Fryslân, 25-02-2009 • Politieberichten dinsdag 24 februari van 07.00 uur t/m woensdag 25 februari van 07.00 uur.

Dokkum: politie lost woninginbraken en fietsendiefstallen op
De politie heeft een onderzoek naar twee inbraken en tientallen fietsendiefstallen in Dokkum afgerond. Tijdens het onderzoek werden zes mannen en één vrouw in de leeftijd van 17, 20, 22, 39, 39, 77 en 70 jaar, allen inwoners van Dokkum, aangehouden. Vier personen kregen proces-verbaal voor het plegen van woninginbraken en fietsendiefstal en drie mannen kregen proces-verbaal voor heling.

Woninginbraken
In augustus 2008 werd in een woning in Dokkum ingebroken. De daders kwamen binnen omdat de eigenaar de huissleutel aan de verdachte had gegeven om tijdens hun afwezigheid op hun woning te passen. Toen de daders eenmaal binnen waren, zagen zij de sleutel van de andere woning liggen. Zij namen ook deze sleutel mee en besloten om uit die woning ook nog eens goederen weg te nemen. Toen de bewoners thuis kwamen, bleek een groot gedeelte van hun inboedel te zijn gestolen. De goederen werden vervolgens verkocht. Voor deze diefstallen werden zes verdachten aangehouden.

Fietsendiefstallen
Naar aanleiding van het onderzoek naar de woninginbraken en een melding bij Meld Misdaad Anoniem is een vervolgonderzoek ingesteld naar de vele fietsendiefstallen die in Dokkum plaatsvonden. De diefstallen vonden plaats vanaf 2007 tot begin 2009. Naar aanleiding daarvan werden vijf verdachten aangehouden op verdenking van deze diefstallen. Drie van deze verdachten waren ook verantwoordelijk voor de eerder genoemde woninginbraken. De verdachten bekenden tijdens de verhoren, dat zij in een periode van twee jaar, tussen de 80 en 100 fietsen hadden gestolen. Van deze diefstallen kwamen 20 tot 30 aangiften bij de politie binnen. Van de overige gestolen fietsen werd door de eigenaren dus geen aangifte gedaan. De fietsen werden vervolgens verkocht aan vier helers uit Dokkum. Van de opbrengst van de diefstallen werd softdrugs gekocht.

Heerenveen: man aangehouden met gasdrukpistool
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 21-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Tijdens een controle van een auto op de Haskeruitgang werd in de kofferbak van deze auto het wapen aangetroffen. Het wapen werd in beslag genomen en de verdachte werd overgebracht naar het bureau. Bij de fouillering bleek de man ook nog twee zakjes softdrugs bij zich te hebben. De man mocht na verhoor het bureau met een proces-verbaal weer verlaten.

Leeuwarden: technisch mankement oorzaak brand jongerenopvang
De politie heeft maandag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in de jongerenopvang aan de Huizumerlaan. In de nacht van zondag op maandag brak hier omstreeks drie uur een uitslaande brand uit, waarna achttien personen geëvacueerd moesten worden. Het onderzoek van de technische recherche wees uit dat de brand door een technisch mankement in de bedrading of bekabeling van apparatuur ontstaan is.

Drachten: diefstal auto
De politie heeft dinsdagmorgen een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte Honda CRX met het kenteken 15-HP-DN. De auto is tussen twaalf uur ‘s nachts en acht uur ’s morgens gestolen vanaf de oprit van een woning aan De Leidijk. De 20-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: verkeerscontroles op diverse plaatsen in de stad
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen in de stad verkeerscontroles gehouden. Dertien agenten controleerden van 14:30 uur tot 16:30 uur diverse bromfietsers en autobestuurders. Negen bromfietsers kregen een bekeuring vanwege een te hoge constructiesnelheid. Daarnaast kreeg één bromfietsers een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs. Ook negen automobilisten kregen een bekeuring omdat ze geen gordel droegen. Van 16:30 uur tot 17:45 uur werd er door de agenten gecontroleerd op de kruising van de Drachtsterweg met de Hop en op de Stinzenflora. Bij de Drachtsterweg werd gelet op het negeren van het rode verkeerslicht. Geen enkele automobilist reed door rood. Wel werden twee bestuurders bekeurd omdat ze niet handsfree aan het bellen waren. Op Stinzenflora werd gecontroleerd op snelheid. Hier werden drie automobilisten en bromfietsers bekeurd voor een te hoge snelheid. Daarnaast kreeg één automobilist een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. Tenslotte werd er door de dertien agenten van 18:30 uur tot 21:00 uur nog op fietsverlichting gecontroleerd. In de Spoorstraat kregen 29 fietsers een bekeuring en op het Hoeksterpad werden twaalf fietsers beboet.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor dealen
De politie heeft dinsdagmiddag op de Emmakade een 44-jarige inwoner van Jelsum aangehouden op verdenking van dealen van harddrugs. Surveilleerde agenten controleerden de 44-jarie omdat ze het sterke vermoeden hadden dat de man aan het dealen was.In de portemonnee van de verdachte vonden de agenten vijf wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs. Hierop werd de man aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan na winkeldiefstal
De politie heeft dinsdagmiddag op de Zuidkade twee inwoonsters van Drachten van 19 en 21 jaar en een inwoonster van Groningen van 19 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal in vereniging. Het trio had kleding gestolen bij een winkel in dezelfde straat. Toen de medewerkster van de winkel de diefstal ontdekte, werd direct de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Diverse eenheden van de politie begonnen met zoeken naar de drie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement werden de drie al snel achterhaald. Eén van de vrouwen was nog in het bezit van de gestolen kleding. Het trio werd vervolgens aangehouden voor winkeldiefstal in vereniging. De drie vrouwen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Ureterp: inbraak in instelling
De politie onderzoekt een inbraak in een instelling aan het Lijteplein. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Twee medewerkers kregen melding van de openstaande deur en gingen op onderzoek uit. Toen het duo naar het kantoortje naast de receptie liepen, stonden ze op eens oog in oog met twee inbrekers. Eén van de inbrekers had een geldkistje in zijn handen. Bij het zien van de twee medewerkers gingen de inbrekers er vandoor. Namens de instelling deed een 56-jarige inwoonster van Surhuisterveen aangifte.

112Fryslan

})