Fryslân, 23-09-2009 • Politieberichten van dinsdag 22 september 07.00 uur t/m woensdag 23 september 07.00 uur.

Ysbrechtum: politie houdt bromfietscontrole
De politie heeft dinsdagochtend tussen 07.45 uur en 08.30 uur een bromfiets- en snelheidscontrole gehouden op de Tolhek. Van de in totaal 20 gecontroleerde bromfietsers werden er 12 bekeurd op snelheid. De hoogst gemeten snelheid op het bromfietspad bedroeg 77 kilometer per uur terwijl hier 40 kilometer per uur is toegestaan. Eenmaal kreeg een bromfietser een proces-verbaal voor het niet op het verplichte fietspad rijden en eenmaal een bekeuring voor het ontbreken van een kentekenbewijs.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal bromscooters
De politie onderzoekt twee diefstallen van bromscooters beiden gepleegd tussen maandagvond en dinsdagochtend. Op de Mozartstraat deed een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte van diefstal van zijn bromscooter van het merk Gilera, voorzien van kenteken DX164N. Deze stond in de voortuin geparkeerd. Op de Schieringerweg werd tevens een bromscooter weggenomen. Dit betrof een scooter van het merk Piaggio en was voorzien van het kenteken D401BR. Een 51-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: politie controleert extra op gordel
De politie Fryslân voert van half augustus tot eind oktober in de hele provincie extra gordelcontroles uit. Daarmee wordt gevolg gegeven aan de landelijke campagnekalender van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ‘Gordels om, ook achterin!’. In Leeuwarden werd dinsdagochtend een gordelcontrole in het kader van deze campagne gehouden bij basisscholen aan de Vredeman de Vriesstraat en de Goudenregenstraat. In totaal werden 46 auto’s gecontroleerd en 7 bekeuringen uitgeschreven. Tijdens de controles richt de politie Fryslân haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen. Goochem het gordeldier wordt uitgedeeld als beloning voor het dragen van de gordel door een kind. Voor meer informatie kunt u terecht op [url=http://www.gordelsom.nl]www.gordelsom.nl[/url].

Stavoren: politie onderzoekt diefstal rubberboot
De politie onderzoekt de diefstal van een witte rubberboot van het merk Suzemar voorzien van een witte buitenboordmotor van het merk Yamaha. De boot is vermoedelijk tussen maandagmiddag en dinsdagochtend weggenomen vanaf een jachthaven aan de Koeweg. Een 44-jarige man uit Stavoren deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft dinsdagmiddag aan het Cambuurplein een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het winkelpersoneel had gezien dat de man shag en sigaretten meenam zonder deze te betalen en hielden hem aan. De Leeuwarder werd overgedragen aan de politie waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij ingesloten voor verhoor.

Heerenveen: automobilist gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de rijksweg A32 een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 26-jarige automobilist uit Opeinde gewond raakte. De bestuurder kwam uit de richting van Wolvega en raakte door nog onbekende reden een lichtmast. Hierdoor sloeg de auto over de kop en kwam uiteindelijk in de berm tot stilstand. De man is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Harlingen: politie zoekt getuigen van diefstal van een fiets
De politie zoekt getuigen van een diefstal van een fiets waarbij geweld werd gebruikt. Op dinsdagavond tussen 18.00 uur en 18.30 uur fietste een 19-jarige man uit Harlingen op de Achlumerdijk ter hoogte van de rotonde bij de Pollemanlaan. Daar werd hij door vermoedelijk twee jongens op een snorfiets van zijn fiets afgeslagen waarna zijn fiets werd meegenomen. Het betreft vermoedelijk een donkerblauwe snorfiets met rode velgen. Het signalement van de mannen is als volgt:

Dader 1:
[ul][li]Blank [/li]
[li]16-18 jaar [/li]
[li]Zwart lang haar [/li]
[li]Droeg een blauwe cap[/li][/ul]

Dader 2:
[ul][li]Licht getint [/li]
[li]16-18 jaar [/li]
[li]Zwart kort krullend haar [/li]
[li]Droeg een spijkerbroek[/li][/ul]

De politie komt graag in contact met mensen die getuigen zijn geweest van deze diefstal met geweld. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Leeuwarden: twee gewonden na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Planetenlaan een aanrijding afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden reed in de richting van de Poolsterweg en verleende op de kruising met de Planetenlaan geen voorrang aan een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden. Hierdoor ontstond een aanrijding. De 26-jarige is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Tevens werd de bijrijdster van de andere auto (leeftijd en woonplaats onbekend) met buikklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Stavoren: politie houdt drie inbrekers aan
De politie heeft dinsdagavond op de Middelweg en de Stadsfenne drie mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Een getuige had gezien dat een drietal mannen zich verdacht ophielden bij de containers in de buurt van het gemaal en belde hierop direct via 1-1-2 met de politie. Ter plaatse vertelde de getuige dat er een auto in de buurt van de containers stond en dat hij wist dat de containers in gebruik waren bij werklieden. Daarnaast gaf hij een signalement van de mannen. De agenten zagen dat twee containers open stonden en dat er een aantal gereedschappen naast lagen. Hierop werd door de politie in de omgeving gezocht. Op de Middelweg troffen de agenten een 18-jarige man uit Grootebroek die verklaarde met de auto te zijn gekomen die bij de containers stond. Hierop werd de man aangehouden. Op de Stadsfenne troffen de agenten de twee andere mannen die aan het signalement voldeden. Dit waren een 21-jarige man uit Bovenkarspel en een 39-jarige man uit Enkhuizen. Beiden werden aangehouden. Het drietal is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het voertuig werd in beslag genomen.

Leeuwarden: snorfietser gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagavond aan de Valeriusstraat een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 18-jarige snorfietser uit Leeuwarden gewond raakte. De jongen reed samen met een groepje scooterrijders en zag te laat dat er een paaltje op de weg stond. De Leeuwarder raakte vervolgens met zijn snorfiets het paaltje en kwam hierdoor ten val. Hij is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: politie houdt man aan voor belediging en mishandeling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Gedempte Molenwijk een 33-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging en mishandeling van een politieagent. Agenten kregen de melding dat de Heerenvener zich vervelend gedroeg in een café. Op verzoek van de agenten verliet de man het café, maar nadat zij hem vroegen zich te legitimeren beledigde hij de agenten. Hierop werd de 33-jarige aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich hevig en trapte één van de agenten tegen het lichaam. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

112Fryslan