Politieberichten van woensdag 21 juli.

Snelheidscontrole op twee locaties
JOURE/BOORNZWAAG – De politie heeft maandag 19 juli twee snelheidscontroles gehouden. Op de Geert Knolweg in Joure passeerden 866 voertuigen de controlepost, waarvan er 28 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 65 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Bij de tweede controle op de Aldewei in Boornzwaag werden 400 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden 37 bestuurders meer dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid hier was 113 kilometer per uur.

Jongen mishandeld na stappen
NES – De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 18-jarige inwoner van Nes op de Van der Stratenweg. De jongen was in de nacht van maandag op dinsdag na het stappen zijn fietssleutel kwijtgeraakt en had zijn fiets al lopend om zijn nek. Op dat moment kwam er een grote groep stappers langsfietsen. Eén van deze stappers maakte een opmerking en sloeg de 18-jarige jongen vervolgens tegen de grond. Eenmaal op de grond kreeg hij nog een schop na. De jongen deed vervolgens aangifte van mishandeling. De politie is op zoek naar getuigen van deze mishandeling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Auto’s bekrast met scherp voorwerp
LEMMER – De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een vernieling van auto’s op de Stationsweg. De auto’s stonden op een bedrijfsterrein. Agenten kregen de melding dat er drie auto’s waren bekrast met een scherp voorwerp en dat er tevens een fiets was weggenomen. De politie is op zoek naar getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man aangehouden voor bedreiging met mes
KOOTSTERTILLE- De politie heeft dinsdagavond een 25-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde twee inwoners van Kootstertille met een mes. Daarna vertrok de man. De inmiddels gearriveerde agenten konden de man even later in de Van Stolbergstrjitte aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 37-jarige man deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagavond op het Heideleantsje in het recreatiegebied “De Heide” een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. Toen de agenten een groepje luidruchtige jeugd aansprak op hun gedrag, werd de verdachte van de groep opstandig en beledigde de agenten. De jongen werd vervolgens aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een snelheidscontrole gehouden op de Dammelaan en op de Anne Vondelingweg. In totaal werd tegen vier bestuurders proces-verbaal opgemaakt. Een van de vier, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, reed 138 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Naast een proces-verbaal moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Burgers redden man van verdrinkingsdood
STAVOREN- De politie kreeg dinsdagavond rond 19.00 uur een melding van een reanimatie op het strand aan de Voorstraat. Toen de agenten ter plaatse kwamen waren omstanders bezig het slachtoffer, een 40-jarige inwoner van Stavoren, te reanimeren. De man was samen met zijn vriendin gaan zwemmen toen hij onwel werd en onder water verdween. Op het hulpgeroep van de vrouw, reageerden een 38-jarige inwoonster van Stavoren, een 49-jarige inwoner van Bolsward, een 44-jarige inwoner van Hemelum en een 45-jarige inwoonster van Wormer. Zij haalden de man, die buiten bewustzijn was, uit het water en brachten hem aan wal. De man bleek geen ademhaling en hartslag meer te hebben. Direct begon de inwoonster van Wormer met een reanimatie waarna het slachtoffer weer hartslag en ademhaling kreeg.

Diefstal uit bus
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een diefstal uit een bus van een vervoersbedrijf. De diefstal vond dinsdagmorgen rond 08.00 uur plaats op de Zuidersingel nadat de chauffeur de bus afsloot om wat op te gaan halen. Toen hij terugkwam bleek dat de kentekenbewijzen en een geldlade waren weggenomen. Het is nog onbekend hoe men de bus is binnengekomen. Een 43-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Gewonde bij kop-staart botsing
KOLLUM- De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de Willem Loreweg afgehandeld. Daarbij waren zes auto’s betrokken. Doordat een van de voorste voertuigen plotseling moest afremmen botsten de daarachter rijdende auto’s tegen elkaar. Daarbij raakte een bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) aan zijn nek gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Coniferenheg in brand
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een coniferenheg aan de Watse Eelkestrjitte. Eenmaal ter plaatse bleek dat de brandweer de brand al onder controle had. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Een 81-jarige inwoner van Gorredijk deed aangifte.

Brand in container
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond een onderzoek ingesteld naar een brand in een rolcontainer aan de Burgemeester Wuiteweg. Surveillerende agenten kregen de melding dat een kunststof container in brand stond. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Overtredingen bij snelheidscontroles
BURGUM/HURDEGARYP – De politie heeft dinsdag tussen 08.00 en 17.00 uur twee snelheidscontroles gehouden. Op de Zomerweg in Hurdegaryp zijn 754 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 91 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 109 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Bij de tweede controle op de Kloosterlaan in Burgum zijn 273 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden 60 bestuurders meer dan de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 90 kilometer per uur.

Meisje mishandeld
BOLSWARD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een mishandeling die dinsdagmiddag plaatsvond aan de Dokter Beekhuissingel. Jongerenwerk Bolsward organiseerde festiviteiten rond de tennisbaan. Daarbij werd ook een hindernis aan een brug gemaakt met autobanden aan een touw. Een 14-jarige inwoonster van Workum was bezig met deze hindernis toen er een bootje arriveerde. De 74-jarige eigenaar van de boot, een inwoner van Bolsward, duwde vervolgens driemaal het meisje aan de kant, waarbij zij driemaal door de zwiep met haar hoofd tegen het beton van de brug aan stootte. Hierbij liep zij letsel op aan haar hoofd. Het meisje heeft vervolgens aangifte gedaan.

Winkeldieven na achtervolging aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmiddag samen met een medewerker van een winkel aan het Burgemeester Kuperusplein vier Roemenen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De medewerker zag de vier de winkel in komen en betrapte ze toen ze kleding en schoenen probeerden te stelen. De vier verlieten de winkel en de medewerker zette direct de achtervolging in. De gewaarschuwde agenten waren inmiddels ook ter plaatse en al snel konden twee van de vier worden aangehouden. Niet veel later volgde ook de aanhouding van de andere twee. De mannen waren nog in het bezit van de gestolen kleding en schoenen. Alle gestolen goederen werden in beslag genomen. Daarnaast werd ook de auto van de mannen in beslag genomen. De vier mannen van 23, 24, 26 en 26 jaar werden voor nader onderzoek ingesloten. Namens de gedupeerde winkel werd aangifte gedaan.

112Fryslan