Politieberichten van dinsdag 23 maart 07.00 uur tot woensdag 24 maart 07.00 uur.

Diefstal buitenboordmotoren
GROU – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van buitenboordmotoren vanaf een loods aan de Oedsmawei. Tussen maandagmiddag en dinsdagochtend werd daar ingebroken en kwam men binnen na het forceren van de toegangsdeur. In totaal werden 3 buitenboordmotoren weggehaald. Een van de eigenaren van de betreffende boten, een 55-jarige man uit Grou deed aangifte. De andere eigenaren volgen met hun aangifte.

Getuigenoproep na ongeval
DRACHTEN – De politie komt graag in contact met getuigen van een ongeval dat dinsdagochtend plaatsvond op de Noorderdwarsvaart. Rond 07.45 uur kwam een 44-jarige automobilist uit Drachten met zijn personenauto in botsing met twee 13-jarige fietssters beide inwoonsters van Nijega. De twee fietssters hebben vermoedelijk achter een (bedrijfs)busje of hogere auto gereden komende vanaf de Ringweg en wilden de Houtlaan oprijden. Voor de kruising met de Houtlaan besloten zij om over te steken en raakten daarbij de tegemoetkomende auto van de 44-jarige man. Een meisje werd met gezichtletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De andere fietsster kwam met de schrik vrij en had alleen schade aan haar fiets. De politie op zoek naar de bestuurder van het (bedrijfs)busje of hogere auto, vermoedelijk witgeel van kleur, waar de fietsers achter vandaan kwamen. Ook getuigen die het ongeval gezien hebben mogen zich melden bij de politie. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Natuurlijk kunt u uw informatie ook kwijt op het politiebureau.

Invordering rijbewijs na te hoge snelheid
HEERENVEEN-De politie heeft het rijbewijs in gevorderd van een 21-jarige automobilist uit Groningen. Maandag rond 21.30 uur reed deze bestuurder met hoge snelheid over de A-7 tussen Heerenveen en Gorredijk. Een surveillerende motoragent die achter de man reed constateerde een snelheid van 210 kilometer waar 120 kilometer toe is gestaan. Naast een proces-verbaal werd ook het rijbewijs van de Groninger ingevorderd vanwege de forse snelheidsovertreding.

Paard gedood bij aanrijding
LANGEZWAAG-De politie heeft geassisteerd bij een aanrijding op het Lange Ein. Een 19-jarige automobilist had hier rond 22.00 uur een pony aangereden. Uit een weiland waren meerdere paarden losgebroken en deze paarden liepen op de rijbaan. De man had nog geprobeerd de paarden te ontwijken maar dit was niet gelukt. De pony is door de aanrijding overleden en de 48-jarige eigenaar uit Langezwaag is in kennis gesteld. De auto raakte zwaar beschadigd.

Man op heterdaad aangehouden na inbraak woning
MINNERTSGA-De politie heeft een 54-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Toen een 58-jarige inwoonster van de Hermanawei maandag rond 17.00 uur thuis kwam, zag ze dat er in haar woning ingebroken was. Van de achterdeur was het raam kapot geslagen en er stond gereedschap op de trap. Ook stond de garagedeur open en in de deur opening zag ze een man staan. Deze man groette haar en met medeneming van een plastic tas met inhoud ging hij er op de fiets vandoor. Door direct 1-1-2 te bellen en een goed signalement van de inbreker door te geven, kon de man door surveillerende agenten aan worden gehouden in de omgeving van de Tsjerkestrjitte. In de plastictas werd een gestolen laptop en portemonnee aangetroffen. De man is aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De eigenaar deed aangifte.

Politie zoekt getuigen van woninginbraak
HEERENVEEN-De politie onderzoekt een woninginbraak in de Francijntje de Boersingel die in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 22.30 uur en 06.00 uur plaatsvond. De dader(s) kwamen de woning binnen door een uitzetraam open te breken. Vervolgens werd de hele woning doorzocht. Uit der woning werden een aantal portemonnees met daarin een geldbedrag, een plasma televisie, een laptop en een spelcomputer gestolen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte. De politie wil graag in contact komen getuigen die tussen genoemde tijdstippen iets gezien hebben, zij kunnen bellen met de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Burgers tippen politie op winkeldieven
BURGUM-De politie heeft dinsdagmiddag op de Pastoriekamp een 22-jarige inwoonster van Burgum en een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Getuigen zagen dat de beide vrouwen zich verdacht ophielden achter een flat. Zij hadden gezien dat de beide dames een tas verstopten onder een hoop snoeiafval waarna zij vertrokken. Omdat beide getuigen dit niet vertrouwden liepen zij naar de plaats waar de tas was verstopt. Toen zij deze openden, bleek deze gevuld te zijn met gelabelde kleding waarna zij direct de politie via 1-1-2 waarschuwden. Omdat de getuigen een goed signalement van de dames hadden door gegeven werd een onderzoek in de omgeving ingesteld. Toen men vervolgens terugreed naar de plaats waar de tas was verstopt, kwamen de beide verdachten aanlopen waarna zij door de agenten werden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tijdens de fouillering bleken de daders nog meer gestolen kleding bij zich te hebben die uit verschillende winkels waren weggenomen. De gestolen goederen werden in beslag genomen. Een 38-jarige inwoner van Hurdegaryp deed aangifte.

Inbrekers op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN-De politie heeft drie inwoners uit Leeuwarden van 18, 19 en 21 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in winkel aan de Valeriusstraat. Rond 04.00 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat er drie personen in een zwarte VW Golf zich verdacht ophielden in de omgeving van de Corellistraat. Deze auto was na verloop van tijd weer weggereden. Rond dat zelfde tijdstip kwam er bij de politie een melding binnen dat er ingebroken was in een winkel niet ver van de Corellistraat. De ter plaatse gekomen agenten zagen dat de daders via een kapot geslagen raam de winkel binnen waren gegaan. In de winkel was het een grote ravage. Met diverse politie eenheden is er gezocht naar de zwarte VW Golf. Op de Julianalaan werd de auto getraceerd en de drie inzittenden zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

112Fryslan