Fryslân, 21-01-2009 • Politieberichten dinsdag 20 januari 07.00 uur t/m woensdag 21 januari 07.00 uur

Fryslân: veel aanrijdingen door gladheid
De politie heeft dinsdagmorgen moeten assisteren bij het afhandelen van tientallen aanrijdingen en ongevallen ten gevolge van plotselinge gladheid. De meeste ongevallen deden zich voor in de zuidwesthoek en het midden van de provincie. In veel gevallen bleef het bij materiële schade, in enkele gevallen ontstond ook persoonlijk letsel.

[ul][li]Op de Greate Buorren in Garyp kwam dinsdagochtend een 14-jarige fietsster uit Earnewald ten val en raakte buiten bewustzijn. Zij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.[/li][/ul]
[ul][li]Op de Hoofdweg in Oldelamer raakte een auto in de slip nadat de bestuurder hard moest remmen omdat hij te laat opmerkte dat het voertuig voor hem afsloeg. De 78-jarige bestuurder uit Wolvega kwam in de bermsloot tot stilstand. Hij raakte hierbij ongedeerd. Zijn 74-jarige passagier, ook uit Wolvega, werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.[/li][/ul]
[ul][li]Op De Trije Romers in Reduzum raakte een 22-jarige inwoonster in een flauwe bocht de macht over het stuur kwijt. Zij kwam tegen een lichtmast tot stilstand en liep hierbij letsel aan haar nek op. De vrouw is per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.[/li][/ul]


Zwaagwesteinde: inbraak in winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van maandag op dinsdag in een winkel aan de Leeuwerikstraat. De daders zijn binnen gekomen door een gat in het dak te maken, waarna vooral de duurdere cosmeticaproducten weggenomen werden. Een 38-jarige vrouw uit Surhuisterveen deed aangifte.

Schiermonnikoog: dronken man aangehouden tijdens winkelinbraak
De politie heeft dinsdagavond in een winkel aan de Middenstreek een 50-jarige man uit Delfzijl aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Rond 20.00 uur ging het inbraakalarm van de winkel af, waarna de politie snel ter plaatse was. De verdachte was binnengekomen door een raam te vernielen en het vermoeden bestond dat hij nog in het pand aanwezig was. Binnen werd de man al snel gevonden. Hij lag behoorlijk onder invloed van alcohol languit op de vloer, waardoor de politie hem eenvoudig aan kon houden en overbrengen naar het bureau op het eiland. De man is dezelfde avond nog naar het vaste land overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau in Leeuwarden.

Drachten: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een leegstaande woning aan de Ropta. Tussen tien en twintig januari hebben de daders met grof geweld de schuifpui aan de achterzijde van de woning opengebroken om zo binnen te komen. Uit de woning werden onder andere verschillende gereedschappen en een radio/cd-speler meegenomen. Een 32-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Leeuwarden. De man werd op de Snekertrekweg aangehouden en omdat het vermoeden bestond dat hij teveel gedronken had, werd hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 655 ug/l, naast de invordering goed voor een proces-verbaal en een rijverbod van acht uur.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Hermanastins. Tussen dinsdag 13:30 en 23:45 uur werd de schuifpui van deze woning vernield, waarna de hele woning overhoop gehaald werd. Hierbij werden onder andere een televisie, een navigatiesysteem en een laptop weggenomen. De 49-jarige bewoonster deed aangifte.

112Fryslan