Politieberichten van woensdag 26 januari.

Getuigen gezocht voor diefstal boot
TZUMMARUM- De politie zoekt getuigen van de diefstal van een stalen cascoboot die tussen juni en eind september 2010 werd weggehaald van een klein industrieterrein aan de Swaerderwei in Tzummarum. De boot, die op bokken naast een loods stond, heeft een lengte van 7,5 meter en is 2.40 meter breed. Het betreft een boot van het type schouw. De boot was nog deels in aanbouw en was nog niet geschilderd. Toen de eigenaar, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, begin september op genoemde locatie kwam, bleek de boot daar niet meer buiten te staan. Er is door getuigen gezien dat de boot bij daglicht is opgehaald door personen met een tractor met aanhangwagen. De politie is op zoek naar deze personen. Andere getuigen die meer van deze boot afweten worden ook opgeroepen zich te melden. Getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben over deze zaak kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/boot3_tcm7-652739.JPG[/img]
Een foto van de cascoboot

Man voor aangehouden voor vervaardigen en afsteken vuurwerkbom
STIENS- De politie heeft een 47-jarige inwoner van Stiens proces-verbaal gegeven omdat hij op Oudejaarsdag op de Helling een zelfgemaakte bom had afgestoken. De man maakte een vuurwerkbom bestaande uit een combinatie van wasbenzine en zwaar vuurwerk. Deze liet hij ontploffen. De politie kwam de man op het spoor via filmpjes op de internetsite You-tube. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/bb1_tcm7-652738.JPG[/img]
Screenshot van het filmpje op You-tube

Inbrakenteam lost 102 inbraken op
LEEUWARDEN- Het inbrakenteam van de politie heeft met de aanhouding van zes verdachten 102 inbraken opgelost. De inbraken in kelderboxen, woningen, bedrijventerrein en auto’s vonden plaats in de maanden van juli tot met november 2010 in Leeuwarden en Sneek. Om de inbraken een halt toe te roepen werd een speciaal inbrakenteam opgericht, bestaande uit vijf rechercheurs. Tijdens het onderzoek werden vier inwoners van Leeuwarden van 44, 31, 32 en 38 jaar aangehouden. Daarnaast werden ook een 28-jarige inwoner van Burgum en een 30-jarige inwoner van Dongjum aangehouden.

Inbraken in kelderboxen, woningen en auto’s.
In de periode van juni tot en met november 2010 vonden in Leeuwarden 67 inbraken in kelder -garageboxen plaats en acht in Sneek. Tijdens de inbraken werden fietsen en gereedschap gestolen. Begin december werd in vier woningen aan het Zuidvliet in Leeuwarden ingebroken. Daarnaast werden op verschillende locaties in Leeuwarden nog diverse auto- en woninginbraken gepleegd. Bij de auto-inbraken bestond de buit merendeels uit navigatiesystemen. Bij de inbraken in woningen die her en der in de stad plaatsvonden, werden laptops, tv’s, computers en sieraden gestolen. Van een bedrijventerrein werden kabels gestolen.

Aanhouding
De politie kwam de verdachten van de inbraken van de kelder –garageboxen op het spoor dankzij camerabeelden. Tijdens de inbraken werden de verdachten gefilmd door een bewakingscamera. De beelden van de verdachten werden vervolgens geplaatst op de Friese opsporingsite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Op deze site werden de verdachten herkend. Daarnaast leverde tactisch en technisch recherchewerk nog meer informatie op waarna drie inwoners van Leeuwarden van 44, 38 en 32 jaar konden worden aangehouden. Bij een inbraak in een woning aan de Julianalaan werd een 31-jarige Leeuwarder verdachte op heterdaad aangehouden. Tijdens een inbraak werd hij overlopen en de aangever wist een goed signalement door te geven waarna de verdachte even later in de omgeving van de woning kon worden aangehouden. Een 28-jarige Burgummer werd aangehouden op verdenking voor het plegen van vier inbraken in woningen aan het Zuidvliet in Leeuwarden. Een 30-jarige inwoner van Dongjum werd door de rechercheurs aangehouden op verdenking van heling van de gestolen goederen uit de woningen aan het Zuidvliet.

