Woensdag 20 juni

Politieberichten van woensdag 20 juni

Let op “Cash-trapping”

GRONINGEN/FRYSLAN- De politie waarschuwt voor “Cash-trapping”. Criminelen lijken hun werkterrein te verleggen naar nieuwe methoden om geld te stelen bij pinautomaten. Deze vorm van diefstal heet ‘”Cash-trapping”. De dieven plaatsen een vrijwel onzichtbaar metalen stripje op de klep voor de geldgleuf van de geldautomaat. Hierdoor wordt het uitgekeerde geld vastgehouden. De bankpas komt wel terug, maar het geld blijft in de automaat. Pinners denken dat de geldautomaat kapot is en lopen weg. Op dat moment komen de dieven het geld ophalen waarna de strip terug wordt geplaatst. Daarna is het wachten op een volgend slachtoffer.

Dit overkwam enkele inwoners van Groningen. Bij een geldautomaat op de Vismarkt probeerden mensen geld op te nemen. De automaat gaf aan dat de transactie voltooid was, maar er werd geen geld uitbetaald. De pinners kregen argwaan en waarschuwden via 1-1-2 de politie. Bij nadere inspectie zagen gewaarschuwde agenten dat er een aluminiumstrip op de uitgiftemond van de geldautomaat geplakt zat met dubbelzijdige tape. Enkele maanden geleden vonden in Leeuwarden bij een pinautomaat aan het Zaailand meerdere gevallen van “Cash-trapping” plaats.

Preventie

Als de geldautomaat niet uitbetaalt, controleer dan of het apparaat gemanipuleerd is. Informeer meteen het bankpersoneel en bel de politie. Loop niet weg maar blijf bij de geldautomaat. Op die manier krijgt de crimineel geen kans krijgt om uw geld mee te nemen.

Aangifte voor Phishing

FRYSLAN- De politie onderzoekt drie gevallen van Phishing die deze week plaatsvonden. Een 62-jarige inwoner van Leeuwarden kreeg problemen bij het inloggen tijdens het internetbankieren. Hij voerde meerdere keren zijn inlogcode in en zag even later dat er 2800 euro met spoedoverboeking van zijn bankrekening was afgeschreven.

Een 52-jarige inwoner van Workum overkwam hetzelfde. Van zijn rekening verdween 2000 euro. Een 51-jarige Drachtster raakte op deze wijze 50.000 euro kwijt. Alle drie slachtoffers deden aangifte.

LETOP!

De politie waarschuwt oplettend te zijn voor Phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd.Bekijk ook de informatie over Phishing die door de Nederlandse vereniging van Banken is verspreid. Nog steeds ontvangen mensen e-mails van hun bank. Let op. Uw bank verstuurt nooit e-mails. Neem dus bij twijfel altijd contact op met uw bank en open de mail niet.

Fietsster gewond bij aanrijding

SURHUISTERVEEN- De politie heeft dinsdagavond rond 18.25 uur een aanrijding met letsel op de Teake Schuilingalaan afgehandeld. Bij de aanrijding raakte een 14-jarige inwoonster gewond, toen zij de kruising van de Langelaan en de Teake Schuilingalaan zonder uit te kijken plotseling overstak. Daar werd zij aangereden door een auto die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Suhuisterveen. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij-Smellinghe in Drachten

Vervelende man aangehouden

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond rond 18.00 uur een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. De man had eten gehaald bij een afhaalrestaurant aan de Noorderbuurt en wilde zijn bestelling niet afrekenen, waarna de hulp van de politie werd ingeroepen. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de man aan, die zwaar onder invloed van alcohol was, en gaven hem de keus zijn eten te betalen of anders zonder eten de horecagelegenheid te verlaten. Toen hij hier niet aan voldeed, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Proces-verbaal voor mishandeling

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag tegen een 13-jarige inwoner van Heerenveen proces-verbaal opgemaakt op verdenking van mishandeling. De jongen wordt ervan verdacht een medescholier, een 13-jarige inwoner van Heerenveen, in een fietsenstalling van een school aan de Buitenbaan zonder enige reden te hebben mishandeld. Het slachtoffer kreeg een duw en vervolgens een klap in zijn gezicht. Het slachtoffer deed aangifte en de verdachte werd aan het politiebureau ontboden.

Vrouw ernstig gewond bij ongeval

HASKERDIJKEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond middernacht op de A32 een ongeval afgehandeld. Daarbij raakte een 19-jarige inwoonster van Akkrum zwaar gewond. De vrouw verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur, reed bij het talud neer en kwam met haar auto in een sloot terecht. Een oplettende getuige ontdekte enkele brokstukken en een remspoor op de weg en het talud. Hij vertrouwde de situatie niet en belde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Eenmaal ter plaatse bleek de auto van het slachtoffer onder water te zijn verdwenen. Agenten troffen het zwaar gewonde slachtoffer in het water aan. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans te Heerenveen. Voor alle zekerheid doorzocht een duikploeg van de brandweer het water rondom de auto maar troffen geen andere slachtoffers aan. Van de bestuurster werd een bloedproef afgenomen. De afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie Fryslân stelt een technisch onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

BEETSTERZWAAG- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 16-jarige inwoonster van Beetsterzwaag ingevorderd. Agenten zagen de vrouw op haar bromscooter in de Hoofdstraat rijden en besloten haar te controleren. Toen zij haar aanspraken, bleek zij onder invloed van alcohol te zijn. Zij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 760 ug/l blies. Naast de invordering van haar rijbewijs en een procesverbaal, kreeg zij een rijverbod van 11 uur opgelegd.

Man aangevallen en mishandeld

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling die rond middernacht plaatsvond nabij de Antillenflat. Het slachtoffer, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam na een avondje uit bij zijn flat aan en wilde zijn bromscooter afsluiten. Daar werd hij door een onbekende man vastgepakt en vervolgens geslagen waarna hij op de grond viel. Het slachtoffer werd met een stroomstootwapen op zijn hoofd en lichaam bewerkt. Hierbij raakte de man gewond aan zijn gezicht en hoofd. Omdat het slachtoffer schreeuwde en om hulp riep ging de dader er vandoor. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling moeten stellen van een arts en deed aangifte.

Signalement dader:

*Man met lichtgetinte huidskleur
*Lengte 1.90 m.
*Bol gezicht
*Breed krachtig postuur
*Gespierde armen
*Zwarte lederen half-lange jas
*Zwarte muts
*Zwart T-shirt

De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Mocht u anoniem willen blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdag overdag plaatsvond in de Kleine Wielenstraat. Uit de woning werden een horloge, een laptop en twee mobiele telefoons gestolen. Het is nog onduidelijk hoe de daders de woning binnen kwamen. Het slachtoffer (leeftijd onbekend) doet aangifte.

Computers gestolen bij inbraak

LEMMER- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Pampusstraat die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te vernielen. Uit het bedrijf werden een aantal computers weggenomen. De eigenaar doet aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan