De politieberichten van woensdag 23 juni.

Man ligt vier jaar dood in woning
MINNERTSGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een toen 50-jarige man uit Minnertsga. De man werd maandagmiddag 21 juni 2010 door zijn familie gevonden op zijn kamer en bleek te zijn overleden. Zijn twee broers ( 61 en 67 jaar) en twee zussen (44 en 71 jaar) wonen ook in de woning. Ze hebben hun broer nog gesproken in het voorjaar van 2006. Hij had toen aangegeven dat hij met rust gelaten wilde worden op zijn kamer.

Deze week gaf de woningstichting te kennen dat ze onderhoud in de woning uit wilden voeren. Een van de bewoners ging toen toch in de kamer van de man kijken, waarop hij liggend op zijn bed werd gevonden. Een gewaarschuwde huisarts belde vervolgens de politie.

De politie is een onderzoek gestart om uit te zoeken of er sprake is van een misdrijf. Op het lichaam van de gevonden man zal sectie worden verricht. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Verdachte opgepakt voor vernieling ruiten
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend een 30-jarige man uit Kampen aangehouden op verdenking van vernieling op de Westerplantage. Surveillerende agenten kregen de melding dat er ruiten waren vernield en konden de verdachte dankzij een goed signalement op de Harlingersingel aanhouden. Na onderzoek bleek dat de verdachte bij drie verschillende panden ramen had vernield. Bijna alle eigenaren hebben aangifte gedaan. De verdachte is tot nader onderzoek ingesloten.

Invordering rijbewijs na snelheidscontrole
FRANEKER – De politie heeft dinsdagochtend een snelheidscontrole uitgevoerd op de A31 en de Getswerderdyk. In totaal werden er drie proces-verbaal opgemaakt. Op de Getswerderdyk reed een 44-jarige man uit Haren 131 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs is vervolgens ingevorderd.

Onderzoek naar de dood van de 24-jarige vrouw
DOKKUM- De politie heeft het onderzoek naar de dood van de 24-jarige inwoonster van Dokkum voortgezet. Het slachtoffer, dat door haar ouders als vermist werd opgegeven, werd maandagavond levenloos in het park aangetroffen. De vrouw is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gebracht. Het 15 koppige recherche team heeft vandaag een buurtonderzoek gehouden in de omgeving van het park aan de Woudweg. Daarnaast werden er door de rechercheurs diverse getuigen gehoord.

Een helikopter van het Korps Landelijke Politie Diensten heeft opnames vanuit de lucht gemaakt van de plaats van het misdrijf. Forensische rechercheurs hebben in het park een minutieus onderzoek verricht. Dinsdagmiddag werd het lichaam van de vrouw over gebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Woensdag zal er sectie op het lichaam van het slachtoffer worden verricht. Het onderzoek is nog volop bezig waaronder het horen van de verdachte.

Verdere mededelingen worden in belang van het onderzoek niet gedaan.

Rijbewijs kwijt na rijden tijdens rijverbod
HASKEHORNE- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 41-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van rijden onder invloed tijdens een rijverbod. Agenten troffen de man aan op een parkeerplaats op de A7. Toen zij de man aanspraken, bleek dat hij alcohol had gedronken. Vervolgens werd een rijverbod van 12 uur aan de man uitgereikt. Toen de agenten de man even later op het Verkeersknooppunt Heerenveen in zijn auto zagen rijden, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 400 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
JELSUM- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Menno van Coehoornwei een 48-jarige inwoner van Idaerd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Agenten die de man in zijn auto op de Bredyk zagen rijden, besloten de bestuurder te controleren omdat hij vreemd rijgedrag vertoonde. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 585 ug/l blies. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Politie zoekt getuigen van vernieling van auto’s
STIENS- De politie zoekt getuigen in verband met de vernieling van meerdere auto’s. De vernielingen vonden dinsdagavond tussen 18.00 uur en 20.45 uur ’s avonds plaats in de Hellasstrjitte. Buurtbewoners zagen toen zij bij hun auto kwamen, dat hun voertuig tussen eerdere genoemde tijdstippen met een voorwerp was bekrast terwijl zij de auto onbeschadigd hadden geparkeerd. De politie heeft het vermoeden dat meerdere auto’s in de omgeving van de Hellasstrjitte zijn beschadigd. De politie wil graag in contact komen met benadeelden en getuigen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor brandstichting in bedrijf
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond een 43-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting bij een bedrijf op de Tussendiepen. Om 22.00 uur kreeg de politie en brandweer een melding van een bedrijfsbrand in een kantoorunit. Getuigen hadden een explosie gehoord en zagen bij het pand een man weglopen. Vervolgens zagen zij de man in zijn auto stappen en wegrijden in onbekende richting. Zij noteerden het kenteken en belden direct via 1-1-2 de politie.

Toen de agenten eenmaal ter plaatse waren kregen zij het vermoeden dat er mogelijk sprake was van brandstichting.

De verdachte kon direct daarna in zijn woning worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau waarna hij voor verhoor werd ingesloten. Ook bleek de man alcohol te hebben gedronken en blies op de ademanalyse 845 ug/l. Zijn rijbewijs werd dan ook ingevorderd.

Door de brand werd de gehele kantoorunit vernield. De technische recherche stelt nog een nader onderzoek in. Een 38-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Man rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagnacht rond 23.30 uur op de Noordkade een 41-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man op zijn snorscooter rijden en besloten hem te controleren. Toen bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 705 ug/l blies. Naast een proces-verbaal werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 10 uur.

Inbraak en vernieling
GERKESKLOOSTER – De politie onderzoekt een inbraak in een pand aan de Dikholt. Dinsdagavond kregen surveillerende agenten een melding van inbraak. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk dat de daders de zijdeur van het pand hebben geforceerd waarna zij het pand konden betreden. In het pand zijn meerdere sporen van vernieling aangetroffen. Tevens is er geluidsapparatuur gestolen.

Verkeersongeval met letsel
URETERP – De politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een verkeersongeval met letsel op de Opperhaudmare. Een 71-jarige inwoner van De Knipe reed in zijn auto over de Merksen, komende vanuit Wijnjewoude, waar hij de N381 wilde oversteken. Op dat moment reed er een 26-jarige automobilist uit Drachten over de N381, komende uit de richting Drachten en gaande in de richting van Oosterwolde. De 71-jarige bestuurder stak de N381 over en zag daarbij de 26-jarige bestuurder over het hoofd. Een aanrijding kon niet meer worden vermeden waarbij de passagiere (leeftijd en woonplaats onbekend) van de 71-jarige bestuurder gewond raakte aan haar schouder. Zij werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide voertuigen zijn vervolgens afgesleept.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
BOER – De politie heeft dinsdagavond op de A31 het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige inwoner van Jellum. De bestuurder reed met zijn auto 179 kilometer per uur, daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Deze overschrijding van de maximumsnelheid met 59 kilometer per uur, werd vastgelegd met behulp van een lasergun. De man heeft vervolgens een stopteken gekregen waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd.

112Fryslan