Politieberichten van woensdag 25 mei.

Woninginbraken
De politie stelt een onderzoek in naar de onderstaande woninginbraken.

TERSCHELLING – Dinsdag is er ingebroken in een vakantiewoning aan de Duinweg. Om binnen te komen is een deur open getrapt. Uit de woning zijn twee fotocamera’s gestolen. Een 44-jarige man deed aangifte bij de politie.

LEEUWARDEN – Dinsdagmiddag ontdekte een 35-jarige vrouw bij thuiskomst aan de M.H. Trompstraat dat in haar huis was ingebroken. De dader(s) is (zijn) binnengekomen via een deur. Uit de woning verdween een laptop en een portemonnee. De politie onderzoekt beide inbraken.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
DONGERADEEL – De politie heeft dinsdag op locaties in de gemeenten Dongeradeel en Achtkarspelen een snelheidscontrole gehouden naar aanleiding van klachten van omwonenden over snelrijdend verkeer. Als eerste werd gecontroleerd op de Saatsenwei onder Anjum waarbij 120 bestuurders de radarcontrole passeerden. 29 bestuurders reden sneller dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 128 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Strobosserweg in Dokkum. Er passeerden 572 voertuigen waarvan er 68 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 77 kilometer per uur. De laatste controlelocatie was op de De Wedze onder Twijzel. Hier passeerden 271 bestuurders waarvan 68 bestuurders sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 85 kilometer per uur.

Verkeerscontrole
ACHTKARSPELEN – Het Verkeershandhavingsteam van de politie Fryslân heeft dinsdagmiddag en –avond een verkeerscontrole gehouden op diverse plaatsen in de gemeente Achtkarspelen. Daarbij kregen tien automobilisten een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. Daarnaast werden twee automobilisten bekeurd voor het niet handsfree bellen en drie voor het overschrijden van de maximale snelheid op een weg waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Eén van deze bestuurders reed op de Blauhusterwei in Boelenslaan 112 kilometer per uur en bleek ook onder invloed van alcohol te zijn. Aan het politiebureau blies deze 31-jarige automobilist uit Rottevalle 825 ug/l. Dit was ruim voldoende om het rijbewijs van de man in te vorderen, maar zijn rijbewijs was bij een eerdere controle al ingevorderd. Omdat de 31-jarige de verplichte cursus bij het CBR niet had gevolgd, had hij zijn rijbewijs nog niet terug. Daarom werd tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Aanhoudingen na volgen GPS-signaal gestolen I-Phone
EMMEN / DRACHTEN – Dinsdagmiddag heeft de politie in Drachten zes verdachten aangehouden in verband met de diefstal van een I-Phone in Emmen. Eerder die middag werd een 18-jarige vrouw uit Emmen, die samen met een vriendin op een terras in de Hoofdstraat zat, benaderd door twee mannen. Deze deden zich voor als doofstom en toonden de vrouwen kaartjes met daarop wat namen en een rolstoel, kennelijk met de bedoeling om ze af te leiden. Even later bleek dat de I-Phone van een van de vrouwen was verdwenen. Zij belden direct de politie.

Volgen GPS-signaal
Met de I-Phone van de inmiddels gewaarschuwde vriend van de bestolen vrouw werd de gestolen telefoon getraceerd. De gestolen telefoon gaf een GPS-signaal af en zou zich op dat moment net buiten Emmen bevinden. De aangeefster stapte met haar vriend en vriendin bij de agenten in de surveillanceauto en gingen achter het signaal aan. Dat bleek zich korte tijd later in de buurt van Beilen te bevinden en daarna gaf het een signaal vanuit de omgeving Donkerbroek. Er werd contact gezocht met een surveillanceauto van Politie Fryslân en deze kon steeds dichter bij het signaal komen.

Aanhouding
Uiteindelijk troffen de agenten omstreeks 17.15 uur op een parkeerplaats aan de Drift in Drachten, precies de plek waar het signaal vandaan kwam, twee auto’s aan. In de auto’s zaten vier mannen en twee vrouwen uit Roemenië tussen de 18 en 41 jaar. Vijf van hen wonen in Ommen; de zesde woont in Roemenië. Terwijl de agenten deze mensen aanspraken en controleerden, stopte het signaal van de gestolen telefoon. De zes zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Drachten.

Onderzoek
Een getuige meldde de politie dat een van de verdachten iets had weggegooid in een put. Toen de agenten daar gingen zoeken troffen ze twee telefoons aan, waaronder de gevolgde telefoon uit Emmen. In de voertuigen van de aangehouden verdachten werden daarnaast diverse goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn, zoals schoenen en cosmeticaproducten.

De zes verdachten zijn ingesloten voor een nader onderzoek.

Bestuurder maakte meerdere overtredingen
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond een 29-jarige inwoner van Eelde aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Surveillerende agenten zagen een voertuig op het Zuiderplein met hoge snelheid door rood licht rijden. Zij zetten de achtervolging in. De bestuurder sloeg op het Europaplein af in de richting van Harlingen. Voor de verkeerslichten op de Douwe Kalmaleane voldeed de bestuurder aan het stopteken. De 29-jarige kon zich niet legitimeren waarna hij werd aangehouden. Op het bureau bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het tot tweemaal negeren van een rood verkeerslicht, het rijden met een ongeldig rijbewijs en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Aanhouding na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond een 22-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen melden rond 23.30 uur aan de politie dat een man op een dak van een pand aan de Vrouwenpoortsbrug stond. Hij maakte een verwarde indruk en sloeg met een buis op het dak. Agenten kwamen ter plaatse en gingen met de man in gesprek. De 22-jarige kwam naar beneden waarna hij werd aangehouden. Voor nader onderzoek is hij ingesloten. De 45-jarige eigenaar van het pand heeft aangifte gedaan.

Openstaande boetes
A7 – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 38-jarige man uit Uithuizen aangehouden. Surveillerende agenten controleerden het kenteken van het voertuig waarin de 38-jarige op de A7 ter hoogte van Ysbrechtum reed. De APK bleek verlopen en de agenten gaven de bestuurder een stopteken. De gegevens van de bestuurder werden gecontroleerd. Hieruit bleek dat de man nog voor 900 euro aan boetes had open staan. Deze kon hij niet betalen en daarom werd hij ingesloten op het politiebureau.

112Fryslan