Fryslân, 20-05-2009 • Politieberichten van dinsdag 19 mei 07.00 uur t/m woensdag 20 mei 07.00 uur.

Joure: fietser aangereden
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die maandagmiddag op de Sewei/Geert Knolweg plaatsgevonden heeft. Een 79-jarige fietser uit Joure wilde vanaf Heerenveen de Sewei
oversteken en werd daarbij geraakt door een 38-jarige automobiliste uit Joure die de rotonde afreed richting Haskerhorne. De man kwam hierbij ten val. Hulpdiensten, waaronder de traumahelikopter, werden ingeschakeld. Uiteindelijk werd het slachtoffer met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Harlingen: dronken man zwaait met bijl
De politie heeft maandagmiddag een 47-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging en het rijden onder invloed. Rond 13.30 uur kreeg de politie een melding dat in een café aan Nieuwstraat een man klanten met een bijl aan het bedreigen was. Ter plaatse bleek dat de man eerder uit het café gezet was. Hij was het hier niet mee eens, had een bijl uit zijn auto gehaald en hier in het café mee lopen zwaaien en een barkruk kapot geslagen. Hierna was hij in zijn auto gestapt en weggereden. Na een zoekslag door de politie werd de verdachte rijdend op Grettingalaan aangetroffen. Hij negeerde echter het stopteken van de agenten en reed richting het politiebureau. Hier kwamen een aantal agenten het bureau uitgerend om hem een stopteken te geven, waarna de verdachte uiteindelijk stopte. In het bureau blies de verdachte 915 ug/l. Goed voor een rijverbod van elf uur en een invordering van het rijbewijs. De man mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

Sneek: bedrijfsongeval
De politie heeft maandagmorgen ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval op de Voltastraat. Bij de lopende band was een zware metalen balk tegen de buik van een 31-jarige man uit Sneek aangegleden. De man is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Drachten: inbraak in bouwcontainers
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in twee bouwcontainers bij een bedrijf op de Richterlaan tussen maandagmiddag en dinsdagmorgen. De sloten van de containers waren met een snijbrander geopend, waarna divers bouwmateriaal en –apparatuur weggenomen werd. Daarnaast werden de deuren van de kantine en een kantoor opengebroken. Hieruit werd verder niets weggenomen. Een 47-jarige man uit Mantgum deed aangifte.

Sneek: diefstal uit auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die tussen maandagavond en dinsdagmiddag plaatsgevonden heeft. Bij een auto die in de Furmerusstraat geparkeerd stond, werd een ruitje ingegooid, waarna onder andere een radio, een subwoofer en kleding weggenomen werd. De 23-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen in Fryslân snelheidscontroles gehouden op wegen waar een maximum snelheid van 80 kilometer per uur geldt.
[ul][li]In Siegerswoude werden tussen 08:15 en 11:45 uur op de Klauwertswei 532 voertuigen gecontroleerd. 70 hiervan reden te snel, waarvan de snelste 117 kilometer per uur reed. [/li][/ul]
[ul][li]Op de Boerstreek in Urteterp werden tussen 12:00 en 14:45 uur, 774 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 48 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 107 kilometer per uur.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen 15:00 en 17:30 uur werden op de Gerdyksterwei in Beetsterzwaag 1284 voertuigen gecontroleerd, waarvan 123 te snel reden. De snelste reed 110 kilometer per uur.[/li][/ul]

Gorredijk: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdag tussen 10:00 en 11:30 uur op de Overtoom een verkeerscontrole gehouden. Zeven bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van een gordel. Daarnaast werd een bestuurder bekeurd omdat hij geen kentekenplaat op de aanhanger had en kregen twee een bekeuring voor het te snel rijden: 73 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is.

Burgum: gewapende overval op winkel, drie verdachten aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag drie overvallers op de Groningerstraatweg in Leeuwarden aangehouden. De drie worden verdacht van het plegen van een gewapende overval op een winkel in de Tjibbe Beartsstrjitte in Burgum. Twee gemaskerde mannen kwamen de winkel rond 17:15 uur binnen en bedreigden de twee personeelsleden met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Zij eisten geld van het winkelpersoneel en moesten de kluis openmaken. Toen dat laatste niet lukte gingen de mannen er vandoor. Omstanders zagen dat de mannen in een gereed staande auto stapten en vervolgens in de richting van Quatrebras wegreden. Zij belden direct via 1-1-2 de politie en gaven het kenteken door. Agenten die vanuit Leeuwarden aanrijdend waren, zagen de betrokken auto ter hoogte van Zwartewegsend rijden en keerden direct hun voertuig. Op de Anne Vondelingweg in de stad kreeg men de drie te pakken, waarna de mannen werden aangehouden en voor verhoor werden overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt nog een onderzoek in naar de identiteit en de woonplaats van de drie verdachten. De slachtoffers worden door slachtofferhulp opgevangen. Een 43-jarige inwoner van Hurdegaryp deed aangifte.

Leeuwarden: politie ontmantelt vier hennepkwekerijen
De politie heeft dinsdag vier hennepkwekerijen in de stad opgerold. In twee stonden daadwerkelijk planten, één was pas geoogst en er was één in aanbouw. In een pand in de Blokhuissteeg stond op de eerste etage een zogenaamde “growtent” met daarin 80 hennepplanten. De eigenaar van de kwekerij is bij de politie bekend. Vervolgens gingen de agenten naar een woning in De Bird. Daar werden diverse goederen gevonden om een kwekerij te beginnen. De eigenaar van de kwekerij, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. Tenslotte gingen de agenten nog naar twee woningen in de Eikenstraat. In de eerste woning vonden ze 184 hennepplanten en de nodige apparatuur. De eigenaar van deze kwekerij is bij de politie bekend. In de andere woning vonden de agenten een pas gerooide kwekerij. De politie zoekt nog uit wie de huurder van deze flat is. In alle vier woningen werd de apparatuur in beslag genomen. Tevens werden de aanwezige hennepplanten in beslag genomen en vernietigd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie dinsdagavond een man (leeftijd onbekend) aangehouden in zijn woning op verdenking van bedreiging. De man had na een conflict diverse ernstige bedreigingen geuit naar een overheidsinstelling. Hij had onder andere gezegd dat hij het gebouw met explosieven zou opblazen. Omdat de man een verwarde indruk maakte, is hij door het arrestatieteam in zijn woning in de Van Beverwijckstraat aangehouden. In de woning werden geen explosieven gevonden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Noordoost Fryslân: snelheidscontrole op klachtlocaties
De politie heeft woensdag op drie verschillende klachtlocaties in Noordoost Fryslân op snelheid gecontroleerd. Van 07.20 uur tot 10.20 uur werd er op de Woudweg in Dokkum gecontroleerd. Tijdens de controle passeerden 448 voertuigen, waarvan er 54 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 80 kilometer per uur. Vervolgens werd er van 10.35 uur tot 13.35 uur gecontroleerd op de Voorstraat in De Westreen. Hier passeerden 1130 voertuigen de controle, waarvan er 55 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 70 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog van 13.50 uur tot 16.50 uur gecontroleerd op de Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Hier passeerden 552 voertuigen, waarvan er 62 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 98 kilometer per uur.

Zuidwest Fryslân: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft woensdag op drie verschillende klachtlocaties in Zuidwest Fryslân op snelheid gecontroleerd. Eerst werd er op de Weersterweg in Wons gecontroleerd. Tijdens de controle passeerden 1090 voertuigen, waarvan er 211 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 117 kilometer per uur. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Arumerweg in Witmarsum. Hier passeerden 450 voertuigen de controle, waarvan er 100 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 97 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Twibaksdyk in Bolsward. Hier passeerden 230 voertuigen, waarvan er 26 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 88 kilometer per uur.

Leeuwarden: jongen gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de Lekkumerweg afgehandeld, waarbij een 7-jarige jongetje uit Leeuwarden gewond raakte. Het slachtoffertje stak vermoedelijk de weg over en zag daarbij een auto over het hoofd. De automobiliste, leeftijd en woonplaats onbekend, kon de jongen niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Delfstrahuizen: twee fietsers gewond na botsing met auto
De politie onderzoekt een aanrijding die dinsdagavond plaatsvond op de Westerse Dijk, waarbij twee fietsers van 60 en 37 jaar uit Heerenveen gewond raakten. De twee botsten door nog onbekende oorzaak tegen een auto die bestuurd werd door een 44-jarige inwoonster van Rotsterhaule. De fietsers kwamen uit de richting van Heerenveen en reden op de parallelweg naast de Marwei in de richting van Echtenerbrug. De automobiliste reed op de Westerse Dijk in de richting van de Marwei. Op de kruising kwamen de betrokken partijen met elkaar in botsing. Beide fietsers raakten daarbij gewond aan hun borst. De twee slachtoffers werden onder politiebegeleiding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Elsoo: jongen gewond na val van paard
De politie heeft dinsdagavond nabij het Canadameer het personeel van de ambulance geassisteerd bij een ongeval, waarbij een 11-jarige jongen uit Elsloo gewond raakte. De jongen was aan het paardrijden en viel door nog onbekende oorzaak van het paard. Het slachtoffer bleef daarbij haken achter een stuk touw en werd nog enkele kilometers over straat, door het bos en het water meegesleept. Een omstanders wist uiteindelijk de jongen los te maken. De 11-jarige liep ernstig beenletsel op. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens onder begeleiding van de politie overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. In Wijnjewoude stopte de ambulance op een kruising. De politie sloot vervolgens de gehele kruising af, waarna de traumahelikopter kon landen. De trauma-arts voorzag de jongen van extra medicatie, waarna de ambulance wederom onder begeleiding van de politie verder reed naar het ziekenhuis in Drachten. Aan omstanders werd slachtofferhulp aangeboden.

Wâlterswâld: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 52-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de man rijden en gaven hem vervolgens een stopteken. Na een controle bleek de Dokkumer onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 875 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op het politiebureau bleek dat de 52-jarige nog een boete had openstaan. Hij kon deze niet betalen en moet daarom een gevangenisstraf van zeven dagen uitzitten.

Grou: dronken man van straat gehaald
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Burstumerdyk een man, leeftijd en woonplaats onbekend, van de weg gehaald. De hulpdiensten waren uitgerukt na een melding van een onwelwording. Eenmaal ter plaatse bleek dat het ‘slachtoffer’ nogal recalcitrant was richting het ambulancepersoneel. De man was duidelijk onder invloed van alcohol en vandaar dat er werd besloten om hem niet te vervoeren naar het ziekenhuis. De agenten gaven hem vervolgens een bekeuring voor het verstoren van het verkeer in staat van dronkenschap. Omdat de man zich op geen enkele wijze kon legitimeren werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten voor nader onderzoek.

112Fryslan

})