Politieberichten van woensdag 22 juni

Politie vraagt pensionhouders en bed and breakfasts eigenaren alert te zijn

FRYSLAN – Het Woninginbrakenteam van de Friese politie vraagt pensionhouders en eigenaren van bed and breakfasts alert te zijn op gasten die niet alleen voor vakantie naar onze mooie provincie komen. De afgelopen periode is in Fryslân een aantal inbrekers uit Oost-Europa aangehouden. Na onderzoek door het woninginbrakenteam bleken deze inbrekers te verblijven in pensions en bed and breakfasts in onze provincie. Overdag deden ze zich voor als toerist, maar ’s nachts verlieten ze de accommodatie om op inbrekerspad te gaan. U als pensionhouder of eigenaar van een bed and breakfast kunt een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van criminaliteit in Fryslân. Heeft u gasten in uw accommodatie die op ongebruikelijke tijdstippen op pad gaan en waarbij u niet een goed gevoel heeft? Neem dan contact op met de medewerkers het Woninginbrakenteam van de politie Fryslân. U kunt hen bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. U kunt ook contact opnemen met de rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). U kunt uw verhaal dan anoniem vertellen aan rechercheurs van de Friese politie. De medewerkers van de CIE zijn te bereiken via 0592-452555.

Waarschuwing voor nepgoudverkopers

Leeuwarden – De politie Fryslânwaarschuwt voor de aanwezigheid van nepgoudverkopers. Zij zijn de laatste dagen in Leeuwarden actief met hun agressieve verkooppraktijken.Wordt u benaderd door dergelijke verkopers of ziet u iets verdachts bel dan direct de politie via 112. Komt u er later achter dat u bent opgelicht bel dan 0900-8844.


Verkooppraktijken

De afgelopen dagen waren de nepgoudverkopers onder andere actief bij het winkelcentrum in Bilgaard. Ze spraken daar het winkelend publiek aan en probeerden het nepgoud vervolgens te verkopen. De verkopers gingen daarbijintimiderend te werk en probeerden onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.

Melden

Als u benaderd wordt door dit soort ‘goudverkopers’ dan is het raadzaam niets aan te pakken en zeker de sieraden niet te kopen. Bel direct de politie via 1-1-2 en probeer zoveel mogelijk vast te stellen welke personen de (verkoop) handelingen verrichten. Probeer een duidelijk signalement van de personen op te nemen en noteer de kentekens van de voertuigen waarmee zij zich verplaatsen.

Diefstal kano’s

EARNEWALD – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van 5 kano’s. In de nacht van maandag 20 juni op dinsdag 21 juni werden de kano’s gestolen van het erf van een pand aan het Tsjerkepaed. De 50-jarige eigenaar deed aangifte.

Brand in watersportbedrijf

LEMMER – De politie heeft dinsdag geassisteerd bij de afhandeling van een brand die ontstaan was in een watersportbedrijf aan de Plattedijk. Rond 11.30 uur waren medewerkers van het bedrijf bezig in een loods met werkzaamheden. Tijdens deze werkzaamheden was brand ontstaan. Hierbij raakte een 20-jarige inwoner van Lemmer licht gewond. Hij werd overgebracht naar een huisarts en werd hier aan zijn verwondingen behandeld. Het vuur sloeg over naar de twee aangrenzende loodsen. De loodsen werden gebruik voor de berging van boten en materiaal. De vrijgekomen rook ging in zuidwestelijke richting deels over een camping. Door de brandweer zijn metingen gedaan of er ook gevaarlijke stoffen vrijgekomen waren. Dit bleek niet het geval te zijn. Uit voorzorg werd aan de gasten op de camping wel het advies gegeven om bovenwinds te blijven. Rond 14.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Bromfietser aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Pilotenespel een 25-jarige bromfietser uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een motoragent besloot tijdens zijn surveillance om de man te controleren. De Leeuwarder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook werd het kenteken en het framenummer gecontroleerd. Al snel bleek dat daar mee was geknoeid. De bromfiets werd dan ook in beslag genomen omdat deze als gestolen te boek stond. De 25-jarige bromfietser werd aangehouden op verdenking van heling. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs, het rijden zonder verzekering en het rijden met valse kentekenplaat.

Visserijcontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag in samenwerking met een medewerker van de visfederatie een controle gehouden op het water in en rondom Leeuwarden. Op het Van Harinxmakanaal werden tien vissers gecontroleerd op de benodigde vergunningen. Eén visser werd bekeurd voor het vissen met levend aas en één visser had geen vispas. Daarnaast werd een watersporter bekeurd voor te snel varen.

Invordering rijbewijs

DOKKUM – De politie heeft dinsdag rond 21.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige inwoner van Dokkum. Agenten die achter de 53-jarige reden zagen dat hij op de Parklaan een bocht erg ruim nam en op de verkeerde wegheft terecht kwam. Voor een controle werd hij staande gehouden. Aangezien het vermoeden bestond dat de Dokkummer alcohol gebruikt had, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 685 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontrole

DRACHTEN – De politie heeft dinsdag tussen 07.30 uur en 14.30 uur in samenwerking met medewerkers van de Rijskdienst voor het Wegverkeer en Korps Landelijke Politiediensten op het Noorderend een verkeerscontrole gehouden. Deze controle was specifiek gericht op vrachtauto’s met milieu relevante transporten zoals vervoer van afval, mest en gevaarlijke stoffen. Totaal werd 38 voertuigen gecontroleerd waarvan er 15 een proces-verbaal kregen voor o.a. gladde banden, kans op afvallende lading en geen documenten konden tonen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Onderzoek naar zakkenrollerij

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt drie gevallen van zakkenrollerij in de binnenstad. Surveillerende agenten kregen een melding dat in de Oude Doelesteeg een vrouw het slachtoffer was geworden van een tasjesroof. Al snel kwam het bericht dat een omstander dit had kunnen voorkomen en dat de twee daders, een man en een vrouw, te voet waren gevlucht. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar het duo. Twee deelnemers van Burgernet, winkeliers in de binnenstad, belden met informatie dat ook zij slachtoffers van zakkenrollerij in de winkel hadden. Het vermoeden bestond dat ook deze mensen door het duo waren bestolen. Ondanks een grote zoekactie in het centrum door meerdere agenten werden de twee niet meer aangetroffen. De gedupeerden deden aangifte.

Hennepkweker aangehouden

WIJNJEWOUDE – De politie heeft dinsdagochtend in een leegstaande boerderij aan de Nije heawei een grote hennepkwekerij met 1132 planten ontmanteld. Tijdens de actie werd een 50-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden. Na anonieme tips besloten agenten een nader onderzoek in te stellen. Reden om dinsdagochtend naar de boerderij te gaan. In twee schuren achter de boerderij werden professionele kweekruimten aangetroffen, met respectievelijk 460 en 672 hennepplanten. Er was een derde geïsoleerde ruimte, waarin een aggregaat stond, die de stroom voor de kweekruimtes moest kunnen opwekken. Deze was bijna gebruiksklaar. In de derde vrijstaande schuur werden goederen aangetroffen voor de inrichting van kweekruimten. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. Verder werden door de agenten een verder een personenauto, een vrachtauto en twee aggregaten in beslag genomen. Dit omdat die vermoedelijk met geld zijn gekocht dat is verdiend met de hennepteelt. De 50-jarige verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Man en vrouw aangehouden voor diefstal

SNEEK – De politie dinsdagmiddag op de Goeman Borgesiuslaan een 40-jarige inwoner van Sneek en een 37-jarige inwoonster van Sneek op heterdaad aangehouden na diefstal van een fiets. Een agent betrapte de twee toen ze een fiets hadden gestolen uit de stalling van het station Noord. Het duo werd aangehouden. Tijdens fouillering vonden de agenten bij de man een knip- en nijptang. De tangen werden in beslag genomen. De gestolen fiets werd in beslag genomen. Daarnaast ook de fiets van de 37-jarige vrouw. Dit omdat het sterke vermoeden beston dat die ook van diefstal afkomstig was. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten.

Brand in woning

NIJ ALTOENA – De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Schuringaweg. De brand ontstond op het dak tijdens werkzaamheden. Eerst werd geprobeerd om met emmers water het vuur te blussen. Dit lukte niet en daarom werden de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de gehele bovenverdieping zwaar beschadigd raakte. Vanwege de vele emoties bij de betrokkenen, regelde de politie slachtofferhulp.

3-jarige jongen verdronken

BOLSWARD – Een 3-jarige jongen uit Bolsward is dinsdagmiddag om het leven gekomen na een val in een vijver in het Julianapark. Het jongetje was door zijn moeder als vermist opgegeven. Na een grote zoekactie werd het kindje uiteindelijk gevonden. Ondanks de inzet van vele hulpverleners overleed de 3-jarige jongen in het ziekenhuis.
Zoektocht
Rond 17.00 uur riep de moeder van de vermiste jongen de hulp van de politie in omdat ze haar zoontje nergens vinden kon. Het kind zou een stok gaan zoeken maar was niet teruggekomen. Een zoektocht naar de 3-jarige had niets opgeleverd. Door de Meldkamer Fryslân werd een Burgernet actie opgestart. Samen met de agenten keken de deelnemers uit naar de jongen. De brandweer besloot te gaan zoeken in en rondom de waterpartijen in het Julianapark. Waarbij ze werden geholpen door agenten.

Aantreffen

Medewerkers van de brandweer troffen de 3-jarige kind rond 18.00 uur aan in het water bij het Julianapark. Direct werd begonnen met de reanimatie. Met een ambulance werd het slachtoffer onder politiebegeleiding overgebracht naar het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek. Omstreeks 20.00 uur kwam het bericht dat het jongetje was overleden.

Motorrijder gewond na eenzijdig ongeval

SNEEK – De politie heeft dinsdagavond op de Lemmerweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige motorrijder uit Sneek gewond. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de controle over zijn motor kwijt en kwam te val. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan zijn been. Per ambulance werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Twee Polen aangehouden na straatroof

LEMMER – De politie stelt een onderzoek in naar een vermoedelijke straatroof die plaats heeft gevonden op de Fluit. Agenten kregen dinsdagavond rond 20.30 uur een melding dat op de Fluit een man door twee andere personen mishandeld zou zijn. Na de mishandeling waren de twee daders in een grijs/witte Opel Astra vandoor gegaan. In een woning op de Fluit troffen agenten een 21-jarige inwoner van Lemmer aan. De 21-jarige vertelde dat hij ruzie had gekregen en dat hij door twee Polen geslagen was en dat deze mogelijk in het bezit waren van wapens. Door de meldkamer Fryslân werden de omringende politiekorpsen verzocht om uit te kijken naar de Opel Astra. Door agenten van de politie in Flevoland werd de auto gezien bij de Ketelbrug. De bestuurder kreeg een stopteken en de twee inzittenden werden vervolgens aangehouden. In de auto werd een vuurwapen en peperspray aangetroffen. Deze wapens werden in beslag genomen. Aangezien de oorzaak van de ruzie niet duidelijk werd, en in de woning van het slachtoffer onderdelen van een wapen werd aangetroffen, werd ook de 21-jarige aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De drie verdachten werden ingesloten.

Spookrijdster van A6 gehaald

SCHARSTERBRUG – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 38-jarige automobiliste uit Emmeloord op de A6 van de weg gehaald omdat de vrouw aan het spookrijden was. Diverse automobilisten hadden met de Meldkamer Fryslân gebeld om door te geven dat vanuit de richting Lemmer een auto al spookrijdend richting Joure reed. Meerdere agenten gingen met spoed naar de A6. Net over de brug de Scharsterrijn werd de vrouw door de agenten tot stoppen gedwongen. Vervolgens werd al het verkeer door de agenten geblokt, zodat de auto van de vrouw weg kon worden gehaald. De 38-jarige automobiliste werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd haar internationale rijbewijs, afgegeven in China, ingevorderd. Dit vanwege het gevaarlijke rijgedrag, maar ook omdat dit rijbewijs niet geldig was in Nederland. Tegen de vrouw werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan