Politieberichten van woensdag 22 december.

Brand in kinderdagverblijf.
GORREDIJK – De politie onderzoekt de brandstichting in een kinderdagverblijf aan de Hendrik Ringenoldusstraat. Dinsdagochtend kreeg de politie een melding binnen dat er rook naar buiten kwam vanuit het verblijf. De brandweer die als eerste ter plaatse was, had de brand snel onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan aan de zijkant van het gebouw en werd vermoedelijk aangestoken. Heeft u meer informatie over deze brand, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Burgernetaktie voor verdwenen jongen
BROEKSTERWALD- De politie heeft maandagmiddag rond 17.00 uur Burgernet [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url] ingezet bij de verdwijning van een 9-jarige inwoner van Broeksterwâld. De jongen verdween in de omgeving van de Schwartzenbergloane toen hij terug kwam van het schaatsen. 47 deelnemers keken uit naar de jongen en troffen hem in de omgeving aan. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Burgernet wordt ingezet in de gemeenten Ameland, Boarnsterhiem, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Het Bildt, Leeuwarderadiel, Leeuwarden, Lemsterland, Litterensadiel, Sneek, Tietjerkstradiel en Wymbritseradiel.

Man gewond bij aanrijding
BEETSTERZWAAG- De politie heeft dinsdagavond een aanrijding op de A7 afgehandeld. Rond 19.30 uur botste een 22-jarige automobilist uit Beetsterzwaag, toen hij de rijksweg op wilde rijden door nog onbekende oorzaak tegen een auto die bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Tijnje. De beide auto’s kwamen in de middenberm tot stilstand. De man uit Beetsterzwaag raakte bekneld in zijn auto De auto van de man uit Tijnje vloog door de aanrijding in brand. Hij kon nog op tijd zijn voertuig verlaten. De Beetsterzwaagster moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd en is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG. De A7 is gedeeltelijk afgesloten geweest. Door het bluswater was het wegdek erg glad geworden waarna er door Rijkswaterstaat pekel werd gestrooid.

Vrouw mishandeld in winkel
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een mishandeling die dinsdagavond plaatsvond in een winkel aan het Molenplein. Daar werd een 21-jarige vrouw door een voor haar onbekende man in haar buik geslagen. De vrouw had enige tijd geleden een woordenwisseling met de man gehad over zijn rij gedrag. Toen zij elkaar dinsdagavond in de winkel weer tegen kwamen, sloeg de man haar. De vrouw deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit illegaal vuurwerk
SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag een 31-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bezit en handel in illegaal vuurwerk. Via een anonieme tip stelde de politie een onderzoek in bij een bedrijf aan de Smidsstraat. In het bedrijf troffen de agenten 50 tot 60 kilo illegaal vuurwerk aan bestaande uit mortieren, nitraatbommen, lawinepijlen, vlinderbommen. De eigenaar werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Het vuurwerk werd in beslag genomen.

Kliko’s in brand gestoken
DRACHTEN- De politie onderzoekt drie gevallen van brandstichting die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvonden. Rond 02.00 uur werd op de Clearkamp een kliko in brand gestoken. Tien minuten later werd een melding gedaan van een brand op de Langewyk. Daar was ook een kliko in brand gestoken. Rond 04.30 uur werd een vuilcontainer op de Michaelsberg in brand gestoken. De branden zijn vermoedelijk door twee mannen gesticht. Een van de verdachten droeg volgens een getuige een rode jas terwijl de andere verdachte een zwarte jas droeg. Beide mannen verdwenen in de richting van Sint Jansberg. Heeft u meer informatie over deze branden neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Boete voor afsteken carbid en illegaal vuurwerk
OOSTERWOLDE- De politie heeft dinsdagmiddag een 23-jarige inwoner van Assen proces-verbaal gegeven omdat hij op de Ybenhaar bezig was carbid af te schieten. Ter plaatse werd de verdachte samen met een paar vrienden aangetroffen. In de auto van de verdachte werden nog 14 nitraatbommen aangetroffen. De melkbus, het carbid en het illegaal vuurwerk werd in beslag genomen. Tegen de verachte werd proces-verbaal op gemaakt.

Beginnende bestuurder raakt rijbewijs kwijt
HEEG- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 17-jarige inwoner van IJlst ingevorderd. Agenten zagen de man op de Nijedyk op zijn bromfiets rijden waarna zij besloten hem te controleren. Bij het aanspreken bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 370 ug/l blies. Omdat het een beginnende bestuurder betrof, werd het rijbewijs van de jonge man ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van 5 uur.

Automobiliste gewond na aanrijding
WONS – De politie heeft dinsdag omstreeks 12.52 uur een aanrijding afgehandeld waarbij een 39-jarige automobiliste uit Arum gewond raakte. De vrouw reed op de Weesterweg en was voornemens linksaf te slaan om de oprit van de A7 op te rijden. Zij moest wachten op tegemoet komend verkeer. Een 42-jarige bestuurder van een vrachtwagen uit Jirsum zag te laat dat het voertuig voor hem stil stond en kon een aanrijding niet voorkomen. De bestuurster is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Automobiliste onder invloed veroorzaakt aanrijdingen
LEEUWARDEN/GOUTUM – De politie heeft woensdag omstreeks 05.15 uur een 47-jarige automobiliste uit Hollum aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval. Een getuige had gezien dat de vrouw op de Schrans tegen een verkeerszuil was gereden en vervolgens was doorgereden en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat vlakbij de verkeerszuil een deel van een grille lag. Op aanwijzing van de getuige en door het volgen van bandensporen in de sneeuw, die door een fietstunnelliepen, troffen de agenten de bestuurster uiteindelijk aan op de Bredyk in Goutum. Onderweg naar de Bredyk zagen de agenten dat op De Trije een reflecterend paaltje omver was gereden. De auto van de Hollumse had op diverse plaatsen schade, er miste onder andere een deel van de grille. Vanwege het vermoeden dat de 47-jarige onder invloed van alcohol verkeerde werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Hier blies de vrouw 970 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd. Vanwege recidive, vier keer proces-verbaal voor rijden onder invloed binnen vijf jaar, werd ook een Mededeling 130 WvW opgemaakt.

112Fryslan