Politieberichten van woensdag 21 december

Onderzoek naar vernieling abri’s

GOUTUM- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van vijf abri’s die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond op de Jonkersleane. Over de gehele lengte van de straat werden diverse vernielingen gepleegd waaronder een vuilnisbak en vijf abri’s. Het afgelopen jaar werden al eerder abri’s vernield. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bromfietser gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmorgen rond 07.30 uur een aanrijding met letsel op de Saturnusweg afgehandeld. Daarbij raakte een 29-jarige bromfietser uit Leeuwarden gewond. Een 59-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde vanaf de Saturnusweg de Planetenlaan rechtsaf oprijden. De bromfietser kwam vanaf de richting van de Anne Vondelingweg en wilde oversteken en linksaf de Saturnusweg inrijden. Bij de kruising van de Planetenlaan met de Saturnusweg zag de bestuurder van de auto de bromfietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De bromfietsbestuurder werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vrouw gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag rond 14.30 uur op de Archipelweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 61-jarige vrouw uit Leeuwarden gewond raakte. Een 52-jarige automobilist uit Odoorn reed hier op de ventweg in de richting van het Vrijheidsplein. Toen hij de hoofdrijbaan op wilde rijden, zag hij de auto van de vrouw over het hoofd en reed tegen de zijkant aan. Door de klap maakte haar auto een halve draai en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De vrouw werd met letsel aan haar been en nek per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Beschonken bestuurder met 1070 euro aan boetes

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Ruiterskwartier een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden voor een controle staande gehouden. De beginnend bestuurder bleek gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 230 ug/l. Bovendien bleek dat hij met een ongeldig rijbewijs reed, nog 25 dagen celstraf uit moest zitten en 1070 euro aan boetes open had staan. De man werd ingesloten. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden met een ongeldig rijbewijs.

Man aangereden

HURDEGARYP – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Een 40-jarige automobilist uit Surhuisterveen reed over de Rijksstraatweg vanuit Quatrebras in de richting van Hurdegaryp. Vlak voor de afslag Veenwoudsterwal liep een 37-jarige man uit Broeksterwâld midden op de weg. De automobilist remde hiervoor af waardoor hij in de slip raakte. Toen hij weggleed raakte hij de man met de zijkant van zijn auto. De 37-jarige man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Vanwege het ongeval werd de weg tijdelijk afgezet.

Man zonder fietsverlichting aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel/vordering. De man fietste zonder fietsverlichting over de Willemskade de Baljéestraat in. Surveillerende agenten vorderden de man meerdere keren om stil te staan waar hij niet aan voldeed. Uiteindelijk sneden de agenten de man met hun dienstwagen de pas af. De man reed tegen de spiegel aan maar fietste door. Kort daarna sneden ze hem opnieuw de pas af, waardoor de man van zijn fiets viel. De verdachte liep daarbij geen letsel bij op. Hierna ging hij er hardlopend vandoor. Op het Zaailand werd hij uiteindelijk aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Auto gestolen

BURGUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een paarse Ford Ka met het kenteken SB-XL-33. De auto werd weggenomen vanaf een terrein van een autobedrijf aan de Elingslaan. Een 42-jarige man uit Burgum deed aangifte.

Sieraden en geld weg bij inbraken

DROGEHAM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar inbraken in woningen aan de Ikkersreed en de Sânkop. Tussen 19.00 en 20.30 uur kwam men de woning aan de Ikkersreed via een slaapkamerraam binnen, waarna sieraden en geld weggenomen werden. Een 63-jarige bewoonster deed aangifte. Tussen 18.30 en 19.45 uur werd bij een woning aan de Sânkop een keukenraam opengebroken, waarna ook hier sieraden en geld weggenomen werden. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd

SNEEK/GOUTUM/ – De politie heeft dinsdagavond drie rijbewijzen ingevorderd. Rond 21.00 uur zagen surveillerende agenten op de Rijksweg A7 richting Sneek een automobilist met hoge snelheid rijden. De 26-jarige bestuurder uit Warns reed op deze weg, waar maximaal 80 kilometer per uur gereden mag worden, met een snelheid van 145 kilometer per uur. HIj kreeg hij een stopteken en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op de N31 richting Goutum/Werpsterhoek werd rond 20.00 uur bij een snelheidscontrole het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man reed 120 kilometer per uur waar 70 kilometer toegestaan is. Op dezelfde weg werd ook het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige automobilist uit Dokkum. Deze bestuurder reed 137 kilometer per uur. Tegen alle bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

Televisie en laptop weg bij inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de 2e Delidwarsstraat die dinsdagavond plaatsvond. Men kwam binnen door een raam in te slaan, waarna een televisie en een laptop weggenomen werden. De 25-jarige bewoonster deed aangifte.

Gewonde bij aanrijding

TWIJZEL – De politie heeft dinsdagmiddag omstreeks 15.45 uur op de Optwizel een kop-staart aanrijding afgehandeld waarbij een 26-jarige zwangere automobiliste uit Kollumerzwaag gewond raakte. De vrouw zag te laat dat het voertuig voor haar stilstond en botste hier tegen aan. Dit voertuig raakte vervolgens de auto ervoor en die raakte daarna de auto die daarvoor stond. De 26-jarige vrouw werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Gaslucht in Heerenveen: geen gevaar voor volksgezondheid

HEERENVEEN – De gaslucht die dinsdag aan het einde van de middag enige tijd te ruiken was in de wijk Nijehaske heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid van de inwoners van Heerenveen. Aan het einde van de middag kreeg de brandweer Heerenveen een melding van gaslucht aan de Barten in de wijk Nijehaske. Uit onderzoek van de brandweer bleek dat de gaslucht afkomstig was van een tankauto bij Wenau Transport en Cleaning op het bedrijventerrein Kanaal. Tijdens het vullen van deze tankauto met afvalwater en brandstofresten kwam damp vrij. Vanwege de beperkte hoeveelheid damp was de gaslucht binnen 20 minuten vervlogen. Dichtbij de tankauto waren de concentraties damp hoger. Daardoor liepen twee politieagenten die snel ter plaatse waren lichte gezondheidsklachten op. Zij zijn op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Eén agente is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen voor een nacht. De andere agent is ondertussen thuis. De adviseur gevaarlijke stoffen heeft aangegeven dat er geen gevaar is geweest voor de gezondheid.

112Fryslan