Verhoor
De tijdens het verhoor bekenden de drie Leeuwarders van 44, 38 en 32 jaar alle 75 inbraken in de kelder –garageboxen, zes woninginbraken en de diefstal van kabels van een bouwterrein. De gestolen gereedschappen en fietsen werden doorverkocht. Twee elektrische fietsen, een laptop, een fototoestel en een geld bedrag kon weer terug worden bezorgd bij de rechtmatige eigenaren. De 31-jarige Leeuwarder wordt in verband worden gebracht met de inbraak in een woning aan de Julianalaan. Hetzelfde geldt voor tien auto-inbraken, twee bedrijfsinbraken en drie woninginbraken.

In bewaring gesteld
Van de zes verdachten zitten er nog vier vast. Vier inwoners van Leeuwarden van 28, 31,32 en 44 jaar zijn op vordering van de officier voor de rechter-commissaris geleid. Die stelde de vier vervolgens in bewaring. Tegen de andere twee verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten zij het politiebureau weer verlaten.

Inbrakenteam
Het inbrakenteam van de politie wordt uitgebreid met nog drie rechercheurs. De komende periode gaan acht rechercheurs verder met het onderzoeken van inbraken in woningen, bedrijven en auto’s. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Politie zoekt getuigen zedenmisdrijf
JUBBEGA- De politie is op zoek naar de chauffeur van een vermoedelijk witte transportcombinatie met als mogelijk opschrift “Vonk Holland”. Op dinsdagmiddag 18 januari om 13.00 uur fietsten drie meisjes op het fietspad van de Schoterlandseweg in westelijke richting naar de school aan de Gorredijksterweg te Jubbega. Toen zij een vrachtwagencombinatie naderden, die geparkeerd stond op een bushalte, zagen zij de chauffeur naast de geparkeerde vrachtwagen staan. Toen de meisjes dichterbij kwamen draaide de man zich om en toonde hij zijn geslachtsdeel. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de chauffeur en zijn vrachtwagen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met telefoonnummer 0800-7000.

Politie zoekt getuigen diefstal wallenfrees
TRIEMEN- De politie onderzoekt de diefstal van een zogenaamde rode wallenfrees van het merk Bos, typenummer 78-12, voorzien van gele beschermkappen. De frees is vermoedelijk maandag 17 januari rond het middaguur uit een loods aan De Dolle door twee personen op een rode tracktor gestolen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dat kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Vier auto-inbraken
REDUZUM – De politie onderzoekt de inbraken in vier geparkeerde auto’s. In de nacht van maandag op dinsdag werd in vier geparkeerde auto’s van het merk Opel en Renault ingebroken. Uit de voertuigen werden onder andere de navigatiesystemen en de airbags gestolen. De gedupeerden deden aangifte.

Quad gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Quad met het kenteken 55-GR-H6. In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een berging naast een woning aan de Keizerskroon. Men kwam binnen na het forceren van een deur. Uit de berging werd een zwarte Quad met kenteken 55-GR-H6 en vier bijpassende velgen met winterbanden gestolen. De 46-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte. Kijk voor een foto op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url].

Aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag een 28-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte had die middag een 36-jarige inwoonster van De Westereen mishandeld in een zorginstelling aan de Goudenregenstraat. Na de mishandeling verliet de man het gebouw maar kon direct daarna in de omgeving worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Kleding gestolen bij inbraak
DOKKUM- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hogedijken. Een getuige zag dinsdagavond laat een bestelwagen verdacht bij het bedrijf staan en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten arriveerde bleek de auto weg te zijn. Aan de buitenzijde van het bedrijf ontdekten de agenten braaksporen. Uit onderzoek in het bedrijf bleek een hoeveelheid kleding te zijn gestolen. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Damwoude, deed aangifte.

Vier gewonden bij aanrijding
LEEUWARDEN- Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar een aanrijding die dinsdagavond plaatsvond op de kruising Groningerstraatweg- Anne Vondelingweg. Bij de aanrijding raakten vier personen (licht) gewond. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding was dat een 20-jarige automobilist uit Kollumerzwaag, die uit de richting van Leeuwarden in de richting van Hurdegaryp wilde rijden, door het rode verkeerslicht was gereden. Daarbij botste hij tegen een auto die bestuurd werd door een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden. Zij kwam uit de richting van de Blitsaerd en reed in de richting van de Anne Vondelingweg. Zij liep bij de aanrijding lichte verwondingen op. De automobilist uit Kollumerzwaag en twee inzittenden van zijn auto, een 19-jarige inwoner van Kollumerzwaag en een 20-jarige inwoonster van Dronrijp, raakten ook gewond. Alle vier gewonden werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na medisch onderzoek mochten zij huiswaarts keren, met uitzondering van de 20-jarige bestuurder. Van hem werd een bloedproef afgenomen omdat hij verdacht wordt voor het rijden onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd tevens ingevorderd.

Aangehouden voor dronkenschap
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openbare dronkenschap en voor het niet kunnen tonen van zijn identiteitsbewijs. De man gedroeg zich erg vervelend in een horecagelegenheid in de Doelensteeg waarna hij door het personeel uit het bedrijf werd verwijderd. De man was zodanig onder invloed, dat hij werd aangehouden. Daarnaast kon hij zijn identiteitsbewijs niet tonen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tweede verdachte mishandeling agent aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag een tweede verdachte, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, in het onderzoek naar de mishandeling van een agent en een portier aangehouden. De man werd aangehouden op verdenking van mishandeling van een politieagent en voor bedreiging van een portier. In de nacht van zaterdag op zondag brak een vechtpartij uit tussen portiers en bezoekers van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad.. Daarbij werden een portier en een politieagent geslagen. Een portier raakte daarbij gewond en moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. Agenten konden die nacht al één verdachte, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, aanhouden. Deze man zit nog steeds vast. De 33-jarige man werd eveneens voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in de Populierstraat een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden na een inbraak in een woning in de straat. Een 15-jarige inwoner van Leeuwarden ging bij zijn broer aan de Populierstraat op bezoek. De deur van de woning stond open, maar zijn broer was niet in de woning. Wel kwam hij drie voor hem onbekende mannen tegen. In eerste instantie dacht de 15-jarige nog dat hij te maken had met mensen van de woningbouwstichting. Hij twijfelde en verliet de woning. De jongen liep naar zijn ouderlijke woning en waarschuwde vervolgens de politie. Bij aankomst zagen de agenten de 30-jarige man voor de woning. Hij werd op aanwijzing van de 15-jarige aangehouden. Dit omdat hij de Leeuwarder in de woning van zijn broer had gezien. Na onderzoek in woning bleek een deel van de cv-ketel te zijn ontmanteld. De 18-jarige bewoner deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie inbraken in woningen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt drie inbraken in woningen aan de Arendstuin en de Sint Eustatiusstraat. Dinsdagavond ontdekten alle drie de bewoners dat er in hun woning was ingebroken. Er werden onder andere tv’s, spelcomputers en mobiele telefoons weggenomen. De gedupeerden eigenaren deden aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Brand in woning
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in Jacob Binckesstraat. De bewoners werden wakker van de rook. De 43-jarige vrouw kon via de dakgoot naar het huis van de buren vluchten. De 32-jarige man probeerde dat ook, maar verlamd door angst bleef hij steken in de dakgoot. Toen de brandweer arriveerde werd de man met een ladder van het dak gehaald. Tevens werd begonnen met blussen. De man en de vrouw hadden alle twee rook binnen gekregen en werden daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door de brand ontstond in de woning veel rook- en waterschade.

Man aangehouden na vernieling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 24-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Surveillerende agenten kregen de melding dat er een verward persoon rondliep op de Jister. De agenten zagen de man lopen en besloten hem aan te spreken. De Lemster bekende direct dat hij een ruit had ingegooid bij een bedrijfspand aan het Jisterplein. De agenten besloten te kijken bij het bedrijf en daar bleek inderdaad dat een ruit was ingegooid. Hierop werd de man aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De eigenaar moet nog aangifte doen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan