevestigd door het ter plaatse gekomen personeel van een gewaarschuwde ambulance.

Onderzoek
De politie heeft een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en getuigen gehoord. Hierbij is bij alle bewoners de uitlevering van wapens gevorderd. Door buurtbewoners werden vier luchtdrukwapens en een, onklaar gemaakt, antiek vuurwapen ingeleverd.Uit verklaringen van getuigen kwam vast te staan dat de 42-jarige, een buurtbewoner van het slachtoffer, mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Agenten hebben hem hiermee geconfronteerd en de uitlevering van een eventueel wapen gevorderd. De verdachte gaf aan dat hij wel een vuurwapen had maar dat hij dit uitgeleend had aan de 38-jarige. Deze verklaarde dat hij maandagmiddag drie keer geschoten had met het vuurwapen. Hij had dit gedaan op het erf van zijn bedrijf. Hij had één keer geschoten op een blok hout en twee keer op kraaien die in de lucht vlogen. Dit bedrijf is ongeveer 900 meter verwijderd van de woning van het slachtoffer. Het vuurwapen, een vuurbuks met bijbehorende munitie, is in beslag genomen.

Onderzoek munitie
De kogel die in de borst van het slachtoffer zit kan op dit moment niet verwijderd worden. Op de röntgenfoto’s was wel te zien dat het kaliber van deze kogel overeen komt met de in beslaggenomen munitie.

Voorlopige conclusie
Naar alle waarschijnlijk is het slachtoffer getroffen door één van de kogels waarmee de verdachte op de vogels heeft geschoten. De kogel is van grote hoogte naar beneden gevallen en in de borst van de vrouw terecht gekomen.

Slachtoffer
Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen en hoefde niet in het ziekenhuis te blijven.

Verdachten
De aangehouden verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mochten zij het politiebureau verlaten.

Drie verdachten aangehouden na bedrijfsinbraak
JOURE – De politie heeft dinsdagochtend na een grote zoekactie drie inbrekers kunnen aanhouden. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de zoekactie vonden agenten onder andere een wapen en twee gestolen auto’s. Het wapen en de auto’s werden in beslag genomen.

Inbrekers overlopen
In de nacht van maandag op dinsdag, rond 02.00 uur kregen surveillerende agenten een melding dat inbrekers waren overlopen bij een bedrijfsgebouw aan de Transportwei in Joure. Afgelopen vrijdag werd in het pand een hennepkwekerij aangetroffen. Eerder die nacht was een buschauffeur bij het pand met een vuurwapen bedreigd. (Zie ook de politieberichten van vrijdag 22 april). Reden voor de agenten om snel ter plaatse te gaan. Toen ze op de Transportwei reden zagen ze nog net een auto wegrijden. Het voertuig verliet met hoge snelheid Joure en reed richting Goingaryp. Daar lieten de inbrekers de auto achter en vluchtten via een aantal sloten de weilanden in. Meerdere eenheden van de politie kwamen ter plaatse om te zoeken. Daarbij werd een politiehond en een helikopter van het KLPD ingezet. Ook werd een Burgernetactie gestart, waarbij deelnemers werden gevraagd om mee uit te kijken naar de vluchtende inbrekers.

Aanhouding verdachten
Agenten zagen rond 06.45 uur twee mannen fietsen net buiten Irnsum in de richting van Akkrum. De kleding van het duo was nat en ook de signalementen van de twee kwamen overeen met de signalementen van de vluchtende inbrekers. De agenten besloten dan ook om de twee fietsers aan te houden. Het bleek te gaan om inwoners van Den Haag van 27 en 28 jaar. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Later die ochtend kregen agenten een melding vanuit Terkaple. Daar had een man geprobeerd een auto te stelen. De eigenaar betrapte hem echter en waarschuwde de politie. Meerdere agenten, waaronder één met een politiehond, gingen naar het dorp. Na een zoektocht vond de politiehond de verdachte. Deze 30-jarige inwoner van Pijnacker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook hij werd ingesloten.

Zoektocht vierde verdachte
Tijdens de zoekactie naar de vierde verdachte kregen agenten een melding dat in Snikzwaag door een voorbijganger een wapen was gevonden. Het wapen werd in beslag genomen door de agenten. Dit omdat het vermoedelijk door de inbrekers is gebruikt. Tevens kregen agenten een melding dat in Akkrum een donkergroene Renault Megane met kenteken50-JS-ZK was gestolen.De diefstal vond plaats bij een bedrijf De Parse. Het vermoeden bestaat dat de auto is gestolen door één van de vluchtende inbrekers. In de fouillering van één van de verdachten zaten de sleutels van een Opel Astra. De politie wil graag weten of deze auto ergens in Joure of in de omgeving staat. De politie verzoekt u dan ook uit te kijken naar deze auto’s en bijzonderheden door te geven hebt u informatie? Bel dan de politie via 0900-8844.

Automobiliste gewond na aanrijding
HARKEMA – De politie heeft dinsdagochtend op de Betonwei een aanrijding onderzocht, waarbij een automobiliste (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. De vrouw kwam het haar auto in botsing met een vrachtwagen. De 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Odoorn kon een aanrijding niet meer voorkomen. De automobiliste raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Vier rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
FRYSLAN – De politie heeft dinsdag van vier automobilisten het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Tevens werd tegen de vier proces-verbaal opgemaakt. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte en snelheidsovertreding):

[bullets]Dinsdag om 14.45 uur, Klaarkampsterwei in Rinsumageest, een 32-jarige automobilist uit Dokkum. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 118 kilometer per uur, terwijl 60 was toegestaan.
Dinsdag om 16.30 uur, Afsluitdijk nabij Breezanddijk, een 50-jarige automobilist uit Badhoevendorp. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 137 kilometer per uur, terwijl 70 was toegestaan.
Dinsdag om 17.36 uur, De Kwelderweg in Kollumerpomp, een 57-jarige automobilist uit Harlingen. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 139 kilometer per uur, terwijl 80 was toegestaan.
Dinsdag om 17.38 uur, De Afsluitdijk nabij Kornwerderzand, een 27-jarige automobilist uit Wieringerwaard. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 139 kilometer per uur, terwijl 70 was toegestaan.[/bullets]

Fietser gewond
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag omstreeks 13.40 uur op het Kiryat Onoplein een aanrijding afgehandeld waarbij een 80-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. De man wilde linksaf slaan terwijl op datzelfde moment een 33-jarige fietser uit Drachten hem wilde inhalen. Beide fietsers konden een aanrijding niet meer voorkomen. De 80-jarige werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Getuigen gezocht van vernieling van houten brug
SNEEK – De politie onderzoekt de vernieling van een houten brug tussen de Molenkrite en de Westhemstraat. De vernieling werd vermoedelijk gepleegd tussen donderdag 21 april omstreeks 16.00 uur en dinsdag 26 april 07.00 uur. De leuning werd op meerdere plaatsen vernield waarbij verschillende stalen montageplaten werden verbogen. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Aanrijding door voorrangsfout
KOLLUM – De politie heeft dinsdagmiddag op de Johannes Bogermanstraat een aanrijding onderzocht. Een 85-jarige automobilist uit Kollum verleende op de kruising geen voorrang aan een 55-jarige automobilist uit Roden. Een aanrijding was het gevolg. De auto van de 85-jarige bestuurder belandde op het dak. De man werd door de brandweer en het ambulancepersoneel uit zijn auto gehaald. Uit voorzorg werd het slachtoffer overgebracht naar de huisartsenpost. Hij bleek geen letsel te hebben. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in. Al snel werd duidelijk dat de 85-jarige bestuurder geen voorrang had verleend en geen gordel droeg. Tegen de bestuurder werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Tevens krijgt het CBR de opdracht om de rijvaardigheid van deze bestuurder te onderzoeken.

Jongens aangehouden voor vernieling
NOORDWOLDE – De politie heeft 17-jarige inwoner van Boijl en 16-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van vernieling. In de nacht van zondag op maandag werd een informatiezuil aan de Rotanstraat vernield. Niet alleen de zuil, maar ook het dak en enkele doeken moesten het ontgelden. De daders werden geregistreerd door een bewakingscamera. De buurtagent bekeek de beelden en herkende één van de daders. Deze 17-jarige jongen werd dinsdagochtend aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Woensdagochtend volgde de aanhouding van een 16-jarige jongen uit Noordwolde. Ook hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Tevens worden andere vernielingen, die onlangs in het dorp plaatsvonden, ook meegenomen in het onderzoek.

Auto’s gestolen
HARLINGEN/DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van twee auto’s. In Harlingen werd een blauwe personenauto van het merk Seat, type Leon met het kenteken 96-SN-RT. De auto stond geparkeerd op het terrein van een autobedrijf aan de Kimswerderweg en werd vermoedelijk tussen zaterdagavond 18.30 uur en dinsdagochtend 11.15 uur weggenomen. De 23-jarige eigenaar uit Stadskanaal deed aangifte. In Drachten werd in de nacht van maandag op dinsdag vanaf een terrein van een bedrijf aan De Jerden een zwarte Volkswagen Caddy met kenteken 8-VFL-84 gestolen. Een 37-jarige inwoner van Lopik deed aangifte.

112Fryslan