Politieberichten van woensdag 24 augustus

Hennep in maïs

OOSTSTELLINGWERF – De politie heeft maandag in maïsvelden in de gemeenten Heerenveen, West- en Ooststellingwerf ruim 700 hennepplanten aangetroffen en vervolgens gerooid. Vorige week werd vanuit de lucht met een helikopter van het KLPD een rondvlucht boven Zuidoost Fryslân gemaakt. Daarbij werden twintig locaties aangemerkt waar mogelijk hennep tussen het maïs zou staan. Zeventien van de twintig locaties bevonden zich in de gemeente Ooststellingwerf. Afgelopen maandag gingen agenten langs alle locaties. In totaal werden in negentien van de twintig maïsvelden hennep aangetroffen. De nog lang niet volgroeide planten, die vaak van zeer slechte kwaliteit waren, werden gerooid en vernietigd. Het ging in totaal om 700 hennepplanten.

Rijbewijs ingevorderd na het rijden onder invloed

BUITENPOST – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 64-jarige automobiliste uit Stroobos ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurster werd gecontroleerd op ’t Oost. Omdat de agenten het sterke vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 755 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Kraker aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend in een voormalige school aan de Torenstraat een 62-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling en kraken. Surveillerende agenten reden langs het leegstaande pand en zagen dat een ruit was vernield. Na onderzoek bleek dat een vers bloedspoor het pand in liep. Op de eerste verdieping werd de 62-jarige man uit Heerenveen aangetroffen. Hij lag daar te slapen in een slaapzak. De man werd aangehouden op verdenking van vernieling en het kraken van het leegstaande pand. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Extra aandacht voor bromfietsen

LEEUWARDEN – De afgelopen week heeft de politie in Leeuwarden tijdens de surveillance extra aandacht besteed aan bromfietsen. Hierbij werden vier bestuurders bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs categorie AM. Drie bromfietser uit Leeuwarden kregen proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol. Van twee van hen werd ook het rijbewijs ingevorderd. Daarnaast moet één van hen een verplichte educatie maatregel alcohol en verkeer bij het CBR volgen. Deze cursus kost €720 en moet door de deelnemer zelf worden betaald. Eén bromfietser reed met een vals kentekenplaat. Drie bromfietsen bleken een te hoge constructiesnelheid te hebben. De hoogst gemeten constructiesnelheid was 106 km/u, deze bromfiets werd in beslaggenomen evenals de bromfiets met de valse kentekenplaat. Van een andere bromfiets werd het kentekenbewijs ingenomen in verband met een te hoge constructiesnelheid( 78 km/u gemeten). De bestuurder krijgt vier weken de tijd om de constructiesnelheid terug te brengen naar de maximale waarde.

Getuigen gezocht van aanrijding

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een aanrijding die woensdag 17 augustus tussen09.00 en 09:30 uur op de Langesân ter hoogte van de Frouwesân in de wijk Zuiderburen plaatsgevonden heeft. De veroorzaker reed na de aanrijding door zonder zijn identiteit kenbaar te maken. De benadeelde automobilist liep veel schade op aan zijn auto. Ook de veroorzaker moet schade hebben, vermoedelijk aan de rechter voorzijde. Hij of zij verloor bij de aanrijding een wieldop met in het midden de letters WRC, maat: 14 inch. De politie wil graag met de eigenaar van deze auto, vermoedelijk lichtblauw van kleur, in contact komen of met mensen die getuige geweest zijn van de aanrijding. Ook als u denkt te weten wie de eigenaar van deze auto is, dan hoort de politie dat graag. U kunt bellen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man aangehouden voor dealen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend na een achtervolging een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Surveillerende agenten zagen dat de man in het centrum van de stad drugs verkocht. Hij werd aangehouden door de agenten. De man zag kans te ontsnappen en zette het op een lopen. Na achtervolging werd hij wederom aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd na verhoor proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Vier winkeldieven aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Dracht, de Kuijperstraat en op het Burgemeester Kuperusplein vier mannen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal in vereniging. De 25-, 25-, 32- en 35-jarige mannen hadden allen een Georgische nationaliteit. Een winkelmedewerker had een winkeldief betrapt en belde direct via 1-1-2 de politie waarna deze de achtervolging in zette. Tijdens de melding werd de winkelmedewerker met de gewaarschuwde agenten telefonisch doorverbonden. Hij gaf een goed signalement en de looprichting van de verdachte door. In de Kuijperstraat konden de agenten de verdachte aanhouden. In zijn kleding vonden de agenten een grote hoeveelheid cosmetica. Uit onderzoek bleek dat meerdere personen bij de winkeldiefstal betrokken waren geweest. Direct werd in de omgeving een onderzoek ingesteld. Bij een auto op het Burgemeester Kuperuplein werd door een oplettende agent een tweede verdachte aangehouden. Bij een bushalte werden de twee andere verdachten aangetroffen die zich daar probeerden te verstoppen. Alle vier verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de auto van de verdachten werd een rugtas vol met cosmetica aangetroffen. Alle cosmetica werd in beslag genomen. De eigenaar deed aangifte.

Portier met de dood bedreigd

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18- en 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging van een 28-jarige portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Rond 03.00 uur werd de portier door een groepje van zes personen met de dood bedreigd. Hij belde via 1-1-2 de politie. Bij het zien van de agenten, ging de groep er vandoor. Twee van de zes personen konden op het Wilhelminaplein worden aangehouden waarna zij werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De portier deed aangifte.

Twee inbrekers aangehouden

SURHUISTERVEEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 20- en een 31-jarige Roemeen aangehouden op verdenking van inbraak en een poging inbraak bij woningen in de Warreboslaan en de Groningerstraat. De politie kreeg via oplettende burgers een melding van verdachte omstandigheden op de Heidelaan en het kenteken van de betrokken auto. Even daarna kwam een melding bij de politie binnen van een inbraak in een woning aan de Warreboslaan. Er bleek in de woning te zijn ingebroken waarbij geld was buitgemaakt. Een onderzoek in de omgeving leverde vooralsnog geen verdachten op. Toen de agenten de Groningerstraat in reden, zagen zij de betrokken auto staan. Even verder zagen zij bij een woning een zaklamp schijnen. Ter plaatse zagen zij twee mannen de benen nemen waarna zij de achtervolging in zetten. Een van twee verdachten werd na een kleine achtervolging aangehouden, terwijl de andere verdachte in de duisternis verdween. In de auto zat een derde verdachte. Deze man werd vervolgens ook aangehouden. Het onderzoek na de derde verdachte leverde helaas niets op. De twee aangehouden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Signalement derde verdachte:

*Man
*Lengte ongeveer 1.90 meter
*Oranje/roze T-shirt
De politie wil graag in contact komen of met mensen die getuige zijn geweest of de verdachte man hebben zien lopen. U kunt bellen met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000.

Man aangehouden voor bedreiging met wapen

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in een woning aan de Holwortel een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Rond 22.00 uur ging een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aan de Holwortel pieren zoeken. Toen hij langs de woning van verdachte liep, riep de verdachte door het raam dat hij de hem dood zou schieten. Hierna hoorden de jongen het geluid van het overhalen van de slede van een mogelijk vuurwapen. De inmiddels gewaarschuwde agenten stelden een onderzoek en troffen de verdachte aan in zijn woning. Tijdens het onderzoek in de woning troffen de agenten een op een vuurwapen gelijkend voorwerp met munitie aan. Daarnaast werd nog een kapmes en een mes aangetroffen. Alle wapens werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De 17-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Vrouw aangehouden voor het doen van valse meldingen

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond rond 22.00 uur een 32-jarieg inwoonester van Leeuwarden in de Krijn van den Helmstraat aangehouden op verdenking van het doen van valse meldingen via het alarmnummer 1-1-2. Rond genoemd tijdsip kwam een melding over reanimatie op de Krijn van der Helmstraat. Toen politie en ambulance ter plaatse kwamen, bleek er niets aan de hand te zijn. Van het adres werden in het verleden meerdere malen valse meldingen gedaan.
Ter plaatse werd de verdachte geconfronteerd met de geluidsopname van de meldkamer en kon niet meer onder de leugen vandaan komen. Zij werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen haar werd proces-verbaal op gemaakt..
112Fryslan