Fryslân, 24-06-2009 • Politieberichten van dinsdag 23 juni 07:00 tot woensdag 24 juni 07:00

Heerenveen: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Marktweg ter hoogte Anna Schotanus. De veroorzaker is daarbij doorgereden. Een 42-jarige automobiliste uit Balk wilde vrijdagmiddag 19 mei omstreeks 15.00 uur links afslaan om een parkeerterrein op te rijden. Een nog onbekende automobilist, die achter de vrouw reed, zag te laat dat ze af wilde slaan. Een aanrijding was vervolgens het gevolg. De veroorzaker reed echter door, zonder zijn identiteit kenbaar te maken. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Hebt u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Wolvega: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Markt een aanrijding afgehandeld, waarbij een 7-jarige fietsster uit Wolvega gewond raakte. Het meisje fietste over de stoep en stak plotseling de weg over. Een 33-jarige automobilist uit Wolvega kon, ondanks krachtig remmen, een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffertje werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Haskerhorne A7: steen van viaduct gegooid, getuigen gezocht
De politie zoekt getuigen van het gooien van een steen vanaf het viaduct aan de A7 nabij Haskerhorne. Dinsdagochtend omstreeks 09.20 uur zag een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Haskerhorne een groepje fietser op het betreffende viaduct rijden. Vanuit het groepje werd een steen naar het beneden gegooid. De steen raakte de ruit van de vrachtwagen en er ontstond vervolgens een grote ster in de ruit. De chauffeur kwam met de schrik vrij. De politie komt graag in contact met getuigen van dit ernstige incident. Hebt u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Drachten: roodlichtcontrole
De politie heeft de afgelopen week tijdens de ochtend- en de avondspits op de kruising van de Lauwers, Zuiderhogeweg en de Gauke Boelensstraat gecontroleerd op het negeren van het rode verkeerslicht. In totaal werd er van 17 juni tot en met 23 juni zesmaal gecontroleerd, waarbij in totaal 25 bestuurders werden bekeurd voor het negeren van het rode verkeerslicht. Er werd 21 maal op kenteken bekeurd en vier maal kreeg een bestuurder een stopteken, waarna er een bekeuring werd uitgeschreven. Op de overtreding staat een bekeuring van 150 euro.
De Overstesingel is in verband met werkzaamheden tijdelijk afgesloten. Door de afsluiting is het verkeer richting de wijken De Drait, Het Himsterhout en De Trisken genoodzaakt om via de drukke kruising van De Lauwers de wijk binnen te rijden. Toen bleek dat veel automobilisten het rode verkeerslicht negeerden, besloot de politie om daar te gaan controleren. Zolang de Overstesingel is afgesloten zal de politie dagelijks in de ochtend- en/of de avondspits gaan controleren.

Heerenveen: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmorgen op de Nieuwstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietsster uit Jubbega gewond raakte. De vrouw zag te laat dat een auto voor haar had afgeremd. Ze botste dan ook met haar scooter tegen de achterzijde van deze auto. Het slachtoffer kwam ten val en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Heerenveen.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen in de stad verkeerscontroles gehouden. Drie motoragenten hielden op de Zwettestraat en op Anne Vondelingweg een snelheidscontrole. Op verzoek van de buurtagent controleerden de drie eerst op de Zwettestraat. Hierbij werden acht bestuurder bekeurd die sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 85 kilometer per uur. Vervolgens gingen de drie motoragenten naar de Anne Vondelingweg. Hier werden zeven automobilisten bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 70 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 126 kilometer per uur. Van deze automobilist, een 53-jarige inwoner van Noardburgum, werd het rijbewijs ingevorderd. Daarnaast kregen vier bromfietsers een bekeuring, drie omdat ze niet in bezit waren van een bromfietscertificaat en één omdat hij geen helm droeg. Daarnaast kreeg een automobilist een bekeuring voor een lading die te veel uitstak. Tenslotte werd van één bromfietser nog een openstaande boete van €140 geïnd.

IJlst: brandstichting
De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand aan de Galamagracht. Ter plaatse bleek een stapel pallets in de brand te staan. De brandweer had het vuur snel onder controle, waardoor schade aan de nabij gelegen garages kon worden voorkomen.

Munnekezijl: mannen aangehouden terzake diefstal en brandstichting
De politie heeft dinsdagavond aan de Willem van der Ploegweg twee Groningers van 42 en 44 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting en poging diefstal. De brandweer kreeg de melding dat op het terrein van een fabriek brand was uitgebroken. Deze brand was snel onder controle. De agenten die ter plaatse kwamen stelden een onderzoek in en troffen in de omgeving een voertuig aan. Kort daarop kwamen twee mannen van het terrein af die verklaarden dat het voertuig van hen was. Zij verklaarden tevens verantwoordelijk te zijn voor de brand en dat zij goederen hadden klaargezet om weg te nemen. Het betrof onder andere een zak met kruit. Hierop heeft de politie beide mannen aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Terwispel: inbraak benzinestation
De politie onderzoekt een inbraak in een benzinestation aan de Koaibosk. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een raam geforceerd, waarna een grote hoeveelheid sigaretten werd weggenomen. Hoeveel sigaretten zijn weggenomen is nog onduidelijk. Een 46-jarige man uit Terwispel deed aangifte.

112Fryslan

})