Fryslân, 25-03-2009 • Politieberichten van dinsdag 24 maart 07:00 uur t/m woensdag 25 maart 07.00 uur.

Sexbierum: politie zoekt getuigen van verlaten plaats ongeval
De politie onderzoekt een aanrijding waarbij de bestuurder de plaats van het ongeval heeft verlaten. De aanrijding vond plaats tussen donderdag 19 maart 16:00 uur en vrijdag 20 maart 09:30 uur bij het gemaal, ten zuiden van Sexbierum. Daarbij werd het hekwerk van het gemaal vernield. De politie wil graag in contact komen met getuigen die een paarse Ford Escort zonder kentekenplaten hebben zien rijden. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Terschelling: controleurs toezichtkring stuiten op jagende honden
In het kader van controles vanuit de Toezichtkring Natuurhandhaving (samenwerking van o.a. Provincie Fryslân, Staatbosbeheer en Politie Fryslân) stuitten afgelopen maandagmiddag twee medewerkers die in dit kader bezig waren met een controle op twee honden die intensief achter wild aanjaagden. Dit wild bestond uit o.a. eend, kievit, rotgans. Beide stroopten diverse percelen weiland af, diverse eieren werden verschalkt en opgegeten. Ook waren hazen prooi van de jagende honden. De jacht veroorzaakte onder de aanwezige beschermde dieren, waaronder zelfs een Kraanvogel, veel onrust. De eigenaar van deze Terschellinger asbakras heeft proces-verbaal gekregen.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor acht overvallen
De politie heeft in het onderzoek naar acht gewapende overvallen in Sneek een 27-jarige inwoner van Nijland aangehouden. De man werd dinsdag in zijn woning aangehouden. De eerste overval vond plaats op 20 oktober 2008, toen werd een tankstation in de stad overvallen. Daarna volgenden nog zeven overvallen, waaronder één op een woning en één waarbij een 86-jarige vrouw het slachtoffer werd.

Onderzoek
Bij alle acht overvallen werd nagenoeg hetzelfde signalement van de dader genoemd. De politie startte dan ook een onderzoek om de dader van deze overvallen op te sporen. Tijdens het onderzoek spraken de rechercheurs met diverse getuigen en aangevers. Ook werd in de media aandacht besteed aan deze acht overvallen. In het programma Dader Gezocht van GPTV en in het programma Hjoed van Omrop Fryslân werden camerabeelden van de dader getoond. Naar aanleiding van deze uitzendingen kwamen er meerdere (anonieme) tips bij de politie binnen.

Aanhouding verdachte
Omdat de politie voldoende verdenkingen had om de 27-jarige als verdachte aan te merken, is hij dinsdagochtend in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens vond er een doorzoeking van zijn woning plaats. Na de aanhouding werden de slachtoffers van de acht overvallen door de politie geïnformeerd.

Metslawier: mannen aangehouden met 3 kilo wiet
De politie heeft maandagmiddag twee mannen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van drugs. De mannen werden op de Dongerawei bij een snelheidscontrole staande gehouden, toen ze met een snelheid van 102 kilometer per uur voorbij kwamen rijden waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Uit de auto kwam een sterke wietlucht, waarop agenten de auto doorzochten. Hierbij vonden zij bijna drie kilogram wiet met een straatwaarde van ongeveer € 20.000,- De 50- en 52-jarige mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau. De drugs zijn in beslag genomen.

Ouwsterhaule: automobilist en passagiers gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag op de A6 nabij Ouwsterhaule een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobilist en zijn twee inzittenden gewond raakten. Als gevolg van een stuurcorrectie belandde de Groninger met zijn auto in de berm. De auto sloeg over de kop en kwam uit eindelijk tot stilstand in een sloot. De bestuurder en zijn twee inzittenden (leeftijd en woonplaats onbekend) werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft het eenzijdige ongeval onderzocht.

Burgum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagmiddag op de Oude Commissieweg een 45-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij de gehele rijbaan nodig had. De 45-jarige kreeg een stopteken, waarna een controle volgde. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1150 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bolsward: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft dinsdagmiddag op de A7 nabij Bolsward een 29-jarige automobilist uit Assen aangehouden. De 29-jarige bestuurder haalde op de A7, net voor de afslag Harlingen, een onopvallende videosurveillanceauto van de politie in. De agenten besloten om de man te volgen om een snelheidsmeting te doen. Na de meting bleek de 29-jarige met een gemiddelde snelheid van 151 kilometer per uur te rijden. Reden voor de agenten om de bestuurder aan te spreken op zijn rijgedrag. Ze haalden hem in om een stopteken te geven. Dit lukte echter niet omdat de 29-jarige de politieauto gelijk weer inhaalde. De agenten besloten om de auto nogmaals in te halen. Het stopbord met de tekst “volgen politie” werd aangezet. De agenten bleven op de linkerrijstrook rijden. De automobilist kon dus niet meer inhalen. Hij bleef echter op zeer korte afstand van de politieauto rijden. De man probeerde vervolgens om de politieauto rechts in te halen. Toen hij rechts naast de videosurveillanceauto reed, stuurde de man plotseling naar links. De agenten moesten dan ook uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Tijdens de uitwijkmanoeuvre kwam de videoauto met de linkerwielen in de berm terecht. De 29-jarige gaf vol gas en ging er weer vandoor. De man kreeg wederom een stopteken. Op het laatste moment nam hij de afslag Bolsward en stopte op de vluchtstrook. De agenten deelden de man direct mede dat hij zijn rijbewijs was ingevorderd. Hij wilde dit niet overhandigen. Ook weigerde hij om verder mee te werken. Hierop werd de 29-jarige aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Gorredijk/Drachten: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft dinsdag in Gorredijk en Drachten op zogenaamde klachtlocaties snelheidscontroles. In Gorredijk werd op de Badweg van 15.30 uur tot 18.45 uur gecontroleerd. Er passeerden 2630 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 266 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid was 101 kilometer per uur.
In Drachten werd op de Postlaan van 19.00 uur tot 22.00 uur gecontroleerd. Er passeerden 470 voertuigen, waarvan er 70 sneller reden dan de toegestane 86 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid was hier 86 kilometer per uur.

Rottevalle: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Heidbourren. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd doorzocht, waarbij een laptop werd weggenomen. Op de laptop stonden een groot aantal foto’s met emotionele waarde. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

Rottevalle: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagavond een 63-jarige automobilist uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde. De 63-jarige kreeg een stopteken, waarna een controle volgde. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 24-jarige inwoner van Groningen. De man liep in de nacht van dinsdag op woensdag al bellend over de Nieuwestad. De 24-jarige werd aangesproken door twee onbekende mannen, waarna ze hem bij zijn kleding vast pakten. Het slachtoffer riep dat hij de politie ging bellen. Zijn twee belagers sloegen hem vervolgens met een fles op het hoofd. De 24-jarige moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Zuidvliet een 20-jarige beginnende bestuurder uit Goutum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden, waarna ze hem een stopteken gaven. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van deze beginnende bestuurder ingevorderd.

112Fryslan

})