Politieberichten van woensdag 20 juli

Professionele henneptelers aangehouden

FRYSLAN – De politie heeft in een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt maandag en dinsdag vier verdachten aangehouden.

Droogruimte en hennepkwekerij

Dinsdag werd in een woning in Langezwaag een professionele droogruimte voor het drogen van hennep aangetroffen. Er werd geen verdachte aangehouden. In het onderzoek werden maandagavond al een 39-jarige inwoner van Almere en een 47-jarige inwoner van Hilversum in de omgeving van Luxwoude aangehouden. Op de auto van de verdachte uit Hilversum werd conservatoir beslag gelegd. Dit omdat de auto vermoedelijk met geld is aangeschaft dat verkregen is door de hennepteelt. Eerder die dag hadden agenten een hennepkwekerij ontdekt in een oude varkensstal aan de Wyngaerden in Luxwoude. In deze zeer professionele hennepkwekerij stonden ruim 600 planten. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee aanhoudingen in Bontebok

Naar aanleiding van de onderzoeken in Langezwaag en Luxwoude werd dinsdagavond in een vakantiewoning op een park net buiten Bontebok een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Hierin bevonden zich 180 planten. Ook werd een stekkenkwekerij met 4200 stekken aangetroffen. Ten tijde van het onderzoek op het park kreeg de politie informatie dat mogelijk in een andere vakantiewoning hennep werd geteeld. Na toestemming van de officier van justitie trad men de woning binnen. Binnen werd een object, lijkend op een handgranaat, aangetroffen. Een bomverkenner van de politie Fryslân kwam ter plaatse en constateerde dat het mogelijk om een explosief ging. Ook was niet bekend of er meer explosief materiaal in de woning aanwezig was. De agenten verlieten de woning en de omgeving werd afgezet. De EODD (Explosieven Opruimings Dienst Defensie) en een explosievenhond van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) werden gealarmeerd voor een onderzoek in de woning. De woning werd minutieus onderzocht waarbij medewerkers van de EODD concludeerden dat het een handgranaat was. Deze is inbeslaggenomen en wordt voor sporenonderzoek en onderzoek naar de herkomst overgedragen aan het Nederlands Forensisch Instituut. Tevens werd in de woning een pistool aangetroffen. Deze werd inbeslaggenomen en wordt onderzocht door de politie Fryslân.

Op het vakantiepark werden twee verdachten aangehouden. Een 52-jarige man en een 47-jarige man (geen woonplaats bekend).

Auto’s en flatscreens inbeslaggenomen.

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Zo werden in Bontebok, drie personenauto’s, flatscreens, laptops, een computer, telefoon en contant geld in beslag genomen. Alle verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De planten en apparatuur worden vernietigd.

Heler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De man had een fiets aangeboden bij een fietsenwinkel in het centrum van de stad. De medewerkers vertrouwden het niet en al snel bleek dat de fiets als gestolen stond gesignaleerd. De politie werd gewaarschuwd en twee agenten gingen naar de winkel. De 27-jarige man werd daar aangehouden op verdenking van heling. De fiets bleek namelijk in 2010 in Zeist gestolen te zijn. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de Leeuwarder het bureau weer verlaten.

Man opzettelijk aangereden

SNEEK – De politie heeft dinsdag rond 17.30 uur een 33-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor poging tot doodslag. Een 43-jarige inwoner van Sneek zag op de Westersingel dat de 33-jarige met zijn auto tegen het verkeer in reed. De Sneker ging voor de auto staan en probeerde de Bolswarder terug te sturen. Deze stopte maar toen hij in de gaten kreeg dat hij er niet langs kwam gaf hij gas en reed door. De 43 jarige kwam op de motorkap terecht en werd door de auto meegesleurd. Vlak voor de kruising met de Stationsstraat remde de 33-jarige en hierdoor viel de 43-jarige van de motorkap en kwam gewond op straat te liggen. Aangezien het kenteken van de auto bekend was is de Bolswarder later die dag aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval. De politie is bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800-7000.

Automobilist gewond na aanrijding

HALLUM – De politie heeft dinsdagochtend op de kruising van de Doniaweg met de Ljouwerterdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 48-jarige automobilist uit Buren gewond raakte. Een 30-jarige automobiliste uit Hallum verleende de man vermoedelijk geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De 48-jarige automobilist klaagde over pijn in zijn schouder. Hij werd dan ook voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige man uit Hurdegaryp. De passeerde om 20.50 uur op de Anne Vondelingweg een lasercontrole. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. De bestuurder reed echter 121 kilometer per uur. Vanwege de overschrijding van 51 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed

WINSUM – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige man uit Franeker. Op de Dammelaan werd hij omstreeks 03.45 uur gecontroleerd op het rijden onder invloed. Na een blaastest volgde een ademanalyse op het politiebureau. Deze had 675 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 7 uren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na vernieling ruit

SNEEK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18-jarige man uit IJlst aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 03.35 uur werd op de Oosterdijk een ruit vernield. Agenten gingen ter plaatse en kregen van agenten een duidelijk signalement door. In de omgeving werd naar de verdachte gezocht. In een portiek van een winkel zagen zij de 18-jarige staan. Deze voldeed aan het signalement. Bij het zien van de politieauto zette hij het op een rennen. Na een korte achtervolging kon de man worden aangehouden. Voor verhoor is hij ingesloten op het politiebureau.

Bedrijfsinbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 33-jarige inwoner aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 00.30 uur werd een melding ontvangen dat er ingebroken in een bedrijf aan de Plutoweg. Agenten zagen dat bij een bedrijf het raam van de voordeur ingeslagen was. De inbreker was waarschijnlijk gewond geraakt door glasscherven want er zat bloed op de glasscherven die nog in de deur zaten. Ook in het pand werden op diverse plaatsen bloeddruppels aangetroffen. Bij de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis werd de 33-jarige aangetroffen. De Leeuwarder had een behoorlijke wond aan zijn hand en kon geen verklaring geven hoe hij aan deze verwonding gekomen was. Ook bleek dat hij nog gezocht werd voor een ander misdrijf. Na behandeling is de verdachte aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Automobilist onder invloed

A7 – De politie heeft in de vroege woensdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige man uit Polen. Rond 05.00 stuiten agenten tijdens de surveillance op een aanrijding op de A7 ter hoogte van Terwispel. Daar bleek de 39-jarige automobilist achterop een vrachtauto bestuurd door een 24-jarige man uit België gebotst te zijn. Bij de Pool werd een blaastest afgenomen. Op het politiebureau volgde een ademanalyse met 950 ug/l. Goed voor een rijverbod van 12 uren. De automobilist hield aan het ongeval geen letsel over. De voorzijde van zijn auto was totaal vernield waarbij de brokstukken over 200 meter verspreid op de A7 lag. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. Tegen de Poolse bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Mogelijk heeft hij met een te hoge snelheid gereden. Dit wordt nog nader onderzocht.

112Fryslan