Politieberichten woensdag 24 november.

Inbraak in kerk
OOSTERWOLDE- De politie onderzoekt een inbraak in een kerkgebouw aan de Jan Frankensingel. In de nacht van zondag op maandag werd van het gebouw een raam geforceerd. Vervolgens werden een brandkast en een kast met documentatie opengebroken. Een 62-jarige inwoonster van Oosterwolde deed namens de kerk aangifte.

Politie zoekt getuige mishandeling
SNEEK- De politie is op zoek naar een man die woensdagavond 17 november rond 22.15 uur mogelijk getuige is geweest van een mishandeling op de Badhuisgracht of directe omgeving. Het slachtoffer, een 41-jarige inwoner van Sneek, verklaarde geheel onverwacht aangevallen te zijn door een hem bekende 44-jarige plaatsgenoot. Deze trapte hem diverse malen tegen het hoofd, maar stopte daar mee en ging er vandoor op het moment dat een onbekende man kwam aanlopen. Deze onbekende man sprak kort met het slachtoffer en raadde hem aan naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis bleek het slachtoffer onder meer een hersenschudding en een gebroken neus te hebben overgehouden aan de mishandeling. Later die avond werd de verdachte door de politie in zijn woning aangehouden. Problemen in de relationele sfeer zouden ten grondslag liggen aan de mishandeling. De politie wil graag in contact komen met de onbekende man die het slachtoffer heeft aangesproken. Deze, maar ook eventuele andere getuigen, worden verzocht via 0900 884 contact op te nemen.

Insluipers in woning
WOLVEGA – De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan de Grindweg. Zondagmiddag rond 16.30 uur hoorde de 94-jarige bewoonster stemmen in de gang en kwamen twee, voor haar onbekende, vrouwen de woonkamer in lopen. Na een kort gesprek verlieten de twee vrouwen de woning weer en stapten achter in een donkerkleurige auto. Voor in de auto zaten twee mannen. De bewoonster miste na het vertrek van het duo haar handtas, met daarin onder meer een geldbedrag. De twee vrouwen hadden lang, zwart haar en een gezet postuur. Ze spraken beiden Nederlands met een accent.

Vernielers aangehouden
SNEEK- De politie heeft begin november een 21-jarige en een 23-jarige Sneker aangehouden op verdenking van het plegen van diverse vernielingen. In de nacht van vrijdag 21 mei op zaterdag 22 mei werden in de binnenstad van Sneek diverse vernielingen gepleegd. Het spoor liep vanaf het (bus)station Sneek via de Stationsstraat, Oud Kerkhof, Galigapromenade, richting de Leeuwenburg naar het Schaapmarkplein en vervolgens naar de Singel. Bij het station werden fietsen op het treinspoor gegooid en ruim dertig fietsen waren over elkaar op het parkeerterrein verspreid neergegooid. Er was over de fietsen heengelopen en veel fietsen waren beschadigd. Bij het Oud Kerkhof lagen bloemen van kransen stukgeslagen op de straat. Ook waren van diverse auto’s spiegels af getrapt. Nader onderzoek van de politie leidde uiteindelijk naar de eerder genoemde verdachten. Hen wordt openlijke geweldpleging tegen goederen ten laste gelegd.

Getuigenoproep aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de Berglaan. Een 14-jarige fietsster uit Drachten was daar in botsing gekomen met een donkergroene auto. De inzittenden van de auto, beiden ongeveer 70 jaar oud, beloofde dat ze de auto even aan de kant gingen zetten, maar reden vervolgens weg. De fietsster werd met letsel aan het hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De politie wil graag in contact komen met getuigen of met de inzittenden van de donkergroene auto. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Poging tot overval
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een mogelijke poging tot een overval op een winkel aan de Kelders. Dinsdag 23 november omstreeks 11.00 uur stopte daar een grijze scooter met twee mannen naast de winkel. De passagier stapte af en liep met een hamer in zijn hand naar de voordeur. Omdat de deur op slot was lukte het hem niet deze te openen. De passagier stapte weer op de scooter waarna beide mannen wegreden in de richting van het Hoeksterpad. Na de melding werd een Burgernetactie gestart. Deze en de uitgebreide zoekactie van de politie hebben helaas niet tot aanhouding van de daders geleid. Van de passagier op de scooter is het volgende signalement bekend;

[bullets]Man van vermoedelijk Marokkaanse afkomst
Ongeveer 1.70 meter lang
Tussen de 18-20 jaar oud
Stevig gedrongen postuur
Licht getinte huid, bijna blank.
Donkere ogen
Zwarte wenkbrauwen
Jong, glad geschoren gezicht
Grijze stoffen joggingbroek
Zwarte gladde jas met capuchon
Grijze zakdoek voor het gezicht
Donkerkleurige dikke handschoenen[/bullets]

Van de bestuurder van de scooter is alleen bekend dat hij een jas met capuchon droeg. De scooter waarop de twee mannen reden was glanzend grijs en leek vrij nieuw. Achterop zat een kleine zwarte koffer. Merk en type onbekend. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Proces-verbaal voor dronkenschap
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 16-jarige inwoner van Drachten proces-verbaal gegeven voor openbare dronkenschap. Agenten troffen de jongen in de berm aan op het Van Knobeldorffplein. Daar bleek de jongen door het vele alcoholgebruik niet of nauwelijks aanspreekbaar. Omdat de agenten dit niet vertrouwden werd voor de zekerheid een ambulance gebeld. Het personeel heeft de jongen ter plaatse onderzocht en hem vervolgens naar huis gebracht.

Vrouw gewond bij kop staart aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Groningerstraatweg een aanrijding met letsel afgehandeld. Ter hoogte van de Grote Wielen botste het slachtoffer, een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden, met haar auto tegen de achterzijde van een andere auto. Hierbij raakte de vrouw aan haar been gewond. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor bedreiging
HARLINGEN- De politie heeft dinsdagavond een 63-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had tijdens een ruzie op de Grote Bredeplaats een 54-jarige inwoner van Harlingen met een mes bedreigd, waarna hij was vertrokken. Toen de agenten met de aangever in gesprek waren, kwam de verdachte weer opdagen waarna hij werd aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en voor verhoor ingesloten.

Inbraak supermarkt
GORREDIJK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een supermarkt aan de Schoolstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men de winkel binnen door een deur te forceren. Eenmaal binnen werd een ravage aangericht en een aantal notebooks en harde schijven weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 38-jarige inwoner van Lippenhuizen aangifte.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dennenstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men de woning binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een laptop, persoonlijke gegevens en een geldbedrag meegenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Politie zoekt getuigen vernielingen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een aantal vernieling van straatlantarens en abri’s die in weekend hebben plaatsgevonden. In Goutum en in de wijk Zuiderburen werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Jonkersleane ter hoogte van de Dobbehof, een abri vernield. Even later werd een abri vernield op de Jonkerleane ter hoogte van de Wetterkrite. Diezelfde nacht werd nog een abri vernield op het Langesân (Zuiderburen). Bij het wijkgebouw Markant in de wijk Zuiderburen werden een aantal lantaarnpalen omver getrokken en daardoor vernield. Een van de verdachten zou een jongen zijn die een wit petje droeg en op een fiets reed met een knipperend achterlicht. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernielingen. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Huur opgezegd voor hennepteler
DOKKUM – De politie heeft het onderzoek naar de oorzaak van de brand in de woning aan de Houtduif afgerond. De oorzaak van de brand bleek de aanwezigheid van een hennepkwekerij op de zolder van de woning te zijn. Door de hitte is brand ontstaan in de schakelapparatuur. De bovenverdieping van woning brandde geheel uit en er ontstond water en roetschade in de woning. Ook de naast gelegen woningen hebben roet- en waterschade opgelopen. De woningcorporatie die de woning verhuurd, heeft de huur aan de beide verdachten opgezegd. De verdachten die waren aangehouden, zijn na verhoor heengezonden en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan