Politieberichten van woensdag 25 januari

Diefstal van geld

OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van geld uit de kassa van een winkel aan de Stationsstraat. Terwijl de medewerkster van de winkel buiten door een man vermoedelijk van Oost-Europese afkomst werd afgeleid, werd door een ‘klant’, een vermoedelijk een handlanger van de man, geld uit de kassa gehaald en een portemonnee die daar ook lag weggenomen. De benadeelde deed aangifte.

Vrouw mishandeld

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man en de 38-jarige inwoonster van Leeuwarden kregen op de Wirdumerdijk door nog onbekende oorzaak ruzie met elkaar. De 26-jarige sloeg vervolgens de vrouw. De inmiddels gewaarschuwde politie hield de man aan en bracht hem over naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

BURGUM- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die dinsdagmiddag rond 16.30 uur plaatsvond op de Tuorrebout. Daarbij raakte een 21-jarige inwoner van Leeuwarden gewond. Het slachtoffer zat langs de weg op zijn knieën om zijn veters te strikken en wachtte samen met nog een paar andere personen op vervoer naar elders. De bestuurder van de betrokken personenauto, een 23-jarige inwoner van Tytsjerk, die de wachtende personen op zou komen halen, zag het slachtoffer niet en botste tegen hem aan. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Burgernetactie na winkeldiefstal

STIENS – De politie heeft dinsdag samen met 673 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee winkeldieven. Een nog onbekende man en vrouw kwamen dinsdagmiddag een winkel aan de Ljipstrjitte binnen. Het duo werd betrapt toen ze een grote hoeveelheid parfum probeerden te stelen. Een medewerkers probeerde de twee nog tegen te houden, maar ze slaagde daar niet in. De winkeldieven renden naar een auto en reden snel weg. Het signalement en het kenteken van de auto werd doorgegeven aan de politie. De centralist van de Meldkamer Noord Nederland besloot om een Burgernetactie te starten. De agenten keken samen met 673 deelnemers van Burgernet uit naar de twee. Ondanks vier reacties werd de auto, met buitenlands kenteken, met daarin de twee winkeldieven niet meer aangetroffen. Tijdens hun vlucht liet het duo een geprepareerde tas met daarin een grote hoeveelheid parfum achter. De tas werd in beslag genomen en parfum ging retour richting de winkel.

Opgelicht via internet

FRYSLÂN- De politie stelt een onderzoek in naar twee gevallen van internet-fraude. Op 23 januari ontving een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden een e-mail met daarin een link naar internetbankieren. Volgens de mail moest de vrouw vanwege veiligheidsredenen opnieuw in te loggen. Toen zij aan dit verzoek had voldaan en haar transactie had afgehandeld, bleek de volgende dag dat er een bedrag van 3000,00 euro van haar bankrekening was afgeschreven. Een 41-jarige inwoonster van de gemeente Opsterland ontving een mail van de bank waarin werd vermeld dat de bank bezig was met nieuwe beveiligingssoftware. Daarna werd zij door een zogenaamde medewerker van de bank gebeld met het verzoek haar bank gegevens opnieuw in te voeren. Nadat zij aan dit verzoek had voldoen werd tienduizend euro van haar bankrekening afgehaald. De slachtoffers deden aangifte. De politie sluit niet uit dat de afgelopen periode veel meer mensen in Fryslân het slachtoffer zijn geworden van deze vorm van internet-fraude.

Phishing

Deze vorm van internet-fraude wordt ook “phishing”genoemd. Phishing is een vorm van internet-fraude Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden ook vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”. De politie vraagt mensen alert te zijn als ze telefonisch of per e-mail worden benaderd door mensen die zich voor doen als medewerkers van een bank. Geef nooit uw persoonlijke gegevens per telefoon of e-mail door. Bel in die gevallen altijd met het voor u bekende nummer van uw bank en doe een controle. Immers uw bank heeft al uw gegevens al.

Fietsster gewond na aanrijding

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Lange West een aanrijding afgehandeld, waarbij een 61-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. De vrouw fietste over de rotonde en werd daar geraakt door een auto. Een 50-jarige automobiliste uit Augustinusga wilde afslaan en zag daarbij de fietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De vrouw werd met letsel aan haar hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man was een supermarkt aan het Hoeksterpad binnen gegaan. Voor deze winkel had de man een toegangsverbod omdat hij in het verleden diverse winkeldiefstallen had gepleegd. Het personeel van de supermarkt waarschuwde de politie en agenten hielden vervolgens de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen de Leeuwarder proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mocht hij het bureau weer verlaten.

Bromfietser vlucht na aanrijding

KOLLUMERZWAAG – De politie heeft dinsdagavond op de Foarwei een aanrijding onderzocht, waarbij een 20-jarige bromfietser uit Kollumerzwaag vermoedelijk gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Kollumerzwaag reed over de Foarwei toen hij plotseling in botsing kwam met een bromfietser. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij de bromfiets totaal niet had gezien, vermoedelijk omdat die geen verlichting voerde. Door de aanrijding kwam de bromfietser ten val en raakte buiten bewustzijn. De bestuurder verleende direct eerste hulp en de bromfietser kwam na enkele minuten weer bij. Hij verliet, ondanks het dringende verzoek van de bestuurder, de plaats van het ongeval. Toen agenten en het personeel van de ambulance ter plaatse kwamen, werd duidelijk dat de bromfietser een behoorlijke smak had gemaakt. In de autoruit van de man zat een grote ster en ook de bromfiets was zwaar beschadigd. Reden voor de agenten en het ambulancepersoneel om te gaan zoeken naar de 20-jarige bromfietser. Ondanks bemiddelingspogingen van de ouders van de jongen, wilde hij niet vertellen waar hij verbleef en kon dus ook niet worden onderzocht op eventuele verwondingen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse sporenonderzoek verricht.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagochtend op de Nanningaweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 27-jarige automobiliste (woonplaats nog onbekend) gewond raakte. Door de nog onbekende oorzaak reed de vrouw met haar auto tegen een boom. Het ambulancepersoneel en agenten haalden het slachtoffer uit haar beschadigde voertuig. De 27-jarige werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Inbreker verdacht van 32 woninginbraken

LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 30-jarige inwoner van Winsum mogelijk 32 woninginbraken in Fryslân opgelost. De Winsumer werd op 16 december 2011 op heterdaad aangehouden na een inbraak in een woning aan de Nieuw Rapenburg in Leeuwarden. Tijdens het onderzoek door het woninginbrakenteam ontstond al snel het vermoeden dat de 30-jarige man mogelijk in veel meer woningen in Fryslân had ingebroken. Op basis van onder andere sporenonderzoek, het horen van getuigen en aangevers denkt het woninginbrakenteam 32 woninginbraken bij deze verdachte te kunnen brengen. Veertien van deze woninginbraken vonden plaats in Leeuwarden. De rest in Sneek, IJlst, Tzum, Franeker, Raard en Winsum. Het woninginbrakenteam heeft het onderzoek nog niet afgerond. Vooral het analyseren van de aangetroffen sporen moet grondig gebeuren en dat neemt veel tijd in beslag. De raadkamer van de rechtbank besloot onlangs de gevangenhouding van de Winsumer voor 30 dagen.

Vermist meisje terecht

FRANKRIJK – De politie heeft het onderzoek naar de vermiste Cynthia AJA afgerond. Op zondag 9 januari werd zij door de Franse politie samen met haar vader aangetroffen op het station in D’Hendaye. In verband met de internationale signalering van Cynthia Aja zijn beide aangehouden en is de Friese politie in kennis gesteld. Cynthia Aja stond onder toezicht van bureau Jeugdzorg en was op dinsdag 8 november weggelopen uit een opvangtehuis. Sindsdien was er niet meer van haar vernomen. Op donderdag 19 januari is Cynthia overgebracht naar Nederland en is overgedragen aan bureau Jeugdzorg. Haar vader zit nog vast in Frankrijk omdat hij er van wordt verdacht dat hij zijn dochter, opzettelijk, aan het wettelijk gezag heeft onttrokken. Inmiddels is er overleg met de Franse autoriteiten over zijn uitlevering.

112Fryslan