Fryslân, 22-07-2009 • Politieberichten van dinsdag 21 juli 07.00 uur tot en met woensdag 22 juli 07.00 uur.

Koudum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft maandagavond een hennepkwekerij in een woning aan de Feie van Inthiemastraat ontmanteld. Naar aanleiding van de melding van rookontwikkeling werd de brandweer en de politie gealarmeerd. Ter plaatse werd de woning onderzocht naar mogelijke brandhaarden. Die werden niet aangetroffen maar wel een inwerking zijnde hennepkwekerij op de bovenste verdieping van de woning. Alle apparatuur en de planten werden in beslag genomen en worden vernietigd. Er zijn nog geen personen aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: dronken man te water
De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op De Weaze. Een 26-jarige inwoner van Leeuwarden was net vrijgekomen uit de gevangenis en had dit volgens omstanders met veel alcohol gevierd op De Weaze. De 26-jarige stond op straat te dansen en viel vervolgens in de gracht. Eén van de omstanders haalde hem uit het water. De Leeuwarder sprong echter direct weer in het water en verdween een tijdje onder water. Wederom werd hij er door een omstander uitgehaald. De 26-jarige werd door het ambulancepersoneel onderzocht en werd besloten om hem over te brengen naar het ziekenhuis in de stad. Zowel in de ambulance als in het ziekenhuis was de man erg vervelend. De 26-jarige werd dan ook direct weer uit het ziekenhuis ontslagen. Hij kreeg nog wel van de agenten een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Harlingen: bromfiets in beslag genomen
De politie heeft dinsdagmiddag op de Caspar di Roblesstraat de bromfiets van een 23-jarige inwoner van Zoutkamp in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de bromfiets rijden. De bestuurder en zijn passagier vielen op omdat de kinband van de helm los zat. Beide heren werden aangesproken door de agenten. Al snel bleek dat het kenteken van de bromfiets vals was. Na onderzoek bleek dat de bromfiets ook niet was verzekerd. Vandaar dat de agenten besloten om de brommer in beslag te nemen. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de 23-jarige 150 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Daarnaast kreeg hij ook nog een proces-verbaal voor het rijden zonder verzekering, de valse kentekenplaten en het rijden zonder geldig rijbewijs. Nadat dit alles was afgehandeld, mocht de man het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling en bedreiging
De politie heeft dinsdagmiddag in de Siebe Schootstrastraat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. Surveillerende agenten kregen een melding dat een man in de Siebe Schootstrastraat de ruiten van een woning had vernield. Daarbij zou hij ook de bewoners hebben bedreigd met een mes. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat er een man op hen afkwam lopen. Hij bekende direct de vernielingen en werd daarom ook aangehouden. De 34-jarige Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De reden van de vernieling is nog onbekend.

Reduzum N354: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond op de N354 het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Raerd ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde de controle met de lasergun met 135 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Earnewald: politie onderzoekt autobrand
De politie onderzoekt een brand op een parkeerplaats aan de Wijdswei. In de nacht van dinsdag op woensdag ontstond er door nog onbekende oorzaak brand in twee auto’s. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat beide auto’s verloren gingen. Ook raakte er nog een andere auto beschadigd. De voertuigen zijn voor nader onderzoek weggesleept. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Zuiderdwarsvaart een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen drie mannen uit een steeg komen. De agenten besloten de drie te controleren op grond van de Opiumwet. Bij de 21-jarige vonden ze zes zakjes met daarin vermoedelijk 5 gram speed. De Drachtster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De drugs werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Vlieland: man breekt enkel
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag eerste hulp verleend bij een ongeval op de Lutinelaan. Een 18-jarige inwoner van Amsterdam was op een trampoline gesprongen. De man was daarbij verkeerd terecht gekomen en had daarbij letsel op gelopen aan zijn enkel. Surveillerende agenten die toevallig langs fietsten verleenden direct eerste hulp. Het personeel van de ambulance constateerde een ernstig gecompliceerde beenbreuk. Het slachtoffer werd diezelfde nacht nog per helikopter naar het ziekenhuis overgebracht.

Franeker: rijbewijs ingevoerd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Harlingerweg een 29-jarige automobilist uit Amersfoort aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat nog al onzeker reed. De man werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 450 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Het rijbewijs van de beginnende bestuurder werd tevens ingevorderd.

112Fryslan