Fryslân, 25-11-2009 • Politieberichten van dinsdag 24 november 07.00 uur t/m woensdag 25 november 07.00 uur.

Augustinusga: politie rond onderzoek naar steekincident af
De politie heeft het onderzoek naar het steekincident in Augustinuga afgerond. Afgelopen zaterdag raakte een 22-jarige inwoner van Surhuizum op de Boskamp gewond. Hij werd geraakt door een mes en liep daarbij een snijwond op. De man moest worden behandeld in het ziekenhuis en maakt het inmiddels goed. Diezelfde nacht werd een 24-jarige inwoner van de Westereen als verdachte aangehouden. Na uitgebreid onderzoek door politie bleek dat de 24 jarige werd belaagd door meerdere personen. Hij verweerde zich daarbij met een mes. Ondanks een zoektocht werd het mes die nacht niet gevonden. Vandaar dat de agenten zondag met behulp van een speurhond nogmaals gingen zoeken. Het mes werd niet gevonden en daarom werd via een politiebericht de hulp van de inwoners van Augustinusga ingeroepen. Het mes werd uiteindelijk door agenten gevonden op een plaats waar de speurhond niet kon komen. Na verhoor mocht de 24-jarige inwoner van de Westereen het politiebureau weer verlaten. Justitie buigt zich nog over verdere stappen.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Robinsonstraat. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning werd in een slaapkamer 111 oogstrijpe hennepplanten aangetroffen. De 41-jarige bewoonster is aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en de apparatuur voor de kwekerij zijn in beslag genomen en vernietigd.

Heerenveen: bromfietser probeert te ontsnappen aan motoragent
De politie heeft dinsdagmiddag op de K.R. Poststraat een 16-jarige bromfietser uit Langezwaag tot stoppen gedwongen. Eerder die middag had een motoragent de jongen zien rijden op de President Kennedylaan. De bromfietser reed daar met een snelheid van 70 kilometer per uur. De motoragent sprak de jongen aan en vroeg hem om mee te rijden naar het politiebureau. Net voordat de twee aankwamen bij het bureau probeerde de bromfietser er vandoor te gaan. De motoragent zette direct de achtervolging in. De 16-jarige haalde tijdens vluchtpoging gevaarlijke capriolen uit en bracht daardoor het overige verkeer dan ook in gevaar. Via voet- en fietspaden kwam de bromfietser uit op de K.R. Poststraat. Een automobilist zag dit alles gebeuren en zette zijn auto voor de bromfiets. De 16-jarige moest dan ook wel stoppen. De motoragent stapte af en hield de 16-jarige onder controle zodat hij er niet weer vandoor ging. De jongen en zijn bromfiets werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na een test op de rollentestbank bleek de bromfiets 86 kilometer per uur te kunnen. De 16-jarige kreeg hiervoor dan ook een bekeuring.

Dongeradeel/Dantumadiel: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag van 15.00 uur tot 23.00 uur een mobiele verkeerscontrole gehouden in de gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel. De tien controlerende agenten schreven in totaal 25 bekeuringen uit, waaronder 17 voor het niet voeren van auto-, brom- of fietsverlichting, 4 voor een te hoge snelheid, 2 voor het niet dragen van de auto gordel, 1 voor een te snelle bromfiets en 1 voor het negeren van een gesloten verklaring. Tijdens de controle werd ook nog een automobilist aan de kant van de weg gezet. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) had nog voor bijna 1000 euro aan (verkeers) boetes openstaan. Zijn voertuig werd dan ook in bewaring genomen omdat hij niet kon betalen.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jan Lievensstraat. Dinsdag kwam men binnen door vermoedelijk te flipperen of te hengelen. Uit de woning werd een geldbedrag en sieraden weggenomen. De politie hield dezelfde dag nog een buurtonderzoek en kreeg daarbij informatie over de mogelijke inbrekers. Een nader onderzoek wordt dan ook ingesteld. De 57-jarige bewoonster deed aangifte.

Joure: sieraden gestolen na babbeltruc
De politie onderzoekt de diefstal een aantal sieraden uit een woning aan de Midstraat door middel van een babbeltruc. Een nog onbekende vrouw belde aan bij de 82-jarige bewoonster. Ze begon een verhaal over een lekkage en vroeg of ze binnen mocht kijken. De twee gingen vervolgens naar binnen om de woning zogenaamd te inspecteren. Daarbij bleef de voordeur openstaan. Nadat de vrouw was vertrokken ontdekte de 82-jarige bewoonster dat er sieraden waren gestolen. De politie heeft de volgende adviezen voor u:

[ul][li]Laat onbekenden niet zo maar binnen.[/li]
[li]Vraag mensen om een legitimatiebewijs.[/li]
[li]Let goed op uw persoonlijke eigendommen.[/li]
[li]Als u het niet vertrouwt, bel direct de politie via 1-1-2.[/li][/ul]


Driesum: politie houdt verdachte aan voor bezit hennep en gestolen bromfiets
De politie heeft dinsdagmiddag in een schuur aan de Trekweg een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Surveillerende agenten gingen naar de schuur omdat de buurtagent had aangegeven dat daar mogelijk een jongen zou slapen. De schuur is niet water en winddicht. In de schuur zagen de agenten dat de 18-jarige op de grond lag te slapen. Naast hem stond een zak met hennep en bromfiets. Na onderzoek bleek de bromfiets van de diefstal afkomstig te zijn. De hennep en de bromfiets werden in beslag genomen. Daarnaast vonden de agenten een portemonnee met daarin een pinpas. Ook deze bleek mogelijk van diefstal afkomstig te zijn. De 18-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kollum: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Willem Loreweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele winkel werd doorzocht en het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 46-jarige inwoner van Buitenpost aangifte.

Harlingen: politie onderzoekt twee dakinbraken
De politie onderzoekt twee dakinbraken bij winkels. In de nacht van dinsdag op woensdag kregen surveillerende agenten een inbraakmelding bij een winkel aan Kimswerderweg. De agenten waren binnen een halve minuut ter plaatse. Niet veel later volgde er nog een inbraakmelding bij een andere winkel in de straat. De winkels werden afgesloten en met een politiehond werd direct de omgeving afgezocht. Er werden geen inbrekers meer aangetroffen. De brandweer kwam met een hoogwerker ter plaatse. De agenten konden zo de daken inspecteren. Daar bleek al snel dat bij beide winkels het dak was opengeknipt om zo binnen te komen. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Eibersburen: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 47-jarige inwoner van de stad Groningen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden nabij Gerkesklooster. Hij viel op omdat hij met hoge snelheid reed. De agenten besloten om de man te volgen. Tussen Eibersburen en Gaarkeuken werd een snelheid van 162 kilometer per uur gemeten, terwijl op deze weg 80 kilometer per is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Groninger ingevorderd. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan