Politieberichten van woensdag 23 maart.

Inbraak in woning
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een nieuwbouwwoning aan het Speenkruid. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen het forceren van een ruit. Uit de woning werden een haakse slijper, een accuboormachine, diverse elektriciteitsdraden en een deel van een koperen waterleiding weggenomen. Een 51-jarige inwoner van Ureterp deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal met geweld
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 34-jarige inwoner van Drachten op De Rien aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Rond 22.30 uur kreeg het slachtoffer, een 31-jarige inwoner van Drachten, in zijn woning ruzie met de verdachte aan De Tijnen. Het slachtoffer werd door de verdachte onder bedreiging van een zwaard bedreigd en moest zijn telefoons en portemonnee afgeven. Het slachtoffer wist zijn woning te ontvluchten en belde bij buren aan. Toen het slachtoffer via 1-1-2 de politie belde, bleek zijn belager al weg te zijn. Na een zoektocht in de omgeving werd de verdachte ten slotte aangetroffen en aangehouden. De man werd voor verhoor ingesloten. In de kleding van de verdachte werden de gestolen goederen aangetroffen. Het slachtoffer deed aangifte.

Mannen aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Leeuwarden van 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Deze vond plaats aan een woning aan de Ruyterweg. Getuigen zagen de mannen zich verdacht ophouden waarna zij direct daarna een klap hoorden. Na hun daad liepen de beide mannen weg. Een oplettende agent zag de mannen direct daarna op het Cambuursterpad. Daar werden de vandalen aangehouden. De beide mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding
GROU- De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding met letsel op de A32 nabij de afslag Sneek. Daar raakte een 19-jarige automobiliste uit Jubbega gewond. De vrouw die in de richting Grou reed moest uitwijken voor een donkere gekleurde Opel (gegevens bestuurder nog onbekend) die bezig was met een inhaalmanoeuvre. Daardoor raakte het slachtoffer met haar auto in de middenberm terecht en verloor vervolgens de macht over het stuur. Door de aanrijding liep de vrouw nekletsel op waardoor zij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Milieucontrole levert vijf bekeuringen op
GROU- De politie heeft dinsdagmiddag op het Prinses Magrietkanaal in de omgeving van Grou een controle gehouden. Hierbij werd gelet op documenten die vissers en eierzoekers bij zich moeten hebben tijdens de uitoefening van hun sport. Vier vissers kregen proces-verbaal omdat zij met levendaas visten. Een van de overtreders moest zijn hengels en twee gevangen snoekbaarzen inleveren omdat voor de derde keer was gepakt. Een schipper kreeg proces-verbaal omdat te snel met zijn boot voer.

Aangehouden voor huisvredebreuk
JOURE- De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Professor Titus Brandsmawei twee 15-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De beide mannen hadden een deur van een zorgcentrum geforceerd waarna zij in een leegstaand appartement hun vertier zochten. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. Na het verhoor konden de beide mannen huiswaarts keren.

Vrouw gewond bij eenzijdig ongeval
CONWERD- De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Houwdijk afgehandeld. Daarbij raakte een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden aan zijn arm gewond. De man die op zijn motor reed, verloor door nog onbekende oorzaak in een flauwe bocht de macht over het stuur en kwam ten val. De man werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Caravans door brand verwoest
LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een caravanbrand die dinsdagnacht woedde op een camping in recreatiegebied de Groene Ster. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in één de caravans waarna deze zich uitbreide naar de naast gelegen caravan. Beide caravans werden door de brand verwoest.

Inbraak in schiettent
BERLIKUM- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een gestalde kermiswagen. De schiettent stond gestald op het terrein bij een bedrijf aan de Seize. De eigenaar van het bedrijf attendeerde de eigenaresse dat de deur van de schiettent was geforceerd. Toen de aangeefster ter plaatse kwam, bleek een zwarte kabel met een lengte van 50 meter was weggenomen. Daarnaast werden twee verloopkabels, 40 knuffelbeesten, 25 magazijnen weggenomen. De aangeefster, een 33-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
OPSTERLAND – De politie heeft dinsdag op drie zogenaamde klachtlocaties in de gemeente Opsterland op snelheid gecontroleerd. De eerste controle met de radar vond plaats op de Badweg in Gorredijk. Hier passeerden 1990 bestuurders de controle, waarvan er 175 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 112 kilometer per uur. De controle verplaatste zich naar de Nijewei in Gorredijk. Hier passeerden 2157 voertuigen de controle, waarvan 118 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 76 kilometer per uur. Tenslotte werd gecontroleerd op de Gerdyksterwei nabij Beetsterzwaag. Hier passeerden 232 bestuurders de radarcontrole, waarvan 30 bestuurders sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 126 kilometer per uur.

Grote bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de mr. P.J. Troelstraweg een grote bromfietscontrole gehouden. Hierbij werd gebruik gemaakt van de rollentestbank. Twaalf agenten, waaronder een aantal motorrijders, werkten mee aan de controle. In totaal werden 50 snor- en bromfietsen door motoragenten naar de controleplaats gebracht. Tegen dertien bromfietsers werd proces-verbaal opgemaakt, tien keer voor het overschrijden van maximale constructiesnelheid, één keer een te gladde band, één keer voor het niet bezitten van een rijbewijs categorie AM en één voor het niet dragen van een kinband van een helm. Tijdens de controle werd ook gelet op het overige verkeer. Zes automobilisten kregen een bekeuring omdat ze niet handsfree belden, twee bestuurders kregen een bon omdat ze geen gordel droegen en één keer voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs.

Twee mannen aangehouden voor diefstal
BLESDIJKE – De politie heeft in een garagebox in Wolvega buitenboordmotoren, benzinetanks, een luchtbuks en gereedschap in beslag gnomen. Zondagochtend vroeg werden op de Markeweg in Blesdijke een 25-jarige inwoner van Noordwolde en een 25-jarige inwoner van Eelde aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling, zie ook de [url=https://www.112fryslan.nl/news/6306]politieberichten van zondag 20 maart[/url]. Na de aanhouding van het duo werd de auto, waarin de mannen reden, in beslag genomen. Tevens werden twee aanhangers in beslag genomen. In één van de aanhangers vonden de agenten maar liefst 36 accu’s. Deze accu’s bleken te zijn gestolen bij een garagebedrijf in Spanga. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Tijdens het vervolgonderzoek kwamen de agenten uit bij een garagebox in Wolvega. Ook daar werden mogelijk gestolen goederen gevonden, zoals buitenboordmotoren, benzinetanks, een luchtbuks en gereedschap. Op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] staan de foto’s van deze goederen. Dit omdat het onbekend is van wie deze goederen zijn. De twee verdachten zitten nog steeds vast.

Politie zoekt grote zwarte auto
GORREDIJK – De politie is in het onderzoek naar de inbraak in een geldautomaat aan de Stationsweg in Gorredijk opzoek naar een grote zwarte auto. Deze auto is tijdens de inbraak door getuigen gezien nabij de geldautomaat. Toen later die nacht op de Sweachsterwei in Lippenhuizen drie verdachten werden aangehouden, zie ook de [url=https://www.112fryslan.nl/news/6317]politieberichten van dinsdag 22 maart[/url], reden die niet in een zwarte auto. Het vermoeden bestaat dat het trio de auto ergens in Gorredijk of omgeving heeft geparkeerd. De politie komt dan ook graag in contact met mensen die denken te weten waar deze auto zou kunnen staan. Heeft u een grote zwarte auto in uw straat staan en weet u niet van wie deze is? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

112Fryslan