politieberichten van woensdag 23 mei

Fietser overleden na aanrijding

RYPTSJERK – De 13-jarige fietser uit Ryptsjerk, die maandagochtend ernstig gewond raakte bij een verkeersongeval op de Westerdijk in zijn woonplaats, is in het UMCG in Groningen aan zijn verwondingen overleden. De jongen stak maandagochtend de weg over en zag daarbij vermoedelijk een auto over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De fietser raakte ernstig gewond en werd per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Daar overleed de 13-jarige jongen aan de gevolgen van de aanrijding. Bureau Slachtofferhulp is ingeschakeld om aan diverse ooggetuigen hulp te verlenen.

Snelheidscontroles motor tijdens Elfstedentocht

FRYSLAN – De politie zal tijdens de 240 kilometer lange Elfstedentocht voor motorrijders, die op pinkstermaandag 28 mei voor de 100ste maal zal worden gehouden, op verschillende plaatsen in de provincie snelheidscontroles houden. Het afgelopen jaar werden tijdens snelheidscontroles ongeveer 350 overtredingen van de maximum snelheid geconstateerd. Van drie motorrijders werd het rijbewijs ingevorderd, omdat zij meer dan 50 kilometer per uur te snel reden. Vanwege het hoge aantal overtredingen, zullen ook dit jaar snelheidscontroles worden gehouden. Met videovoertuigen en onopvallende politiemotoren zal het rijgedrag van de deelnemers in de gaten worden gehouden.

Door het uitvoeren van deze snelheidscontroles hoopt de Friese politie de verkeersveiligheid tijdens de 100e Elfstedentocht voor de motor te vergroten.

Politie zoekt getuigen na aanrijding auto en trekker

WIUWERT – De politie is op zoek naar getuigen van een ernstig verkeersongeval die afgelopen vrijdagmiddag 18 mei, omstreeks 17.00 uur, op de Froonackerdyk plaatsvond. Daarbij raakte een 24-jarige automobiliste uit Easterwierrum zwaar gewond. Een 16-jarige trekkerbestuurder uit de gemeente Littenseradiel reed in de richting van Franeker. De bestuurder van de trekker moest plotseling uitwijken, als gevolg daarvan kwam hij op de verkeerde weghelft terecht.

Daar reed de 24-jarige vrouw waarna beide voertuigen in botsing kwamen. De vrouw kwam bij de aanrijding bekneld in haar voertuig te zitten en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd met diverse botbreuken per helikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen, waar zij nog steeds wordt verpleegd. Omdat de toedracht van het ongeval nog niet duidelijk is, wil de politie graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900- 8844

Friese politiebikers fietsen voor Kankerbestrijding

BOLSWARD- Vijf “bikers” van politie Fryslân zullen op Pinkstermaandag de 240 kilometer lange Elfstedentocht op hun dienstfiets meefietsen. De tocht wordt voor de 100e gehouden en start in Bolsward en eindigt daar ook. Het salaris van de vijf van deze dag zal worden geschonken aan de KWF Kankerbestrijding.


[img]http://65.55.40.119/att/GetInline.aspx?messageid=5112928d-a4e7-11e1-b60a-001b78bbabf2&attindex=0&cp=-1&attdepth=0&imgsrc=cid%3a345424007%4023052012-320B&shared=1&blob=MHxhdHQzMTcxZS5qcGd8aW1hZ2UveC1jaXRyaXgtanBlZw_3d_3d&hm__login=da_tweetstar&hm__domain=hotmail.com&ip=10.12.152.8&d=d1261&mf=0&hm__ts=Wed%2c%2023%20May%202012%2014%3a56%3a59%20GMT&st=da_tweetstar&hm__ha=01_29260b9ebe6c97a7a5895e20cadf7ab02240a18d2c02d9f196fe6cba1f9117d4&oneredir=1[/img]


Man meldt zich na incident feesttent

URETERP- Een 19-jarige inwoner van Surhuizum heeft zich dinsdagmiddag bij de politie gemeld in verband met een incident bij een feesttent, waarbij hij tegen een 49-jarige vrouw sprong. Dit alles gebeurde zaterdagnacht rond 03.00 uur bij het verlaten van het Oerrock-festival dat werd gehouden aan de Leidyk in Ureterp. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan haar rug en hoofd. De Surhuizumer bood de vrouw wel zijn excuus aan en sprak nog met de dienstdoende agenten. Op dat moment leek van ernstig lestel bij de vrouw nog geen sprake en daarom liet hij zijn identiteit niet achter. Achteraf bleek de vrouw toch zodanig gewond te zijn, dat zij later per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Daar werd door de artsen besloten om het slachtoffer over te laten brengen naar het UMCG in Groningen waar zij werd geopereerd. Onderzoek zal moeten uitwijzen of er opzet in het spel is geweest. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets van het voorval hebben gezien. Zij kunnen de politiebellen via 0900-8844

Man steelt auto

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 25-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs en voor diefstal van de auto. Agenten zagen de man, die een bekende van de politie is en waarvan bekend was dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, in een auto rijden en gaven hem een stopteken. Daar gaf hij geen gehoor aan en probeerde te ontkomen. Op de Singel reed de bestuurder zich vast waarna de agenten de verdachte, die onder invloed van alcohol was, konden aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 340 ug/l blies. De auto waarin de verdachte reed bleek op 10 mei op De Twee gebroeders gestolen te zijn. De 31-jarige jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

STIENS- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 33-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van mishandeling. De man kreeg woorden met een 36-jarige inwoonster van Sneek die bij hem in de woning aanwezig was. De ruzie liep zodanig uit de hand dat de man de vrouw mishandelde waarbij ze gewond raakte. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man, die onder invloed van alcohol was, vernielde in de Doniastraat de centrale toegangsdeur door een bierfles tegen de ruit te gooien. Een getuige die de vernieling zag gebeuren, belde direct via 1-1-2 de politie. De inmiddels gearriveerde agenten troffen de man in de hal aan. Hij kon geen verklaring geven over zijn daad en wenste ook de schade niet te betalen waarna hij werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

KOLLUMERPOMP- De politie heeft dinsdagavond rond 21.00 uur op de Kwelderweg het rijbewijs van een 24-jarige inwoonster van Kollumerzaag ingevorderd. Agenten zagen de vrouw met hoge snelheid in haar auto rijden en constateerden een snelheid van 135 kilometer per uur daar waar 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond bij eenzijdig ongeval

HOLWERD- De politie heeft dinsdagavond op de Miedwei een eenzijdig ongeval afgehandeld. Rond 19.20 uur kwam een 67-jarige wielrenner uit Aldtsjerk ten val. De man raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum

Inbraakpreventieactie in Weststellingwerf

De politie heeft 22 mei 2012 in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf, Woningstichting Weststellingwerf, WoonFriesland en vertegenwoordigers van dorpsbelangen in Wolvega, Noordwolde en Boijl een inbraakpreventieactie gehouden. In 2010 werd 39 keer ingebroken in woningen in de gemeente, in 2011 was dit aantal al gestegen naar 82 en die trend lijkt zich in 2012 voort te zetten. Reden genoeg voor alle betrokken partijen om in actie te komen.

Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes werd aan de inwoners van Wolvega, Noordwolde en Boijl inbraakpreventieadvies gegeven. In totaal werden 654 woningen bezocht door de 40 deelnemers, waaronder burgemeester Gerard van Klaveren en Oscar Dros, kwartiermaker van het nieuwe te vormen politiekorps Noord-Nederland. Ook de directie van de Woningbouwvereniging Weststellingwerf deed mee aan de actie.

In 117 gevallen konden de 40 deelnemers aan de preventieactie een woning of schuur binnen omdat deze niet goed was afgesloten. Ook werden maar liefst 85 voetstapjes achtergelaten in niet afgesloten auto’s. Opvallend was dat een groot deel daarvan in Noordwolde geparkeerd stond. Ook veel fietsen stonden niet op slot. De bewoners en eigenaren van auto’s werden zoveel mogelijk aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. De reacties in de gemeente Weststellingwerf op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief.

Verwarde man houdt politie bezig

LEEUWARDEN – Een 33-jarige inwoner van Leeuwarden heeft dinsdagmiddag de politie behoorlijk bezig gehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat een verwarde man in het water nabij de Vrouwpoortsbrug voor overlast zorgde. Al zwemende beledigde hij voorbijgangers en ook had de Leeuwarder een afgemeerde boot los gemaakt. Agenten probeerden met de man in gesprek te komen en ook later probeerde een medewerker van de GGZ dat. Dit alles had geen effect en daarom werd besloten om man aan te houden. Met behulp van een politieboot werd geprobeerd om de Leeuwarder naar de wal te krijgen. De 33-jarige maakte van dit alles een kat-en-muis spel. Daar hadden de agenten geen zin en daarom werd de actie afgeblazen. De Leeuwarder zal op een later tijdstip alsnog door de agenten op zijn gedrag worden aangesproken.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan