Politieberichten van woensdag 22 september.

Nachtelijke afsluiting N31 Werpsterhoek – Hemriksein in beide richtingen
LEEUWARDEN- Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 24 september 20.00 uur t/m zaterdag 25 september 8.00 uur en van zaterdag 25 september 20.00 uur t/m zondag 26 september 10.00 uur de N31 tussen Werpsterhoek en Hemriksein af in verband met werkzaamheden. Het verkeer wordt dan omgeleid door Leeuwarden via de Drachtsterweg, Aldlânsdyk en Overijsselse weg. Gele borden geven de omleidingroutes aan. Het verkeer moet rekening houden met een iets langere reistijd.

Onderzoek naar vermiste man
HARLINGEN- De politie onderzoekt de vermissing van een 39-jarige Portugese man. De man is sinds vrijdagavond 17 september, na een avondje stappen, niet meer teruggekeerd op een viskotter die lag aangemeerd aan de Noorderhaven. Tot op heden ontbreekt ieder spoor van de man. Het signalement van de man luidt:

[bullets]Blank
Lengte 180 cm
Slank postuur met een buikje
Zwart haar, kort geknipt
Geen bril/snor
Oorbel in linkeroor
Geen tatoeages.
Gekleed in een spijkerbroek en een geel sweatshirt met een capuchon.[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen of personen die anderszins informatie hebben over de man. Zij kunnen bellen met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Verwarde man veroorzaakt aanrijding
SNEEK- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die dinsdagmorgen rond 07.00 uur op de Stadsrondweg plaatsvond. Daarbij raakte een 38-jarige inwoner van Heerenveen gewond. De automobilist reed in verwarde toestand met hoge snelheid over de linkerrijstrook. Deze was afgezet in verband met wegwerkzaamheden. Ter hoogte van afslag Sneek-centrum stond een bestelauto op de afgezette rijstrook. De inzittenden van die bestelbus waren bezig met wegwerkzaamheden. Toen de 38-jarige man deze probeerde te ontwijken, botste hij tegen de achterzijde van een auto die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Leek. De verwarde man stapte uit zijn auto en liep vervolgens met kleding en al een sloot in en kwam er drijfnat weer uit. Vervolgens trok de man al zijn kleding uit en liep naakt de weg over. Omstanders die de man probeerden tegen te houden c.q te helpen, werden door de man meerdere keren geslagen. De man kon tenslotte door de omstanders worden aangehouden. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar werd de man aan zijn (onbekende) verwondingen behandeld. Daarnaast zal de man ook psychische hulp krijgen. De A7 is voor het verkeer komende uit de richting Joure gaande in de richting Sneek uren lang gestremd geweest. De enige rijstrook die nog open was, werd door de aanrijding geblokkeerd waardoor er een file van 8 kilometer ontstond.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een aantal inbraken in garage/kelderboxen. In de nacht van maandag op dinsdag werden op De Kei op diverse plaatsen ingebroken. Daarnaast was er ook nog geprobeerd om in te breken in andere garages en kelderboxen. Uit één kelderbox werd een fiets weggenomen. Het is nog onduidelijk wat er uit de andere garages werd weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw zwaar gewond bij ongeval
OUWSTERHAULE- De politie heeft dinsdagmiddag rond het middaguur een aanrijding afgehandeld op de Jetze Veldstraweg. Daarbij raakte een 60-jarige inwoonster van Ouwsterhaule ernstig gewond. De vrouw stak de weg over waarna ze werd aangereden door een 48-jarige automobilist uit Ouwster-Nijega. De vrouw maakte een verkeerde inschatting toen zij dacht nog voor de naderende auto over te kunnen steken. De vrouw is met been- en hoofdletsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen. De 48-jarige automobilist wordt opgevangen door Slachtofferhulp.

Jongen aangehouden voor mishandeling en bedreiging
FRANEKER- De politie heeft dinsdagavond in de Professor Holwardastraat een 16-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. Toen de agenten ter plaatse kwamen werden zij aangesproken door een 16-jarige aangever uit Franeker. Hij vertelde dat hij was geslagen en bedreigd door de verdachte. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man onder invloed veroorzaakt aanrijding
LEMMER – De politie heeft dinsdagavond op de Schouw een 82-jarige inwoner van Lemmer aangehouden omdat hij een aanrijding had veroorzaakt en onder invloed van alcohol reed. Na een melding van een eenzijdige aanrijding waarbij een automobilist in de sloot was gereden, troffen de agenten de bestuurder nog in zijn auto aan. Toen zij de oude man hielpen met uitstappen, bleek de man onder invloed te zijn van alcohol. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar 615 ug/l blies. Naast een proces-verbaal en een rijverbod werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Inbreker op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een winkel aan de Bleeklaan een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 06.00 uur kregen de agenten een melding van een inbraak in het bedrijf. Omdat zij in de buurt waren, konden zij de verdachte in de winkel op heterdaad aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Diefstal van sigaretten
AKKRUM- De politie onderzoekt een inbraak bij een tankstation aan de Spikerboor. In de nacht van dinsdag op woensdag rond 04.00 uur vond de inbraak plaats. Door een deur te forceren kwamen de daders het bedrijf binnen. Vervolgens werden een kluis met daarin een geld bedrag en sigaretten weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Akkrum deed aangifte.

Man aangehouden voor zware mishandeling
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmiddag een 23-jarige inwoner van Drachten op het Noorderend aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man bleek na een ruzie een 23-jarige inwoner met een mes in zijn hoofd te hebben gestoken. De inmiddels gearriveerde agenten troffen de verdachte nog bij zijn slachtoffer aan waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer heeft zich bij de spoedeisende hulp voor gemeld en kon na de medische behandeling weer huiswaarts keren. De verdachte werd voor verhoor ingesloten. Het 23-jarige slachtoffer deed aangifte.

Opnieuw autobrand
DRACHTEN- De politie onderzoekt nog steeds een aantal brandstichtingen van auto’s op de Orion. In de nacht van dinsdag op woensdag werd opnieuw een auto in brand gestoken. Een oplettende buurtbewoner wist de eigenaar van de auto te waarschuwen die de brand kon blussen. De eigenaar, een 35-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte. De politie is nog steeds op zoek naar mensen die informatie hebben over de autobranden die naar de verdachte kunnen leiden. Zij kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Grote hoeveelheid hennep in vrachtwagen
SNEEK- De politie heeft dinsdagavond vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een hennepkwekerij. De verdachten, een 48-jarige inwoner van Sneek, een 34-jarige inwoner van Almere, een 20-jarige inwoner van Oudenbosch en een 37-jarige verdachte (woonplaats onbekend) werden op heterdaad aangehouden. Oplettende agenten zagen een vrachtwagen bij een woning in de Leerlooistraat vandaan komen. Toen zij de vrachtwagen een stopteken hadden gegeven en de bestuurder en passagier aanspraken, roken zij een sterke henneplucht. Na onderzoek bleek de vrachtwagen afgeladen vol te zitten met hennepplanten. De 37-en 20-jarige verdachte werden direct aangehouden. Direct werd een onderzoek in de woning ingesteld waar de beide mannen vandaan kwamen. In de directe omgeving van de woning werden de twee andere verdachten aangehouden. In de woning troffen de agenten een hennepkwekerij aan. Er werden ongeveer 700 planten aangetroffen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. De vrachtwagen werd in beslag genomen evenals de hennepplanten in de woning.

Twee vermiste vrouwen terug dankzij Burgernet
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee vermiste vrouwen. ’s Middags kwam bij de Meldkamer Fryslân een verontrustend telefoontje binnen van de verzorgers van een 55-jarige vrouw uit Leeuwarden. Ze had in verwarde toestand haar woning verlaten en was niet meer terug gekomen. De centralisten besloten om direct een Burgernetactie te starten. Meerdere deelnemers van Burgernet hadden de vrouw zien lopen. Na een uur zoeken werd ze dan ook aangetroffen. De vrouw werd vervolgens overgedragen aan haar zorgkader. ’s Avonds kregen agenten een melding dat een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden nog steeds niet thuis was. De vrouw was ’s middags met haar rollator en haar hondje vertrokken vanaf een adres aan de Ludolf Bakhuizenstraat. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd besloten om een Burgernetactie te starten. Tevens plaatse de Meldkamer Fryslân een tweet over de vermissing op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Dankzij meerdere tips werd de vrouw aan het einde van de avond gevonden. Ook deze vrouw werd overgedragen aan haar zorgkader.

112Fryslan