Fryslân, 21-10-2009 • Politieberichten van dinsdag 20 oktober 07.00 uur t/m woensdag 21 oktober 07.00 uur.

Siegerswoude: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft zondagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur met een lasergun op snelheid gecontroleerd op de Bremerwei. Diverse omwonenden hadden bij de buurtagent geklaagd over te hoge snelheden. Zaterdag werd er ook al op deze weg gecontroleerd en toen werd tegen vier bestuurders proces-verbaal opgemaakt waarvan er één (leeftijd en woonplaats onbekend) zijn rijbewijs kwijt raakte. Tijdens de controle op zondag werden er negen processen-verbaal opgemaakt. De hoogst gemeten snelheid was 98 kilometer per uur terwijl 60 kilometer per uur is toegestaan.

Buitenpost: politie onderzoekt twee bedrijfsinbraken
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee inbraken in bedrijven die gevestigd zijn aan de Voorstraat. De inbraken vonden in de nacht van maandag op dinsdag plaats. Men kwam het eerste bedrijf binnen na het forceren van een luik en de tweede na het forceren van een muurplaat. Beide bedrijven werden doorzocht waarbij een onbekend geld bedrag werd weggenomen. Een 52-jarige inwoner van Dokkum en een 38-jarige inwoner van Buitenpost deden aangifte.

Lemmer: man overlijdt na onwelwording op rijksweg A6
Een 50-jarige man uit Teteringen is dinsdagochtend overleden tijdens zijn rit op de rijksweg A6. Vermoedelijk werd de vrachtwagenbestuurder tijdens het rijden onwel en verloor hierdoor de macht over het stuur. Hij reed met de vrachtwagen de berm in en kwam in de bossages tot stilstand. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek de man inmiddels te zijn overleden.

Gorredijk: man zwaar gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op ’t Kiemke een aanrijding afgehandeld waarbij een 59-jarige man uit Heerenveen zwaar gewond raakte. De man stak vermoedelijk de weg over en zag daarbij een 21-jarige automobiliste uit Oudehorne over het hoofd. De vrouw kon een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer is met hersenletsel per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde een onderzoek in naar de aanrijding.

De Wilgen: meisje gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Biskopwei een aanrijding afgehandeld waarbij een 16-jarig meisje uit Drachten gewond raakte. Het meisje reed op haar fiets en werd vermoedelijk geschept door een 27-jarige automobiliste uit Heerenveen. Het is nog onduidelijk hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden. Het slachtoffer is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde een onderzoek in naar de aanrijding.

Joure: man gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de rijksweg A7 afgehandeld waarbij een 19-jarige man uit Sprang-Capelle gewond raakte. Een 53-jarige bestuurder uit Tilburg reed samen met de 19-jarige in de richting van Joure. Vermoedelijk viel de bestuurder tijdens het rijden in slaap waarna hij de macht over het stuur verloor. De bestelbus reed met volle snelheid de berm in waarna het uiteindelijk tegen een boom tot stilstand kwam. Het 19-jarige slachtoffer moest door de brandweer worden bevrijd en liep beenletsel op. Beide mannen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hurdegaryp: politie houdt man en vrouw aan voor rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op de Westeromwei een 27-jarige vrouw en een 56-jarige man, beiden uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Een getuige zag het tweetal rijden in een auto en vermoedde vanwege het onzekere rijgedrag dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De getuige belde hierop via 1-1-2 de politie en bleef ondertussen achter het voertuig rijden. Op de Frittemastate wisselden de bestuurder en bijrijder van plaats. Op de Westeromwei kon het voertuig door de agenten aan de kant gezet worden. Omdat het vermoeden bestond dat man en vrouw onder invloed van alcohol of ander stoffen verkeerden werden zij overgebracht naar het politiebureau. Uit de fouillering bleek dat het duo in het bezit was van 28 wikkels vermoedelijk cocaïne. Hierop werd van beiden een bloedproef afgenomen. De rijbewijzen van de Leeuwarders zijn ingevorderd. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagavond op de Koornbeursweg, Ds. Kingweg en de Haskeruitgang een verkeerscontrole gehouden. Er werd twintig keer proces-verbaal opgemaakt voor het niet voeren van fietsverlichting, een keer voor fout parkeren, een keer voor het negeren van rood verkeerslicht en een keer voor het niet volgen van het juiste voorsorteervak.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor oplichting
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Nieuwesteeg een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De Leeuwarder had in een horecagelegenheid een broodje besteld en wilde deze meenemen zonder te betalen. Hierop werd de politie gebeld en een signalement doorgegeven. Agenten troffen de man in de Nieuwesteeg alwaar hij een broodje aan het eten was. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man werd voor verhoor ingesloten. De eigenaar van de horecagelegenheid (leeftijd en woonplaats onbekend) moet nog aangifte doen.

112Fryslan

})