Politieberichten van dinsdag 23 februari 07.00 uur tot woensdag 24 februari 2010 07.00 uur.

Drachten: dakinbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Zuidkade. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen door een gat in het dak te maken. Uit het magazijn van de winkel werden tassen en kleding weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 34-jarige inwoner van Wijnjewoude aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Achlumerdijk. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werd een tv weggenomen. Daarnaast werd een grijze Toyota Aygo met kenteken 12-GKB-4 vanaf de oprit van de woning gestolen. De 75-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: koperdiefstal
De politie onderzoekt de diefstal van ruim 70 meter stroomkabel vanaf een bouwterrein aan de Tesselschadestraat. In de nacht van maandag op dinsdag werd de dikke kabel kapot geknipt. Daarbij was het dieven vermoedelijk te doen om het koper dat in de kabel zit. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 42-jarige inwoner van Heerenveen aangifte.

Burgum: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op de Prins Bernhardstraat het rijbewijs van een 19-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd. De man die voor een controle staande werd gehouden, rook bij het aanspreken naar het gebruik van alcohol. Vervolgens werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 415 ug/l blies. Tegen de beginnende bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 5 uur.

Oldeholtpade: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond op de A32 het rijbewijs van een 40-jarige automobilist uit Ter Idzard ingevorderd. De man reed in zijn auto een snelheid van 189 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Na correctie bleek de man 63 kilometer te snel hebben gereden waarna hij zijn rijbewijs moest inleveren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: jongen mishandelt
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden die dinsdagavond plaatsvond in de Boerhaavestraat. Naar aanleiding van een melding van een grote vechtpartij waar met honkbalknuppels zou worden geslagen, ging de politie met meerdere eenheden ter plaatse. Daar troffen zij het gewonde slachtoffer aan. In de buurt van het slachtoffer bevond zich een groep van zes personen. Op aanwijzingen van getuigen werd de groep benaderd en er werd een fouillering uitgevoerd waarbij een waterpomptang werd aangetroffen. Vervolgens werd de groep op verdenking van openlijke geweldpleging aangehouden. De jongens in de leeftijd van 15 tot 17 jaar werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bleken deze personen niet de daders van de mishandeling te zijn en werden direct daarna in vrijheidgesteld. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij na behandeling weer huiswaarts kon keren. Hij deed aangifte.

Drachten: drie verdachten aangehouden voor autoinbraak
De politie heeft dinsdagavond op de Michaelsberg een 15-jarige inwoner van Peize en twee 16-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van een inbraak in een auto. Een getuige zag de mannen bij een auto. De drie vertoonden verdacht gedrag en de getuige vertrouwde dit niet en daarom belde zij direct via 1-1-2 de politie. Daarnaast gaf deze een duidelijk signalement van de verdachten door. Toen de politie arriveerde bleken de mannen weg te zijn. Een zoektocht in de nabije omgeving leverde resultaat op en één verdachte kon worden aangehouden. Direct daarna konden ook de andere twee mannen worden aangehouden. Het trio is voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Een 75-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Opsterland: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag in de gemeente Opsterland op drie verschillende locaties op snelheid gecontroleerd. ’s Ochtends werd er op de Badweg in Gorredijk gecontroleerd. Op deze weg is een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de radarcontrole passeerden 1599 bestuurders, waarvan er 145 te snel reden. ’s Middags werd er gecontroleerd op de Nijewei, eveneens in Gorredijk. Op deze weg is ook 50 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de controle passeerden 1160 bestuurders, waarvan er 43 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Hededyk nabij Langezwaag. Hier passeerden 820 bestuurders de controle, waarvan er 60 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Lemmer: politie houdt vier verdachten aan
De politie heeft maandagmiddag in een winkel aan de Stationsweg twee mannen van 15 en 40 jaar en een twee vrouwen van 20 en 40 jaar, allen inwoners van Lelystad, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vier werden door het personeel van de winkel herkend van eerder gepleegde diefstal. In januari van dit jaar werd in de winkel een grote partij cosmetica gestolen. De vier waren maandag wederom in de supermarkt en gedroegen zich daarbij verdacht. Reden voor het personeel om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwden. De agenten gingen ter plaatse en besloten om de vier aan te spreken. Ook werden de bewakingsbeelden van de eerdere diefstal bekeken. Al snel kwamen de agenten tot de conclusie dat deze vier voor die diefstal verantwoordelijk waren. De vier werden dan ook aangehouden en overgebracht naar politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})