Politieberichten van woensdag 20 oktober.

Man overleden na aanrijding
RAERD- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een dodelijke aanrijding die dinsdagmorgen om 05.30 uur op de N354 (Snitserdijk) nabij de afslag Oosterwierum plaatsvond. Daarbij kwam een 30-jarige inwoner van Wirdum om het leven. De man die in de richting van Sneek reed, raakte door nog onbekende oorzaak in een flauwe bocht met zijn auto in de slip en botste frontaal tegen een vrachtwagencombinatie die uit de richting van Sneek kwam. De bestuurder (leeftijd en woonplaats nog onbekend) kon een aanrijding niet meer voorkomen. De Snitserdijk raakte tot 07.30 uur gestremd. Getuigen en de chauffeur zijn opgevangen door slachterhulp.

Bromfietser gewond bij aanrijding
WINSUM – De politie heeft maandag ochtend geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Froonackerdyk onder Winsum. Een 17-jarige bestuurder van Baaium reed met zijn brommer over het fietspad. Een vrachtauto, die bestuurd werd door een 43-jarige inwoner uit Workum, sloeg af naar een boerderij en merkte hierbij de bromfietser niet op. Door de aanrijding kwam de 17-jarige in een sloot terecht. De Workummer heeft de bromfietser uit de sloot gehaald en de hulpdiensten gewaarschuwd. Het slachtoffer had ademhalingsmoeilijkheden en letsel aan de onderbenen. Ook de traumahelikopter werd gewaarschuwd maar hoefde het slachtoffer niet te vervoeren. Hij kon met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek worden overgebracht.

Fietser gewond
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag ochtend geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Kanaalweg. Een 29-jarige vrouw fietste over het fietspad en werd niet opgemerkt door de bestuurder van een kraan. De kraanwagen raakte de vrouw en zij viel op het wegdek waarbij zij gewond raakte. Met hoofdletsel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Tassenroof Wolvega
WOLVEGA – De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw zat in de nacht van vrijdag 15 oktober op zaterdag 16 oktober rond 00.30 uur in de trein van Zwolle naar Leeuwarden. Toen de trein stopte bij het station in Wolvega probeerde een man haar handtas te stelen. Doordat het slachtoffer de tas goed vast hield lukte het de dader niet om de tas mee te nemen. Wel trok de verdachte de vrouw, die de tas stevig vasthield, met zich mee de trein uit. De 18-jarige bleef zich verzetten en schreeuwde om hulp. Op het perron kwam zij ten val en belandde met haar been tussen de trein en het perron. Mensen die op het perron stonden hielpen haar echter niet. Uiteindelijk staakte de dader zijn pogingen om de tas te stelen en liep weg. Het slachtoffer raakte niet gewond.

Signalement dader:

[bullets]Man van Marokkaanse afkomst
lengte 1.70 – 1.75
verzorgd uiterlijk
smal gezicht
droeg een korte zwarte jas.[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval. Op het perron in Wolvega stond o.a. een vrouw gekleed in legerkleding en man van Antilliaanse afkomst met een fors postuur. Herkent u zich in dit signalement en u hebt informatie over dit incident? Meldt u zich dan bij de politie. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Rijbewijs na rijden onder invloed
HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Franekereind het rijbewijs van een 55-jarige inwoner van Midlum ingevorderd. Agenten zagen de man slingerend op zijn bromfiets over straat rijden en besloten hem te controleren. Toen zij eenmaal met de man in gesprek kwamen, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 720 ugl blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en daarnaast kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Twee mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 15 en een 20 jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige zag dat drie mannen op Nieuwestad bezig waren met vuilniszakken gooien. Toen de agenten aanrijdend waren en bijna bij de verdachten waren, bleek ook dat een ruit van winkel te zijn vernield. Ter hoogte van de Vrouwenpoortsbrug konden twee verdachten worden aangehouden, terwijl de derde man er vandoor ging. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De mannen worden ook ervan verdacht ook nog diverse vuilcontainers omver te hebben gegooid.

Scooterrijder gewond na aanrijding
YSBRECHTUM- De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding tussen een fietser en een scooter op het Tolhek afgehandeld. De scooterrijder, een 52-jarige inwoner van Nijland, haalde een fietser in terwijl er op dat moment uit tegenovergestelde richting ook een fietser aan kwam rijden. Hierbij raakte de 52-jarige man de fietser en belandde met zijn scooter in de sloot. De man werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De fietser kwam met de schrik vrij.

Politie ontdekt bij toeval hennepkwekerij
GROU- De politie heeft dinsdagavond een hennepkwekerij in een woning aan de Mr. Pieter Jelles Troelstrawei ontmanteld. Agenten kwamen bij de woning om de hoofdbewoner aan te houden omdat hij nog diverse boetes had openstaan. Na aanbellen werd de deur niet opengedaan waarna de agenten met een machtiging de bewoning betraden. De hoofdbewoner, een 45-jarige man kon in de woning worden aangehouden. In de woning ontdekten de agenten een luchtafvoerslang in het plafond. Op zolder ontdekten de agenten vervolgens een hennepkwekerij met 70 planten. Daarnaast bleek, dat de elektriciteit illegaal werd afgenomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Na het verhoor zal de man nog 30 dagen moeten zitten. Een mede bewoner wist een aanhouding te voorkomen door vanaf de eerste etage naar beneden te springen.

Man aangehouden voor hennepteelt
HARLINGEN- De politie heeft dinsdagavond op de Lanen een hennepkwekerij opgerold. Via een anonieme tip kwam de politie de kwekerij op het spoor. Zij troffen op een zolder een hennepkwekerij aan met 200 planten. Daarbij werd een 49-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De planten en de elektronische apparatuur werd in beslag genomen. Daarnaast bleek men de elektriciteit illegaal af te nemen.

Controle gestolen fietsen op scholen
DRACHTEN- De politie controleert in samenwerking met de scholen van het voortgezet onderwijs en de gemeente op de aanwezigheid van gestolen fietsen. Dinsdag werden op twee scholen 365 fietsen gecontroleerd. Hierbij werden vijf gestolen fietsen aangetroffen en werden door de politie in beslag genomen.

Aanhouding bij oprollen hennepkwekerij
APPELSCHA – De politie heeft dinsdag in een kas bij een woning aan de Willemstad een hennepkwekerij ontdekt. Na een anonieme tip besloten agenten een nader onderzoek in te stellen. Zowel in een kas als buiten de kas werden grote hennepplanten aangetroffen. De planten werden in beslag genomen en vernietigd. De 61-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Sieraden gestolen na woninginbraak
HARLINGEN- De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Noordkade. Op dinsdagavond kwamen de bewoners van de woning thuis en troffen een ravage aan. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren waarna sieraden werden weggenomen. Een 67-jarige inwoner van Harlingen doet aangifte.

Auto inbraak
DRACHTEN- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een geparkeerde auto op een parkeerplaats bij de Drift. Op dinsdagavond kwam de eigenaresse bij haar auto en zag dat een ruit was vernield. Uit de auto was een handtas meegenomen met daarin persoonlijke papieren en een klein geldbedrag. Een 41-jarige inwoonster van Burgum deed aangifte.

112Fryslan